ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

10 ερωτήσεις να κάνεις στο γυναικολόγο σου την επόμενη φορά που θα τον επισκεφθείς!

Εάν έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή, τότε σίγουρα έχεις επισκεφθεί ένα γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά ως τώρα. Αν δεν το έχεις κάνει ακόμη, πρέπει να σπεύσεις άμεσα. Αν από την άλλη δεν τον επισκέπτεσαι τακτικά, μία επίσκεψη ετησίως είναι απαραίτητη. Δεν έχει καμία σημασία αν ντρέπεσαι ή νιώθεις άβολα με την ιδέα ότι ένας ξένος θα […]

Neopolis Team

23 Οκτωβρίου, 2017

Εάν έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή, τότε σίγουρα έχεις επισκεφθεί ένα γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά ως τώρα. Αν δεν το έχεις κάνει ακόμη, πρέπει να σπεύσεις άμεσα. Αν από την άλλη δεν τον επισκέπτεσαι τακτικά, μία επίσκεψη ετησίως είναι απαραίτητη.

Δεν έχει καμία σημασία αν ντρέπεσαι ή νιώθεις άβολα με την ιδέα ότι ένας ξένος θα κοιτάξει τον κόλπο σου. Σ’ αυτά τα πράγματα δε χωράνε οι ντροπές. Είναι υποχρέωσή σου να προστατεύεις τον εαυτό σου και την υγεία σου. Μέρος των υποχρεώσεών σου είναι επίσης να ρωτάς το γυναικολόγο σου ελεύθερα κάθε τι που σε απασχολεί, δε γνωρίζεις ή σου προκαλεί ανησυχία. Είναι το πλέον ιδανικό άτομο να σου απαντήσει πραγματικά στο οτιδήποτε.

Αν λοιπόν δεν το έχεις κάνει ήδη, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το γυναικολόγο σου, φρόντισε να του διατυπώσεις τις παρακάτω ερωτήσεις. Είμαι σίγουρη πως πρόκειται για ζητήματα που αγνοείς!

1. «Μυρίζουν όλοι οι κόλποι ή μόνο ο δικός μου;»

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Ναι, κάθε γυναικείος κόλπος μυρίζει. Η μυρωδιά διαφέρει από σώμα σε σώμα κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υγρά που λαμβάνει και τη διατροφή που κάνει κάθε κοπέλα, όπως κι από τη φυσική μυρωδιά του σώματός της.

2. «Τα χείλη του αιδοίου πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα;»

Ούτε καν όμως. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα, μεγέθη κι αποχρώσεις της περιοχής αυτής. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μορφή που ντε και καλά είναι η πιο «φυσιολογική». Κάθε σώμα διαφέρει κι είναι μοναδικό.

3. «Μπορώ να μείνω έγκυος, κάνοντας σεξ με περίοδο;»

Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν είναι απίθανο. Συνήθως οι γυναίκες με σύντομο εμμηνορροϊκό κύκλο διατρέχουν περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος σου είναι αυτός που θα σου λύσει τη συγκεκριμένη απορία.

4. «Ποια είναι η φυσιολογική ποσότητα κολπικών εκκρίσεων;»

Οι κοπλικές εκκρίσεις είναι απαραίτητες για την κανονική λειτουργία του κόλπου. Η ποσότητα ποου εκκρίνεται κάθε φορά, εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές. Από τη φάση του κύκλου σου, από τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών σου κι από τη λίμπιντό σου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φυσιολογική ποσότητα. Θα πρέπει ωστόσο, να αρχίσεις να ανησυχείς αν οι εκκρίσεις σου είναι σκουρόχρωμες ή αιματηρές.

5. «Πώς θα καταλάβω αν έχω κάποια κολπική μυκητίαση;»

Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα παρουσιάσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους συμπτώματα της νόσου. Πρόκειται για φλεγμονή που προκαλεί φαγούρα, τοπικό πρήξιμο, κολπικές εκκρίσεις και πόνο. Δεν είναι τίποτα ανησυχητικό και θεραπεύται με αντιβιοτικά. Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε ενόχληση ή ανωμαλία στην περιοχή, απλά συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου.

6. «Πώς θα καταλάβω αν έχω κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;»

Στις περισσότερες των περιπτώσεων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή και παρατηρήσεις οτιδήποτε παράξενο στο σώμα σου, πρέπει να τρέξεις αμέσως στο γυναικολόγο σου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος κατά την ούρηση, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, εξανθήματα κι εξογκώματα στα γεννητικά όργανα. Η διάγνωση δε γίνεται με εξετάσεις αίματος ή ούρων.

7. «Πώς μπορώ να εξετάσω μόνη μου το στήθος μου;»

Η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού είναι μία σχετικά εύκολη και σύντομη διαδικασία που δεν απαιτεί τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνη σου αν αφιερώσεις μερικά λεπτά. Οι καλύτερες ημέρες αυτοεξέτασης είναι η 7η και η 14η μέρα του κύκλου. Στο παρακάτω βίντεο θα δεις αναλυτικά πώς μπορείς να κάνεις την αυτοεξέταση.

8. «Γιατί δεν έρχομαι σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ;»

Τα στατιστικά μαρτυρούν ότι περίπου το 30% των γυναικών πασχίζουν να έρθουν σε οργασμό και δεν μπορούν με τίποτα, όσο κι αν το θέλουν. Ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά έχει να κάνει μονάχα με το πόσο συγκεντρωμένη και χαλαρή είσαι εκείνη την στιγμή, εσύ παθαίνεις πανικό που δε σου συμβαίνει. Η λύση είναι συνεχής προσπάθεια και θετική διάθεση, τότε θα είναι απλά θέμα χρόνου να αφεθείς και να έρθεις σε οργασμό.

9. «Τι παίζει όταν με φαγουρίζει ο κόλπος μου;»

Μπορεί να είναι κάποια μόλυνση, μπορεί και όχι. Μπορεί ίσως να οφείλεται στη διατροφή σου ή στην κακή υγιεινή (βλ. ξύρισμα με ξυράφι). Σε κάθε περίπτωση κλείσε ραντεβού με το γυναικολόγο σου και σύντομα θα μάθεις τι συμβαίνει.

10. «Γιατί πονάω κάποιες φορές στο σεξ;»

Το πιστεύεις ή όχι, το σεξ πέρα από την απόλαυση, προκαλεί και πόνο κάποιες φορές. Είναι εκείνο που ονομάζεται δυσπαρευνία. Πρόκειται για την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Τα αίτια μπορεί να είναι είτε οργανικά είτε ψυχολογικά. Τα οργανικά αίτια σχετίζονται είτε με λοίμωξη είτε με μόλυνση, ωστόσο τα ψυχολογικά αίτια οφείλονται συνήθως για τον πόνο στο σεξ. Το άγχος ή τα νεύρα είναι οι υπαίτιοι. Όπως κι αν έχει, μην αγχώνεσαι γιατί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θα είσαι περδίκι.

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals και η Sporty & Rich ανακοίνωσαν την τελευταία τους συνεργασία!

ΣΤΥΛ

H Tommy Hilfiger μας συστήνει την ‘Kendall and Friends’ καμπάνια για την άνοιξη 2024!

HAPPY BODY

10+1 tips που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς να τα βρεις σκούρα!

HAPPY BODY

Η adidas επαναλανσάρει τα SUPERNOVA, τα must have παπούτσια για τους runners!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET