ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΠΘ: Τέλος στη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη – Οι πρώτες αντιδράσεις!

Αντί να παρέχονται επιπλέον προνόμια τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αναστέλλονται ήδη υπάρχοντα...

Neopolis Team

2 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι για όλους και ειδικά για τους φοιτητές. Οι τελευταίοι ανέκαθεν αποτελούσαν την ομάδα που ένιωθε κάθε κρίση λίγο πιο έντονα στο πετσί της, μιας και το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο: ή που θα έκαναν πολλές θυσίες και η οικογένειά τους θα έφτυνε αίμα για τις σπουδές τους, ή που θα εγκατέλειπαν τα όνειρά τους, γιατί πολύ απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Με την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας να είναι τέτοια που το μέσο νοικοκυριό χρειάζεται τα κάθε λογής passes που παρέχονται για να επιβιώσει, θα χαρακτήριζε κανείς παράλογη την κατάργηση προνομίων των φοιτητών τη δεδομένη στιγμή.

Ωστόσο, εν μέσω ακραίων ενοικίων κι ενώ έρευνες επισημαίνουν το πρόβλημα των φοιτητών στην εργασία, το ΔΠΘ αποφάσισε να αναστείλει τη δωρεάν μεταφορά τους με τα ΜΜΜ σε Κομοτηνή και Ξάνθη, όταν η πραγματική αλλαγή που έπρεπε να γίνει, ήταν να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιπες φοιτητούπολεις.

Η εξέλιξη αυτή λοιπόν έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, με φοιτήτρια να στέλνει το παρακάτω μήνυμα-καταγγελία στο Neopolis.gr:

«Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην Κομοτηνή η μετακίνηση των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη γινόταν δωρεάν, πράγμα πολύ βοηθητικό για όλους, καθώς πολλοί από εμάς έπρεπε να πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο 2 και 3 φορές την ημέρα. Ήδη από πέρυσι 2 εβδομάδες πριν τις διακοπές του Πάσχα, τα δρομολόγια μειώθηκαν χωρίς να υπάρξει ποτέ σχετική ανακοίνωση από τους αρμόδιους με αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες να περιμένουμε μέχρι και 1 ώρα στη στάση χωρίς να ξέρουμε τον λόγο.
Η ενημέρωση έγινε αργότερα από φοιτητές σε ομάδες της σχολής και όταν ρωτήσαμε τον λόγο υπήρχε πρόφαση ότι λόγω των διακοπών οι περισσότεροι φοιτητές είχαν φύγει. Ωστόσο η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος της εαρινής εξεταστικής. Εκτός αυτού την ίδια περίοδο είχε τεθεί η περίπτωση να πληρώνουμε εισιτήριο.
Μάλιστα, η ΔΑΠ της Νομικής στις 16 Ιουνίου ανέβασε ποστ στο instagram ότι κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δωρεάν μετακίνηση για το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Ωστόσο σήμερα ενημερωθήκαμε (πάλι από φοιτητές που επικοινώνησαν μέσω μηνυμάτων με τα αστικά) ότι θα υπάρχει εισιτήριο για τα δρομολόγια από και προς την πανεπιστημιούπολη χωρίς να υπάρχει πουθενά κάποια επίσημη ανακοίνωση. Για τον λόγο αυτό σας στέλνω αυτό το μήνυμα ώστε να θίξετε αυτό το θέμα, καθώς η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών ήταν κάτι που όλοι μας θεωρούσαμε πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα και αντί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις, πλέον χάσαμε και αυτό το προνόμιο.»

Όπως γίνεται γνωστό, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέχρι χθες ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας που παρείχε αυτή τη διευκόλυνση καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, με ανακοίνωση του Ιδρύματος να αναφέρει πως αυτή θα συνεχιστεί μόνο στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από τη λήξη συμβάσεων σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης αναστέλλεται από 1 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ θα συνεχιστεί κανονικά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Οι συμβάσεις που είχε υπογράψει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το «ΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε», με το «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε» και με το «ΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Α.Ε» για τη μίσθωση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης, είχαν αρχική διάρκεια για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, δηλαδή για χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 30/6/2021 και από 1/9/2021 έως 30/6/2022, και με δικαίωμα προαίρεσης για τέσσερις (4) επιπλέον μήνες, δηλαδή από 1/9/2022 έως 24/12/2022.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενέκρινε μονομερώς, όπως είχε έννομο δικαίωμα να πράξει προς όφελος των φοιτητών, την παράταση των συμβάσεων κατά τέσσερις μήνες,  και τον Ιούνιο του 2022 κάλεσε τις τρεις συμβαλλόμενες εταιρείες να υπογράψουν τις συμβάσεις των παρατάσεων ως όφειλαν, βάσει των όρων της αρχικής Σύμβασης.»

Ωστόσο, μόνον το «ΑΣΤΙΚΟ Κ.Τ.Ε.Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Α.Ε» προσήλθε για την υπογραφή, ενώ οι εταιρείες σε Κομοτηνή και Ξάνθη αρνήθηκαν να υπογράψουν, παρά τη συμβατική υποχρέωσή τους. 

Θεωρώντας ως επείγουσα την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υπηρεσία της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών του στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη από τον Σεπτέμβριο του 2022, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποφάσισε και προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 εδ. γ του Ν. 4412/2016), με βελτιωμένους όρους, για να καλύψει τις ανάγκες μεταφορών από 1η Σεπτεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2022. 

Ωστόσο, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για τις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης και ο διαγωνισμός απέβη άγονος. Συνέπεια αυτού, η αναστολή της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη έως το τέλος του 2022 είναι αναπόφευκτη, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του Πανεπιστημίου.»

Περισσότερα χρήματα ζητούν λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων τα Αστικά ΚΤΕΛ Ξάνθης και Κομοτηνής, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Φώτης Μάρης, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα δωρεάν δρομολόγια της μετακίνησης των φοιτητών.

Σημειωτέον πως τα χρήματα της δωρεάν μετακίνησης είναι από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και οι μετακινήσεις αγγίζουν τα 6.500 δρομολόγια, μόνο για την Κομοτηνή.

Εξ άλλου ο κ. Μάρης ανέφερε πως φέτος το Πανεπιστήμιο θα υποδεχθεί περίπου 3.500 νέους φοιτητές. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ είχε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου, με αφορμή το μείζον θέμα της διακοπής της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Τα ΚΤΕΛ Κομοτηνής και Ξάνθης από την πλευρά τους, απαντούν πως λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων, χρειάζονται παραπάνω χρήματα.

Ειδικότερα, αυτό δήλωσε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Φώτης Μάρης, στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά τα δωρεάν δρομολόγια της μετακίνησης των φοιτητών. Σημειώνεται ότι τα χρήματα της δωρεάν μετακίνησης είναι από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και οι μετακινήσεις αγγίζουν τα 6.500 δρομολόγια, μόνο για την Κομοτηνή.

Στο μεταξύ, η αρχή επιβολής αντιτίμου για τη μετακίνηση έχει ξεκινήσει από την 1η του μήνα, με τους φοιτητές να αρνούνται να πληρώσουν και να επιβιβάζονται στο Αστικό Κτελ χωρίς εισιτήριο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής:

«Ήδη οι πρώτες προσπάθειες επιβολής εισιτηρίου στα λεωφορεία έπεσαν στο κενό καθώς από σήμερα το πρωί μέλη των φοιτητικών συλλόγων βρίσκονταν στις στάσεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης για να εξασφαλίσουν ότι από κανένα φοιτητή δεν θα ζητηθεί εισιτήριο. Μετά από τις παρεμβάσεις αυτές οι φοιτητές κατά δεκάδες μπήκαν στα λεωφορεία χωρίς να πληρώσει κανείς!

Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους για δωρεάν μετακίνηση για όλους και δηλώνουν πως θα είναι εκεί για να εξασφαλίσουν ότι ούτε ένας φοιτητής δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στην σχολή του διεκδικώντας παράλληλα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών τους.»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET