MAMA EARTH

«Ένας κόσμος χωρίς απορρίμματα» και πώς να τον πετύχουμε μέσα από απλές συνήθειες!

Μικρές αλλαγές για εμάς, μεγάλες για το περιβάλλον! [sponsored]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

20 Δεκεμβρίου, 2022

Teksomolika - Freepik.com

Συχνά ξεχνάμε ότι οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη. Και πώς να μην το ξεχνάς, όταν μαθαίνεις από μικρή ηλικία να ζεις με το πλαστικό ως ένα από τα βασικότερα υλικά. Πλέον όμως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να δηλώσεις άγνοια. Κινητοποιήσεις, ενημερωτικά posts και ντοκιμαντέρ, κάνουν το γύρο του ίντερνετ τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, και άρα πρέπει να είσαι εντελώς αποκομμέν@ από τον κόσμο του διαδικτύου για να μην έχεις ιδέα.

Η ανάγκη για αλλαγή υπάρχει παντού. Κι όσο μικρή κι αν σου φαίνεται εκείνη τη στιγμή, για το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία. Πάρε παράδειγμα τα πλαστικά καπάκια των συσκευασιών τα οποία τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν καν στον κάδο απορριμμάτων (δε συζητάω για ανακύκλωση). Αντ’ αυτού πέφτουν στο δρόμο, χάνονται και γενικά καταλήγουν στο περιβάλλον. Τώρα θα μου πεις «ένα καπάκι είναι μωρέ». Και θα σου απαντήσω: «Το ίδιο είπαν ένα εκατομμύριο ακόμα άνθρωποι». Μήπως είναι πολλά τα καπάκια τελικά;

Σ’ αυτή την αλλαγή στοχεύει και η Coca-Cola Τρία Έψιλον με τα νέα μη αποσπώμενα πλαστικά καπάκια. Παρότι όλες οι συσκευασίες των προϊόντων της είναι ήδη 100% ανακυκλώσιμες, συνεχίζει τη δράση εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική Ελληνική νομοθεσία αρκετά νωρίτερα από το 2024 που προβλέπεται, υιοθετώντας τα νέα μη αποσπώμενα πλαστικά καπάκια σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της μέσα στο 2023. Συμβάλλει έτσι ώστε 256 εκατομμύρια μη αποσπώμενα καπάκια ετησίως να μπορούν να αξιοποιηθούν και να μην καταλήξουν στο περιβάλλον. 

Η αρχή έγινε με τους χυμούς Amita, Amita Motion και Frulite οι οποίοι κυκλοφορούν στην αγορά με το νέο καπάκι, το οποίο οπτικά μπορεί να είναι ίδιο, όμως στο άνοιγμα παραμένει συνδεδεμένο στο δαχτυλίδι ασφαλείας του μπουκαλιού συμβάλλοντας έτσι στην ανακύκλωση ετησίως πάνω από 63 εκατομμύριων πλαστικών πωμάτων και ενισχύοντας το όραμα για «Ένα Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», στο οποίο μπορείς να συμβάλλεις κι εσύ με τις παρακάτω απλές συνήθειες.

1 «Σακουλίτσα να βάλουμε;» ΟΧΙ!

Δεν είμαι overdramatic όταν λέω ότι μία σακούλα μπορεί να γίνει η αιτία θανάτου μιας θαλάσσιας χελώνας. Η αθώα αυτή τσάντα με την οποία έχουμε συνηθίσει να κουβαλάμε τα ψώνια μας, έχει γίνει ο εφιάλτης των ωκεανών. Και γενικότερα το πλαστικό φυσικά, με 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού και μικροπλαστικού να εκτιμάται ότι καλύπτουν το μπλε του πλανήτη μας. Αν σκεφτείς ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κουβαλάς μαζί σου 1-2 πάνινες ή ψάθινες τσάντες, τότε είναι κρίμα να επιλέγεις τον δυσάρεστο για τους ωκεανούς δρόμο. Επίσης, όπου χρειάζεται, επίλεξε βιοδιασπώμενες σακούλες (για τα σκουπίδια π.χ).

2 Επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι, αυτό το παρεξηγημένο προϊόν!

Και τι δεν έχει ακούσει αυτό το χάρτινο καλαμάκι! Μπορεί να μην είναι κι ό,τι πιο ωραίο, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση τόσο τραγικό όσο κάποιοι λένε. Από οικολογική άποψη πάντως χάρτινο καλαμάκι >>> πλαστικό καλαμάκι, και νομίζω μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω για το περιβάλλον. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να πάρεις ένα σετ μεταλλικά ή γυάλινα καλαμάκια, τα οποία έχουν ειδικό βουρτσάκι για καθαρισμό και μπαίνουν και στο πλυντήριο πιάτων. Λύσεις υπάρχουν.

3 Παγούρι, σαν να λέμε το δεύτερο κινητό σου!

Γουέρ αρ γιου γκόινγκ χωρίς το κινητό… εε το παγούρι σου; Πρώτον, σκέψου τη σωστή ενυδάτωσή σου, και δεύτερον, γιατί να αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια όταν μπορείς να τα αποφύγεις τόσο εύκολα; Γενικότερα, το σκεπτικό είναι γλιτώνουμε απ’ όπου μπορούμε να γλιτώσουμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις ένα υλικό με τόσο μεγάλο ρόλο από τη ζωή σου, αλλά αν ξεκινήσεις από τα βασικά, τότε με τον καιρό γίνεται όλο και πιο απλό.

4 Να κεράσω… οικολογικό χυμούλη;

 

Let me explain. Απλά υπάρχουν όντως χυμοί περισσότερο… ευαισθητοποιημένοι στο θέμα περιβάλλοντος. Σαν τους ανθρώπους ένα πράγμα. Επειδή λοιπόν είναι λογικό μέσα στη μέρα σου να θες να κάνεις ένα διάλειμμα από το νερό στο παγούρι, κάν’ το με τους χυμούς Amita, Amita Motion και Frulite, οι οποίοι διαθέτουν νέα μη αποσπώμενα πλαστικά καπάκια που είναι ελαφρύτερα κατά 8,8%, μειώνοντας έτσι τη χρήση πλαστικού. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ποσότητες που συλλέγονται για ανακύκλωση αφού το καπάκι δε διαχωρίζεται από την υπόλοιπη συσκευασία, ενώ είναι και πιο βολικά στη χρήση. Δεν πέφτουν στο έδαφος δηλαδή, ούτε χάνονται.

Η ενέργεια ξεκίνησε ήδη με τους συγκεκριμένους χυμούς, ενώ μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί σε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων της εταιρείας!

5 Αυτό θα το φας σίγουρα;

Όχι, δε ζητάω πλαγίως το φαγητό σου επειδή έχω να φάω από το πρωί (true story), απλά ζητάω να σκεφτείς καλύτερα αυτά που αγοράζεις και πού καταλήγουν. Το συσκευασμένο τσουρεκάκι που πήρες από το σούπερ μάρκετ είναι καλό για τη λιγούρα μετά το μάθημα, αλλά το σάντουιτς από το σπίτι σε ένα ταπεράκι is even better! Επίσης, ήρεμα με τις ποσότητες. Φτιάξε γεύματα που αρκούν να χορτάσεις, αλλά δεν περισσεύουν για να πετάξεις.

6 Το ήξερες ότι τα αποφάγια σου κάνουν τέλειο λίπασμα;

Το λεγόμενο κομπόστ είναι στην ουσία τα «σκουπίδια» που πετάς από την κουζίνα σου, τα οποία μετατρέπονται σε λίπασμα για τον κήπο σου. Είναι μία λίγο πιο απαιτητική διαδικασία από τις παραπάνω, ωστόσο αν έχεις κήπο, είναι κρίμα να μην τη γνωρίζεις και να μην εκμεταλλευτείς αυτή την ευκαιρία για σημαντικά μειωμένο food waste! Συγκεκριμένα, γύρω στο 25% των αποφάγιων σου, όπως η φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τσόφλια από τα αυγά και το κατακάθι του καφέ, μπορούν να λάβουν έναν δεύτερο ρόλο, χωρίς να γίνονται βάρος για το περιβάλλον. Αντιθέτως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κομπόστ, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για τα φυτά, καθώς βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που προστίθενται με το λίπασμα και ενισχύει τη συγκράτηση νερού από το έδαφος.

7 Αγόρασε second handed πράγματα και δώρισε ό,τι δε χρειάζεσαι

Άσε τα προϊόντα να κάνουν κύκλο με άλλα λόγια. Όσο περισσότερο κι από περισσότερους χρησιμοποιείται ένα προϊόν, τόσο το καλύτερο! Υπάρχει μια παρεξήγηση γύρω από τα πράγματα που μπορείς να βρεις second handed. Ότι είναι δηλαδή πολύ συγκεκριμένου στυλ και όχι για όλα τα γούστα. Στην πραγματικότητα, μπορείς να βρεις τα πάντα. Από ρούχα που θα σε ξετρελάνουν, μέχρι διακοσμητικά που θα κουβαλάς για μια ζωή, όσα σπίτια κι αν αλλάξεις. Από την πλευρά σου, ό,τι θεωρείς ότι δε σου κάνει πια αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον άλλον, μην το πετάς. Άφησέ το να συνεχίσει τη ζωή του δίνοντας σε κάποιον άλλον χαρά.

8 Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Ε !

Η ανακύκλωση είναι μεγάλη υπόθεση και γι’ αυτό θα έπρεπε να δίνεται πολύ περισσότερη προσοχή. Μέχρι να γίνει ένα αδιάσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, εσύ κάνε το καλύτερο που μπορείς, αγοράζοντας προϊόντα ανακυκλώσιμα και ανακυκλώνοντάς τα με το σωστό τρόπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί κάτι να ξεπλύνεις προτού το πετάξεις στον μπλε κάδο. Δεν είναι δα και τόσο μεγάλη αγγαρεία. Σκέψου τι καλό κάνεις και θα τη βρεις την όρεξη!

Οι συσκευασίες της Coca-Cola Τρία Έψιλον ανήκουν σε αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον κατηγορία, ούσες 100% ανακυκλώσιμες, ενώ με την καινοτομία που έχει εφαρμοστεί ήδη στις συσκευασίες των χυμών Amita, Amita Motion και Frulite, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο έργο της ανακύκλωσης. Το καπάκι παραμένει συνδεδεμένο στο δαχτυλίδι ασφαλείας του μπουκαλιού όταν το ανοίγεις για να πιεις, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλαυσή σου καθώς και τη ρίψη του στον μπλε κάδο μαζί με την υπόλοιπη συσκευασία του χυμού. Με αυτήν την κίνηση συγκεκριμένα, περισσότερα από 63 εκατομμύρια πλαστικά καπάκια ετησίως θα μπορούν να απορριφθούν & να ανακυκλωθούν σωστά.

Μια μικρή αλλαγή για σένα λοιπόν, μια μεγάλη για το περιβάλλον!  

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

HAPPY BODY

7 τρόποι να βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου όσο κι αν το αποφεύγεις!

HAPPY BODY

Οι πιο συχνές δικαιολογίες που λέμε για να μην πάμε για τρέξιμο και πώς να τις κόψεις!

ΣΤΥΛ

H Champion® υποδέχεται τη σεζόν S/S ’23 με χρώμα, στιλ και εξωστρέφεια!

ΣΤΥΛ

Η συλλογή Tommy Collection της Tommy Jeans επιστρέφει για την άνοιξη του ’23!

ΣΤΥΛ

Moschino: Τα γυαλιά ηλίου του Fashion Show «Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET