ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εφικτή η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ΑΕΙ, ώστε να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές!

Το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να εφαρμόσει ολοκληρωτικά, και όχι πιλοτικά, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να υπάρχει πια ένα δίκαιο αποτέλεσμα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν όλοι οι φοιτητές, είτε αφορά τις καταλήψεις είτε τις φοιτητικές εκλογές. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, η κάλπη στα […]

Δήμητρα Πραντάλου

3 Δεκεμβρίου, 2019

Το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να εφαρμόσει ολοκληρωτικά, και όχι πιλοτικά, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να υπάρχει πια ένα δίκαιο αποτέλεσμα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν όλοι οι φοιτητές, είτε αφορά τις καταλήψεις είτε τις φοιτητικές εκλογές.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, η κάλπη στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει αποτύχει παταγωδώς. Γνωρίζουμε, άλλωστε, για περιστατικά όπως κλεμμένες κάλπες, καμένα ψηφοδέλτια, επιθέσεις σε αμφιθέατρα και ούτω καθεξής.

Μάλιστα, οι συχνές επιθέσεις που γίνονται στα αμφιθέατρα, έχουν οδηγήσει στο να μην πατούν το πόδι τους οι φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις, είτε γιατί φοβούνται μη φάνε καμία… ξώφαλτση, όπως σε αυτήν την περίπτωση, είτε γιατί δε θέλουν να εκφράσουν δημόσια την αντίθετη άποψή τους.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας  «ΤΑ ΝΕΑ», σε κάποια τμήματα δεν ψηφίζει ούτε το 50% των φοιτητών, γεγονός που σημαίνει ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν τελικά μειοψηφίες που δεν αντιπροσωπεύουν τη βούληση του συνόλου.

Να σημειωθεί πως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, περισσότεροι από 500 φοιτητές ζήτησαν στη διάρκεια πρόσφατης συνέλευσης την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψήφου, ενώ το ίδιο αίτημα φαίνεται να έχουν και φοιτητές της Νομική Σχολής Αθηνών. Το υπουργείο Παιδείας από την άλλη, μελετάει το εν λόγω μέτρο χωρίς να έχουν παρθεί αποφάσεις, ενώ ομάδες μέσα στα ΑΕΙ έχουν ήδη ξεσηκωθεί.

Ηλεκτρονική Ψηφοφορία

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι πάντως κάτι καινούριο για τα Πανεπιστήμια. Έχει ήδη εφαρμοστεί σε συνελεύσεις φοιτητών και τα ποσοστά ψήφων κατά των καταλήψεων των σχολών ήταν συντριπτικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή στο ερώτημα για το αν οι φοιτητές τάσσονται υπέρ ή κατά των καταλήψεων. Το αποτέλεσμα έφτασε το 80% των ψήφων που «έδειχνε» το όχι στις καταλήψεις.

Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, πως μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δικαίωμα έχουν μόνο οι φοιτητές των Πανεπιστημίων, και όχι άσχετοι, αφού ο καθένας θα έχει τον δικό του κωδικό. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται φοιτητές που δεν παρευρίσκονται σε γενικές συνελεύσεις, λόγω απόστασης.

Τέλος, με τις συνεχόμενες καταλήψεις, πολλοί φοιτητές ανησυχούν για το αν κινδυνεύει η εξεταστική του Ιανουαρίου.

Για πείτε μας, εσείς συμφωνείτε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET