fbpx

Επιστολή φοιτητή: «Η πληρότητα στα αμφιθέατρα ξεπερνάει το 100%. Καθόμαστε στο πάτωμα!»


Η κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα με την επιστροφή μας σε αυτά, θα μπορούσε να γίνει εύκολα εκείνο το meme με το τι παραγγέλνεις και τι σου έρχεται. Στην πρώτη φωτογραφία θα απεικονίζονταν μεγάλες αίθουσες με παράθυρα ανοιχτά και καθορισμένες θέσεις για χρήση – όλα αυτά δηλαδή που ζητούν εδώ και μήνες φοιτητές και καθηγητές για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και στη δεύτερη εικόνα θα βάζαμε τι επικρατεί στ’ αλήθεια στ’ αμφιθέατρα. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για τα δύο άκρα!

Το πιο απογοητευτικό όμως, είναι ότι παρότι ορισμένα πανεπιστήμια μετράνε ήδη λίγες μέρες λειτουργίας, οι αρμόδιοι δε δείχνουν διατεθειμένοι να διορθώσουν την κατάσταση.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι σαν να έδωσε την εντολή για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ κι από εκεί και πέρα παραμένει άφαντο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης.

Οι φοιτητές λοιπόν, πέρα από το καθημερινό παιχνίδι τύχης που παίζουν για το αν θα νοσήσουν ή όχι σε κάθε διάλεξη, είναι κι αυτοί που φωνάζουν για τα προβλήματα και την ανάγκη άμεσης λύσης τους. Δεν έχει καν νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αφού αργά ή γρήγορα η έκταση διασποράς των κρουσμάτων (που ήδη ταλαιπωρούν κάποια Τμήματα) θα είναι τέτοια, που το κλείσιμο θα είναι μονόδρομος. Αναμένουμε να το συνειδητοποιήσουν και οι υπεύθυνοι…

Ο Θωμάς Κουτσαμπάσης από το ΠΑΔΑ, είναι μεταξύ των φοιτητών που προσπαθούν να δώσουν την αρμόζουσα προσοχή στα ζητήματα που «πνίγουν» τα ΑΕΙ, στέλνοντας στο Neopolis.gr την επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνει στο Υπ. Παιδείας, αλλά και στον Υφ. Παιδείας, Άγγελο Συρίγο.

Διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω:

«Καλησπέρα σας, προχωράω σε αυτήν την καταγγελία για να εκφράσω τον θυμό μου προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ζητωκραυγάζουν τώρα για μια κανονικότητα, για ένα άνοιγμα που στην ουσία είναι εικονικό.

Το Υπουργείο Παιδείας με αυτήν την ΚΥΑ που έβγαλε και σε συνδυασμό με αυτά τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19 που έχουν τα πανεπιστήμια, ωθεί τους φοιτητές σε διχασμό.

Είμαι ΥΠΕΡ της επιστήμης, ΥΠΕΡ της υγείας και θέλω την κανονικότητα, αλλά την ασφαλής κανονικότητα, όχι τον παραλογισμό του Υπουργείου Παιδείας που μας φέρνει σε διχασμό.

Καθημερινά αναγκαζόμαστε να παραβιάζουμε την ΚΥΑ.

Η πληρότητα ξεπερνάει το 100%.

Άτομα κάθονται στο πάτωμα και ο ένας πάνω στον άλλον.

Αναγκαζόμαστε να κάνουμε μερικές φορές τηλεκπαίδευση ή να παρακολουθήσουμε μαγνητοσκοπημένη διάλεξη γιατί η πληρότητα ξεπερνάει το 100% και μας απαγορεύεται η είσοδος στο αμφιθέατρο. 

Ενώ η ΚΥΑ μέσα λέει ρητά ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δια ζώσης.

Ενώ πληρούνται οι προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουμε μάθημα, μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την είσοδο λόγο πληρότητας…. εδώ πού πήγε η ακαδημαϊκή ελευθερία; Το δικαίωμα στη συμμετοχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Κρούσματα έχουμε και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους…. γιατί το λέω αυτό??? Το ένα πανεπιστήμιο δίνει οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος ότι και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να κάνουν τεστ και να προσέλθουν αν βγει αρνητικό, άλλο πανεπιστήμιο λέει καραντίνα σε ανεμβολίαστους είναι δεν είναι θετικοί και σε εμβολιασμένους ότι να προσέλθουν κι αν δουν σύμπτωμα τότε κάνουν τεστ.

Τη μια λέει 10€ για το τέστ στους ανεμβολίαστους και μετά λέει σε περίπτωση που είναι στενή επαφή τους κάνουν δωρεάν τεστ με επιβάρυνση του κράτους, άρα με ποια αιτιολογία και ο απλός έλεγχος δεν είναι δωρεάν;; Βαθμίδα εκπαίδευσης είμαστε.

Ζητωκραυγάζουν για μια κανονικότητα που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει γιατί η πληρότητα 100% είναι 200% και 300%, δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια τις αίθουσες με τέλειο αερισμό και παντού παράθυρα.

Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα από την αρχή ζητούσε ένα μίγμα τηλεκπαίδευσης και με δια ζώσης, το οποίο το Υπουργείο Παιδείας το απέρριψε κατηγορηματικά.

Όμως γίνεται τηλεκπαίδευση.

Στα αμφιθέατρα είναι ο ένας πάνω στον άλλον.

Αυτές τις οδηγίες που έχουμε ΔΕΝ μπορούμε να τις τηρούμε.

Το φώναζα εδώ και μήνες στο Υπουργείο Παιδείας και δεν με άκουγε.

Έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε μαθήματα Σάββατο, να έχουμε εξαντλητικά ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων.

Αλλά δεν θα το σηκώσουμε πάλι εμείς αυτό το βάρος.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Έως ότου έρθει το επιπλέον προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν τα τμήματα να γίνουν μικρότερα και να υπάρχει καλύτερη διαχείριση πρέπει να γίνει κάτι, δεν γίνεται να περιμένουμε απλά.

Οι πρυτάνεις ήξεραν και το θέμα με τον υπερπληθυσμό των φοιτητών και τις κτηριακές εγκαταστάσεις τους.

Πάντως αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί.

Το μόνο που κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να κερδίζει χρόνο και να εφαρμόζει μέτρα που μας προκαλούν διχασμό.

Όταν φοιτητής πάει στο πανεπιστήμιο και είναι ανεμβολίαστος και ενώ τηρεί τον νόμο, κάνει το τεστ του, μετά του λένε η αίθουσα είναι γεμάτη γύρνα σπίτι, τι ψυχολογία θέλετε να έχει;;;

Επιπλέον σε τέτοια θέματα δεν έχουν δωθεί διευκρινίσεις ούτε από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ούτε και από την Εισαγγελία του Αρείου πάγου. 

Μας πέταξαν σε ένα πανεπιστήμιο και μας είπαν βγάλτε τα πέρα μόνοι σας.

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι διάφορα πάρτυ που οργανώνονται όπως πρόσφατα στο ΑΠΘ, μετά θα χρησιμοποιηθούν για στοχοποίηση των φοιτητών σε περίπτωση κρουσμάτων.

Αποδεικτικά από ένα δείγμα επιστολών που έχω στείλει στο Υπουργείο Παιδείας:

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET