Πριν λίγες ημέρες η Ελίνα Χατζηδημητρίου έγραφε ιστορία ως η πρώτη απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, που αποφοίτησε με καθαρό 10άρι. Κάποιοι δεν εντυπωσιάστηκαν από το κατόρθωμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά από το πώς μια… γυναίκα το πέτυχε, αφού ως γνωστόν το συγκεκριμένο φύλο «δεν το πολυ-έχει με τα μαθηματικά».
Η μόνη λογική σκέψη είναι ότι κάποιος ταξίδεψε πίσω στο χρόνο, μετέφερε τα νέα και πήρε αυτήν την απάντηση. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο απογοητευτική, αφού η παραπάνω σεξιστική ατάκα ήρθε από δημοσιογράφο του 2022.
Μια προβληματική αντίληψη που θα έπρεπε να είχε καταρριφθεί προ πολλού – μαζί με το ότι οι γυναίκες ταιριάζουν καλύτερα στα φιλολογικά, μιας και το έχουν με το μπούρου μπούρου – βγήκε αβίαστα από το στόμα ενός ραδιοφωνικού παραγωγού την ώρα που είχε απέναντί του το πιο τρανό παράδειγμα ότι η άποψή του δεν ισχύει.
"δεν είναι αρκετά μεγάλος βαθμός [19.3] για να τον ξοδέψεις στο Μαθηματικό;"
"γενικά οι γυναίκες με τα μαθηματικά δεν το πολυέχετε"
"-συμμετοχή σε καταλήψεις σε πορείες κινητοποιήσεις σε γκράφιτι βαριοπούλες όχι ε;
-όχι""μεταπτυχιακό σε τι να κάνει κάποιος στα μαθηματικά;" pic.twitter.com/bG2UgwYkUI
— ︎ ⚛︎ 𝓳 ꪊ ꪖ ꪀ ⚛︎ (@LongCarampine) July 27, 2022
Βέβαια, όσο εξοργιστικό είναι να ακούς αυτές τις κουβέντες, τόσο ικανοποιητικό είναι να τις παρακολουθείς να διαψεύδονται. Η Ελίνα δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι οι θετικές επιστήμες δεν είναι για τα αγόρια και η θεωρητική για τα κορίτσια. Από τη στιγμή που βγήκαν οι βάσεις, έρχονται στο φως ιστορίες επιτυχιών και πρωτιάς, και προς έκπληξη του δημοσιογράφου, οι γυναίκες όχι μόνο το έχουν με τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, αλλά διακρίνονται συνεχώς.
Η Κατερίνα Βάβουλα από τη Νάξο και η Κωνσταντίνα Γιαντσίδη από την Ρόδο δεν μπήκαν πρώτες στην Ιατρική Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, μεταφράζοντας Θουκυδίδη. Το κατάφεραν λύνοντας ασκήσεις Φυσικής και Χημείας. Τα 19.660 και 19.625 μόρια δε συγκεντρώθηκαν μόνο γιατί διάβαζαν πολύ, αλλά γιατί το έχουν με αυτά τα μαθήματα.
Η Ελένη Νταλαπέρα από την Πάτρα δεν μπήκε πρώτη στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ επειδή έμαθε απ’ έξω την Ιστορία. Το έκανε γιατί τα έβγαλε πέρα με τα πιο δύσκολα ολοκληρώματα γράφοντας 19,9 στα Μαθηματικά και συγκεντρώνοντας 19.560 μόρια.
Και όσοι πιστεύουν ότι η «παρατήρηση» του δημοσιογράφου ήταν μια απόπειρα φιλοφρόνησης προς την κοπέλα (σ.σ διαφέρει από την πλειοψηφία των γυναικών, άρα είναι ξεχωριστή), να ενημερώσουμε πως δε βρισκόμαστε μονίμως σε κάποιο ανταγωνιστικό παιχνίδι. Το να μη θεωρείς έκπληξη το κατόρθωμα μιας κοπέλας λόγω του φύλου της, είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση. Το να βλέπεις τα δύο φύλα ισάξια ικανά να πετύχουν στους ίδιους τομείς, είναι ο μόνος δρόμος προς την εξέλιξη. Τα όνειρα και το φύλο ενός ατόμου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Ή στη γλώσσα των Μαθηματικών, είναι δυο παράλληλες ευθείες.