ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ελίνα Χατζηδημητρίου: «Είμαι ο ‘πρώτος άνθρωπος’ που πήρε πτυχίο με 10 και όχι η ‘πρώτη γυναίκα’»!

Μια ευγενική υπενθύμιση σε όσους επιμένουν να δίνουν αξία στο κατόρθωμά της μόνο χάρη στο φύλο της.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

2 Αυγούστου, 2022

Θυμάστε που σχολιάζαμε την άστοχη δήλωση του ραδιοφωνικού παραγωγού στη διάρκεια συνέντευξης με την Ελίνα Χατζηδημητρίου, όταν είπε πως «οι γυναίκες δεν το πολυέχουν με τα μαθηματικά;». Ε λοιπόν ο σεξισμός απέναντι στην επιτυχία της αποφοίτου του ΑΠΘ είχε εμφανιστεί πολύ πιο πριν και πολύ πιο έμμεσα.

Η αρχή έγινε όταν δημοσιεύματα και πρόσωπα μιλούσαν για την «πρώτη γυναίκα του Τμήματος Μαθηματικών που αποφοιτά με απόλυτο 10», όταν στην πραγματικότητα είναι ο πρώτος άνθρωπος που το καταφέρνει. Ακόμα και η ίδια αισθάνθηκε την ανάγκη να το ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας:

Θα ήθελα αρχικά να επισημάνω πως είμαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ που πήρε πτυχίο με 10 και όχι η πρώτη γυναίκα.

Η Ελίνα ρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός αυτός την ενοχλεί, απαντώντας:

«Το φύλο μου στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι τονίστηκε επειδή το πλήθος των γυναικών που έχουν φοιτήσει στο Τμήμα Μαθηματικών από την ίδρυση της Σχολής είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό των αντρών, οπότε και η πιθανότητα να πετύχει γυναίκα μία τέτοια διάκριση ήταν εξ ορισμού μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη πιθανότητα για έναν άντρα. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν είναι μία επισήμανση που με ενοχλεί».

Σημείωσε ακόμα πως «δε θα ήθελα να πιστεύω ότι εμπνέω, καθώς θεωρώ το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να μην μπορούν να διαπρέψουν στις θετικές επιστήμες αναχρονιστικό, ωστόσο επειδή δεν έχουμε όλοι την δια άποψη επί του θέματος, εννοείται πως θα αισθανόμουν μεγάλη χαρά και τιμή αν μπορούσα να εμπνεύσω νέα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κυνηγήσουν το πάθος τους στις θετικές επιστήμες».

Δυστυχώς, η κοινωνία μας είναι αναχρονιστική από κάθε άποψη και ακόμα χρειάζεται να εμπνέουμε κοπέλες να ακολουθούν μονοπάτια που θεωρούνται περπατημένα από άνδρες, κι ακόμα πρέπει να τους κλείνουμε τα αυτιά σε απόψεις σαν του ραδιοφωνικού παραγωγού, προκειμένου να μην κοπούν τα φτερά τους.

Η Ελίνα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα γυναίκας που διαπρέπει στις θετικές επιστήμες, αλλά η επιτυχία της είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που το καταφέρνει κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στη συνέχεια της συνέντευξή της, η ίδια μίλησε για την περίοδο των Πανελληνίων, αναφέροντας:

Την τελική απόφαση να σπουδάσω στο τμήμα Μαθηματικών την πήρα στη Γ’ Λυκείου. Μέχρι τότε ήμουν ανάμεσα στο Μαθηματικό και στην Πληροφορική. Μεταξύ των δύο επέλεξα τελικά το Μαθηματικό, επειδή θεώρησα πως θα αποκτούσα ευρύτερο φάσμα γνώσεων και πολύ δυνατές θεωρητικές βάσεις, έτσι ώστε αν στο μέλλον ήθελα να ασχοληθώ και με την Πληροφορική, να μπορούσα άνετα να το κάνω.

Ξεχωριστή αναφορά ωστόσο κάνει στους καθηγητές της στο Λύκειο, αφού όπως λέει, ήταν εκείνοι που την ενέπνευσαν να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Η ενασχόλησή της με αυτό λοιπόν, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού συνολικά συγκέντρωσε 43 10άρια και έγινε η πρώτη απόφοιτος στην ιστορία του τμήματος με άριστο πτυχίο.

Αν κάτι τη δυσκόλεψε στο μεταξύ, τότε αυτό είναι η περίοδος της καραντίνας και οι εξ αποστάσεως εξεταστικές. Όχι κάτι με το οποίο ταυτιζόμαστε οι περισσότεροι, ωστόσο η ίδια λέει πως εκεί πήρε τα πιο δύσκολα 10άρια της.

Ίσως πολλοί να πίστευαν το αντίθετο, όμως πραγματικά εκείνη την περίοδο και η δυσκολία των θεμάτων ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με αυτή των διά ζώσης εξετάσεων, αλλά και η κακή ψυχολογία μου με εμπόδιζε να ασχοληθώ με τη μελέτη μου όσο άλλοτε συνήθιζα.

Τέλος, η Ελίνα Χατζηδημητρίου εξυμνεί τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας τα εφόδια που της έδωσε το ΑΠΘ εφάμιλλα εκείνων που θα της προσέφερε οποιοδήποτε μεγάλο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και στα σχέδιά της βρίσκεται ένα μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο.

«Βασιζόμενη σε γνώμες συμφοιτητών μου που συνέχισαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, πιστεύω πως το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ διαθέτει πολύ δυνατό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που θα μπορούσε ίσως να ανταγωνιστεί ακόμα και άλλα μεγάλα πανεπιστήμια».

Σε άλλη συνέντευξη ωστόσο, η απόφοιτος του ΑΠΘ παραδέχτηκε πως θα ήθελε να φύγει στο εξωτερικό για κάποια χρόνια, να αποκτήσει εμπειρία και να επιστρέψει αργότερα στην Ελλάδα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET