ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικά σπίτια: Τα ενοίκια πάνε τόσο καλά, που οι γονείς σκέφτονται την αγορά κατοικίας!

Λογικό όταν η δόση ενός δανείου δεν έχει καμία διαφορά από ένα ενοίκιο...

Neopolis Team

25 Αυγούστου, 2022

Το ενοίκιο στην Ελλάδα πάει τόσο καλά, που ακόμα και η αγορά κατοικίας μοιάζει καλύτερη ιδέα. We are living the myth και δεν το εκτιμάμε.

Αυτοί που μαθαίνουν με τον άσχημο τρόπο κάθε χρόνο την κατάσταση στη χώρα, είναι οι πρωτοετείς φοιτητές. Τι κι αν οι βάσεις βγήκαν πολύ νωρίτερα για πρώτη φορά, το struggle παραμένει αληθινό, με τις αυξητικές τάσεις να αγγίζουν ακόμη και το 26% σε σχέση με το 2021, ενώ εξακολουθεί να παρουσιάζεται μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων.

Αποτέλεσμα είναι οι γονείς να σκέφτονται ακόμα και να αγοράσουν σπίτια σε φοιτητικές πόλεις, αφού η δόση ενός δανείου δε διαφέρει από τα ενοίκια, ενώ στο τέλος μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιπλέον εισόδημα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που οι οικογένειες αποφασίσουν να προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000 – 120.000 ευρώ στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας. 

Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα, η 1 στις 10 κατοικίες που είναι κατάλληλες για φοιτητές διατίθεται με μίσθωμα έως 300 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι οι φοιτητικές κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. κοστίζουν έως και 300 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 – 30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ..

Ακόμα, στοιχεία θέλουν το 58,35% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών να διατίθεται με μίσθωμα από 400 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα στο κέντρο της Αθήνας. Στα δυτικά προάστια το 63,49% με ζητούμενο μίσθωμα από 350 ευρώ έως 450 ευρώ/μήνα, στα νότια προάστια το 66,8% με μίσθωμα από 400 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα και στον Πειραιά το 50,98% με μίσθωμα από 300 ευρώ έως 400 ευρώ/μήνα.

Τα πράγματα στην εύρεση γκαρσονιέρας μη ανακαινισμένης δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο σε περιοχές όπως Ζωγράφου, Εξάρχεια, Παγκράτι, Κουκάκι, Καλλιθέα και Νέο Κόσμο. Στις περιοχές δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε Σχολές. 

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, ιδιαίτερα σε Παγκράτι, Κουκάκι και Νέο Κόσμο, έχουν προβεί σε μερική ή/και ολική ανακαίνιση του ακινήτου είτε διότι κάποιο διάστημα είχαν εγγράψει το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε για να καρπωθούν οι ίδιοι την υπεραξία του ακινήτου στην πώληση.

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, όπως τονίζει ο κ. Μπάκας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια ασφαλή επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση), τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά παράλληλα επειδή ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι ζητούμενες τιμές πώλησης μικρών κατοικιών έως 35 τ.μ. ανάλογα την περιοχή διαμορφώνονται από 2.000 – 2.500 ευρώ/τ.μ. έως και 3.000 ευρώ/τ.μ. αν το διαμέρισμα είναι πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεότερα ηλικιακά. Οικονομικές επιλογές μπορούν οι γονείς να αναζητήσουν σε περιοχές του ευρύτερου Πειραιά και της Κυψέλης, κυρίως σε ακίνητα μη ανακαινισμένα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 26/5 ο τελικός του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Κομβού Καινοτομίας του ΔΠΘ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Lifeskills: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στα Hackathons κοινωνικής επιχειρηματικότητας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET