ΕΛΛΑΔΑ

Με το ζόρι μπήκε η Ελλάδα στο παγκόσμιο top10 κατανάλωσης καφέ, το λες και αδικία!

Κάποιοι μας υπονόμευσαν κι αυτό φαίνεται!

Έρευνα του Pricefox για την παγκόσμια κατανάλωση καφέ, μας τοποθέτησε στην 9η θέση στον κόσμο κι αυτό σηκώνει ένσταση. Εμείς, οι αμετανόητοι coffee lovers αυτής της Γης, με το ζόρι μπήκαμε στο top10;

Έχουμε αποδείξει θεωρούμε την αξία μας. Πρόσφατα μάλιστα, εγχώρια έρευνα έδειξε την αφοσίωση του Έλληνα στο αγαπημένο του ρόφημα, όταν σε μια εποχή όπου οι τιμές όλο και ανεβαίνουν και διάφορα προϊόντα βγαίνουν από τη shopping list, ο καφές παραμένει σταθερή αξία (με την άλλη έννοια). Το ίδιο ισχύει και για τον take away.

Για μια χώρα άλλωστε που έχει γεννήσει τη φραπεδιά και τον freddo, είναι και λίγο ντροπή να βρίσκεται οριακά στη 10άδα. Πιο πολύ όμως, πονάει ότι μας έκλεψαν τη νίκη χώρες όπως Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Σουηδία. Η Φινλανδία ρε φίλε…

Μιλώντας όμως με αριθμούς, το Λουξεμβούργο βγήκε #1 καταναλώνοντας 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν, αφήνοντας δεύτερη τη Φινλανδία με 6,6 κιλά, κατεβαίνοντας για πρώτη φορά από την κορυφή. Την 5άδα κλείνει η Σουηδία με 4,8 κιλά, η Νορβηγία με 3,9 και η Δανία με 3,7, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση με 3 κιλά ετησίως κατά κεφαλήν.

Για να νιώσουμε λίγο καλύτερα, η Ιταλία βρέθηκε στο #21 με 2,5 κιλά καφέ. Βέβαια, εκεί μπορεί να τον τιμούν τον καφέ, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουν για θεό τους κάτι εσπρεσάκια, που δεν πιάνουν ούτε το 1/5 της δικής μας ποσότητας.

Ξεχνώντας για λίγο την εθνική ντροπή που νιώσαμε με αυτήν την απαξίωση, αισθανόμαστε τουλάχιστον δικαιωμένοι που η ήπειρος στην οποία ανήκουμε, βγήκε νικήτρια όσον αφορά την κατανάλωση καφέ. Πιο ειδικά, η Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς και την ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία, που καταναλώνουν το 1/5.

Όσο για το ποια χώρα από τη Μεσόγειο πληρώνει περισσότερο ένα φλιτζάνι καφέ, καλά μαντέψατε, είμαστε ψηλά, αφού οι τιμές μας κυμαίνονται από 1,5€ έως 4,5€, ενώ στην Ισπανία ξεκινούν από τα 0,60€ και φτάνουν τα 2,50€, και στην Ιταλία, η τιμή ενός espresso δεν ξεπερνά το 1,5€ ακόμα και στην πιο τουριστική πόλη. Παρόμοια κατάσταση με εδώ επικρατεί και στην Πορτογαλία, όπου ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από 1€ και φτάνει μέχρι τα 5€.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που καλύπτουν περίπου το 60% της ελληνικής αγοράς καφέ, είναι πέντε. Το Coffee Island έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν το Γρηγόρης και το Mikel, με 348 και 269 καταστήματα αντίστοιχα. Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες έχουν παρουσία και στην Αθήνα, την επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά.

Για παράδειγμα, η παγκόσμιας αμερικανική αλυσίδα Starbucks, με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET