Έρευνες λένε

Σύμφωνα με έρευνα οι μισοί μας φίλοι δε μας συμπαθούν, μαχαιριά στην καρδιά ήταν αυτό!

Ώρα να γίνουν κάποια ξεκαθαρίσματα.

Υπάρχει λόγος που ταυτίζεστε με τα πονεμένα quotes του Δεγαμινιώτη για τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως επίσης ότι νιώθετε μια έλξη προς τη φράση φίλοι φίδια. Γιατί όντως, σύμφωνα με έρευνα, μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα.

Η φιλία είναι ούτως ή άλλως μια πολύπλοκη έννοια, η οποία μας αφορά όλους και η οποία έχει καλές και κακές στιγμές. Θα έλεγα ότι η αναλογία είναι 50-50 και θα καταλάβεις αμέσως γιατί.

Όπως είπα και στην αρχή, σχετική μελέτη έδειξε (ή και απέδειξε) ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες τα άτομα που εσύ θεωρείς φίλους, να μην έχουν καθόλου την ίδια άποψη για σένα.

Αυτή λοιπόν, είναι από τις κακές στιγμές που βιώνεις εξαιτίας της.

Η ίδια έρευνα μάλιστα έδωσε κι άλλο πόνο, κάνοντας γνωστό ότι το ενδεχόμενο αυτό παίζει να ισχύει για το 50% των φίλων σου. Με πιο απλά λόγια, τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία με τους μισούς σου «φίλους». Μιλάμε για ένα σημαντικό ποσοστό, όχι τίποτα αμελητέους αριθμούς, που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάποια ξεκαθαρίσματα.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του MIT και δημοσιεύτηκε στο PLOS One journal, ανέλυσε τους δεσμούς φιλίας σε άτομα ηλικίας 23 – 38 χρονών, οι οποίοι παρακολουθούσαν μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων. Από αυτά ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο κοντά είναι μεταξύ τους από το 0 (που σημαίνει «Δεν ξέρω καθόλου αυτό το άτομο») μέχρι το 5 (που σημαίνει «Καλύτερος φίλος»).

Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν ότι παρότι το 94% των συμμετεχόντων θεωρούσαν ότι τα αισθήματα τους είναι αμοιβαία, προς έκπληξή τους μόλις για το 53% ίσχυε κάτι τέτοιο.

Κι αυτό οφείλεται στην αδυναμία που έχει ο καθένας να «διαβάσει» καθαρά τους ανθρώπους στην απελπισμένη προσπάθειά του να διατηρήσει μια αρεστή εικόνα. Όπως σημείωσε και ο Alex Pentland, ένας εκ των ερευνητών, «Αφού τους συμπαθούμε, πρέπει και να μας συμπαθούν.» Αυτό έχει στο μυαλό του δηλαδή ο περισσότερος κόσμος, πράγμα που τον ακολουθεί σε λάθος συμπεράσματα.

Κι αν δεν εμπιστεύεσαι τόσο μία μελέτη και θεωρείς τυχαία τα αποτελέσματά της, δυστυχώς τα ίδια περίπου είχε και μια άλλη με τίτλο «Do you like me as much as I like you? Friendship reciprocity and its effects on school outcomes among adolescents».

Σε αυτή ζητήθηκε από ενήλικες να ονομάσουν 10 από τους καλύτερούς τους φίλους στο σχολείο. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι μόλις το 64% των σχέσεων και των αισθημάτων ήταν αμοιβαία. Λίγο πιο αισιόδοξος αριθμός, αλλά και πάλι μακριά από αυτό που φανταζόμασταν.

Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης ωστόσο, δήλωσε ότι το ζήτημα είναι πιο βαθύ και περίπλοκο από το ότι οι φίλοι μας πολύ απλά δε μας συμπαθούν. Πιο πολύ έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φιλία εμείς οι ίδιοι. Μια άποψη που δεν ξέρω αν πρέπει να μας κάνει να χαρούμε ή όχι και τόσο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μάλλον εμείς το έχουμε το θέμα.


Photo by Daria Shevtsova from Pexels

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Ο Άγιος Βασιλής είναι στο Starfan.gr για να κάνεις το πιο αξέχαστο δώρο σ’ αυτές τις γιορτές!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Απόφοιτος Λυκείου»: Μιλήσαμε με τον Θώμα Ζάμπρα λίγο μετά τη νέα sold out παράστασή του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET