Έρευνες λένε

Φυσικά και η Ελλάδα θα βρισκόταν στο top10 με τους περισσότερους καπνιστές παγκοσμίως!

Δε μας φοβόμαστε σε κάτι τέτοια!

Neopolis Team

12 Σεπτεμβρίου, 2023

Όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, το κάπνισμα είναι ένα μέρος της κουλτούρας του Έλληνα. Στη χώρα των μπουζουκιών και των νυχτοπερπατημάτων, αναμενόμενο. Πώς αλλιώς θα ακούσεις Οικονομόπουλο αν δε δημιουργήσεις ένα ντουμάνι καπνού γύρω σου; Πώς θα ζήσεις το ντέρτι, αν μαζί με ένα ουισκάκι δεν τραβήξεις και μερικές τζούρες;

Το lifestyle αυτό μας χαρίζει και άλλη μία διάκριση εν τω μεταξύ και συγκεκριμένα την 8η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους καπνιστές.

«Δεν το περίμενα αυτό» δεν είπε ποτέ κανείς, αφού λίγα βήματα έξω από το σπίτι να κάνουμε, διαπιστώνουμε και οι ίδιοι ότι το αποτέλεσμα της έρευνας στέκει, ίσως και να μας αδικεί λιγάκι. Θέλουμε να πούμε, θυμόμαστε όλοι τι κόπο κάναμε για να απαγορευτεί τελικά το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους. Αργήσαμε έναν αιώνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά τα καταφέραμε.

Αυτό βέβαια δεν πτόησε τον Έλληνα. Ούτε καν οι έρευνες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τον πτόησαν. Τα ποσοστά ανθρώπων που ξεστομίζουν τη φράση «το κόβω όποτε θέλω» εξακολουθεί να είναι υψηλό (31,3%) και μας κατατάσσει στο παγκόσμιο top10.

Η ίδια έρευνα της Compare the Market AU μας αποκάλεσε επίσης με τρόπο φτωχάλες, αφού σημειώνει ότι το 80% των καπνιστών παγκοσμίως ζουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Η Σερβία κερδίζει τα πρωτεία, με ποσοστό 39% και συνολικό σκορ 3.008, ενώ την υπόλοιπη δεκάδα συμπληρώνουν Κίνα, Κροατία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βοσνία και Εργεζοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία και Μοντενέγκρο.

Αν εντόπισες κάτι παράξενο στη σειρά των χωρών κρίνοντας μόνο από τα ποσοστά, να σημειωθεί ότι για τη συνολική βαθμολογία δε λαμβάνεται υπόψιν μόνο το ποσοστό καπνιστών, αλλά και τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα, καθώς και τα έσοδα της οικονομίας από την αγορά καπνού.

Η Ελλάδα λοιπόν, κατέκτησε την 8η θέση σημειώνοντας final score 2.401, με 2,84 δισ. έσοδα και 87 στα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα.

Κάτι ακόμα που παρατηρείται από την παραπάνω κατάταξη, είναι ότι στο top10 κυριαρχούν οι Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα τα Βαλκάνια και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επιβεβαιώνεται, με άλλα λόγια, ο κανόνας ότι οι φτωχότεροι λαοί είναι και πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα.

Στα θετικά τώρα, η Ελλάδα ναι μεν σημειώνει υψηλά ποσοστά διασφαλίζοντας μια θέση στη δεκάδα, αλλά συγκριτικά με το 2020, έχεις υπάρξει μια πτώση της τάξης 2,2%. Η Αυστρία ωστόσο, είναι αυτή με τη μεγαλύτερη πτώση ποσοστού μεταξύ 2020-2023, η οποία αγγίζει τα 2,7%. Η πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος που έφερε το 2019, φαίνεται να λειτούργησε, παρά την αντίσταση που συνάντησε αρχικά.

Για όλα αυτά, η εκπρόσωπος της Compare the Market AU, Hannah Norton, δήλωσε: 

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι παγκοσμίως αποδεκτοί ως αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας, από τους πνεύμονες έως το δέρμα. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, με επικρατέστερες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από την κοινωνική αποδοχή μέχρι την έλλειψη ενεργών και επιθετικών εκπαιδευτικών και προληπτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, η μελέτη μας ενισχύει τη σχέση μεταξύ του επιπολασμού του καπνίσματος και των ποσοστών καρκίνου, δείχνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από το να αρχίσουν τη συνήθεια αυτή. 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Το ανανεωμένο cashier του Neon54 Casino διευκολύνει τις πληρωμές στην Ελλάδα το 2023

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η καμπάνια των adidas Originals αφιερωμένη στους δημιουργικούς πρωτοπόρους των τελευταίων 50 ετών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET