Μουσική

5 είδη μουσικής που είναι σίγουρο ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα κάθε φοιτητή!

Είναι γεγονός πως η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, γι’ αυτό και τη χρησιμοποιούμε πολλές φορές ως μέσο για τη χαλάρωση, αλλά και για τη διασκέδασή μας. Έχει τέτοια επιρροή αφού μέσα σε μια στιγμή μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση ή αντίστοιχα να μας ρίξει και στα τάρταρα, ιδίως αν έχουμε […]

Default avatar

Guest Author

5 Ιανουαρίου, 2017

Είναι γεγονός πως η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, γι’ αυτό και τη χρησιμοποιούμε πολλές φορές ως μέσο για τη χαλάρωση, αλλά και για τη διασκέδασή μας. Έχει τέτοια επιρροή αφού μέσα σε μια στιγμή μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση ή αντίστοιχα να μας ρίξει και στα τάρταρα, ιδίως αν έχουμε συνδέσει ένα κομμάτι με κάποια σημαντική στιγμή της ζωής μας.

Ωστόσο, πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματά της, μήπως διαθέτει και κάποια λίγο πιο κρυμμένα; Όπως για παράδειγμα να ενισχύει την αποδοτικότητά μας;

Η Teresa Lesiuk εργάζεται ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, και ένα κομμάτι της έρευνάς της εστιάζει στο κατά πόσο η μουσική μπορεί να αυξήσει την απόδοση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της λοιπόν, προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι που ακούνε μουσική, ολοκληρώνουν πολύ πιο γρήγορα τις υποχρεώσεις και προτείνουν πολύ περισσότερες ιδέες σε αντίθεση με εκείνους που δεν ακούνε.

Βέβαια, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η ποπ μουσική μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων στο να επεξεργάζονται πληροφορίες, αλλά και στο να κατανοούν κείμενα. Αυτό συμβαίνει, διότι ασυναίσθητα, όλοι οι άνθρωποι εστιάζουν στους στίχους του τραγουδιού, με συνέπεια να αποσπάται η προσοχή τους.

Όμως πέρα από αυτό το μικρό αγκαθάκι, η μουσική είναι αρκετά ευεργετική και μπορεί να μας βοηθήσει στο γίνουμε πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Ας δούμε λοιπόν ποια είδη μουσικής κάνουν την καλύτερη δουλειά:

#1 Κλασσική Μουσική

Όπως αποδεικνύεται, η κλασσική μουσική δεν είναι κατάλληλη μόνο για να μας συντροφεύει όταν πίνουμε το κρασάκι μας μετά από μία δύσκολη μέρα. Μια έρευνα που έγινε σε μια ομάδα ακτινολόγων εν ώρα εργασίας, έδειξε πως αφότου άκουσαν μπαρόκ μουσική, οι 7 από τους 8 αισθάνονταν πολύ πιο ευδιάθετοι αλλά και μπορούσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα στη δουλειά τους.

Για αρχή μπορείς να δοκιμάσεις τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι ή τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ.

#2 Ήχοι της Φύσης

Δεν θα ήταν απίστευτα χαλαρωτικό να μπορούσαμε να κάναμε πεζοπορία μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος ακούγοντας τον ήχο του τρεχούμενου νερού από κάποιο ποτάμι ή να βρισκόμασταν σε μια αμμώδη παραλία ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων; Για αυτό και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ήχοι της φύσης τους ηρεμούν τα νεύρα και τους επιτρέπει να σκέφτονται με πιο καθαρό μυαλό.

Να έχεις υπόψιν σου όμως πως η συγκεκριμένη μουσική δεν πρέπει να περιλαμβάνει κελάηδισμα πουλιών ή ήχους άλλων ζώων, γιατί σε μεγάλο βαθμό αποσπούν την προσοχή. Προτίμησε χαλαρωτικούς ήχους όπως το τρεχούμενο νερό, τη βροχή και το θρόισμα των φύλλων.

#3 Επική Μουσική

Ναι, ούτε κι εγώ δεν ήξερα τι ακριβώς μουσική είναι η συγκεκριμένη. Έτσι μετά από ενδελεχή μελέτη (a.k.a γκούγκλαρα), έμαθα ότι είναι μια μοντέρνα εκδοχή της κλασσικής μουσικής που χρησιμοποιείται κυρίως σε τρέιλερ ταινιών. Πλήθος ανθρώπων αναφέρει ότι ακούγοντάς την, αισθάνονται πολύ πιο ευδιάθετοι, αλλά και γεμάτοι ενέργεια προκειμένου να κάνουν δημιουργικά πράγματα.

#4 Μουσική από Video Games

Ανεξάρτητα από αν παίζεις ή όχι βιντεοπαιχνίδια, είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Αυτό κυρίως συμβαίνει, γιατί η μουσική που χρησιμοποιείται στα βιντεοπαιχνίδια διαθέτει συγκεκριμένη σύνθεση που βοηθάει στο να συγκεντρώνονται καλύτερα οι παίκτες και να πετυχαίνουν τον στόχο τους. Τι μαθαίνει κανείς…

#5 Ατμοσφαιρικά Soundtracks

Το συγκεκριμένο είδος μουσικής εστιάζει στον τόνο και στην ατμόσφαιρα, ωστόσο βασίζεται σε μια πιο παραδοσιακή μουσική δομή. Ο Brian Eno, ένας από τους δημιουργούς του συγκεκριμένου είδους αναφέρει: «Η ατμοσφαιρική μουσική θα πρέπει να περιέχει διαφορετική επίπεδα ήχων δίχως όμως να επιβάλει ένα συγκεκριμένο. Θα πρέπει να είναι μη αντιληπτή και συνάμα ενδιαφέρουσα.» Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη μουσική βοηθάει πάρα πολύ σε στιγμές άγχους που μπορεί να βιώσουμε για παράδειγμα στη δουλειά μας.


Δεν έχεις παρά να πειραματιστείς λοιπόν και να ακούσεις όλα τα είδη μουσικής, καταλήγοντας σε αυτό που σε βοηθάει περισσότερο. Κάποιο από αυτά μπορεί να ενισχύει τη διάθεσή σου και να σε γεμίζει ενέργεια, όταν κάποιο άλλο μπορεί να είναι το κατάλληλο για εκείνες τις στιγμές που δεν αντέχεις να ακούς τους γύρω σου που κάνουν φασαρία.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις μουσικές σου προτιμήσεις, το να πετύχεις να βγάλεις όσο περισσότερο όγκο εργασίας γίνεται, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον σου, το οποίο είτε θα σε βοηθήσει είτε θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων σου. Γι’ αυτό, φρόντισε να το σχεδιάσεις έτσι ώστε να έχεις τη μέγιστη απόδοση!

FUN ZONE

Μουσική

Έρχεται Ελλάδα ο Slimane, που μας έκανε να ανατριχιάσουμε με τη φωνή του στην Eurovision!

BINGE WATCHING

Το ‘Maestro’ βρίσκεται και πάλι στο παγκόσμιο Top10 του Netflix, όπως του αξίζει!

BINGE WATCHING

‘Kind of Kindness’: Έρχεται η πρεμιέρα της σχεδόν τρίωρης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου!

Μουσική

Το Nemo έχασε και το δεύτερο βραβείο της Eurovision, αφού έσπασε το πρώτο στη σκηνή!

Μουσική

«Να Ζήσω Παραπάνω»: Το νέο άλμπουμ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου θα γίνει το αγαπημένο σου για το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET