ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΙΠΑΕ: Καταδικάστηκε ο καθηγητής που παρενοχλούσε φοιτήτριες Μαιευτικής!

Κρίθηκε ένοχος, αλλά η... μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά τον έσωσε.

Neopolis Team

16 Ιανουαρίου, 2023

To 2021 ήταν η χρονιά που το #metoo, από ένα κίνημα του εξωτερικού, έγινε η πραγματικότητα της χώρας μας. Οι ιστορίες που έβγαιναν στο φως πολλές, ενώ ανάμεσά τους υπήρξαν και καταγγελίες φοιτητών/φοιτητριών για ανάρμοστες συμπεριφορές καθηγητών.

Μία εξ αυτών αφορούσε καθηγητή Μαιευτικής του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν ΔΙΠΑΕ), ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παρενοχλούσε φοιτήτριες εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του. Συγκεκριμένα, φέρεται να τις πλησίαζε προσφέροντάς τους δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο ιδιωτικό του ιατρείο, όπου στη συνέχεια τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Υποσχόταν επίσης βοήθεια με τα μαθήματα και επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ τις εκβίαζε σε περίπτωση που μιλήσουν.

Η δίκη τού γυναικολόγου-καθηγητή έγινε και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο σε δεύτερο βαθμό για σεξουαλική παρενόχληση πρώην σπουδαστριών του.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών, με 3ετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του δύο ελαφρυντικά. Οι δικαστές τον έκριναν ένοχο για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, αδίκημα που αφορούσε δύο από τις τρεις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν, ενώ για την τρίτη καταγγελία κρίθηκε ένοχος για την πράξη της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από κατάχρηση σε γενετήσια πράξη). Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 4ετή φυλάκιση, με αναστολή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη μείωση της ποινής του συνέβαλε το γεγονός ότι η έδρα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Κάπως έτσι, για την… προγενέστερη συμπεριφορά, έλαβε μια ποινή 24 μηνών, την οποία δε θα εκτίσει…

Ο κατηγορούμενος καθηγητής αρνήθηκε τις πράξεις, χαρακτηρίζοντας ως ψευδείς τις καταγγελίες, ενώ έκανε λόγο για σκευωρία εις βάρος του, με σκοπό να πληγεί επαγγελματικά και κοινωνικά. «Ό,τι έγινε αφορούσε μόνο την εξέταση», είπε στην απολογία του.

Στη δίκη κατέθεσαν οι καταγγέλλουσες που ζήτησαν την τιμωρία του πρώην καθηγητή τους, ενώ την παρακολούθησαν εκπρόσωποι γυναικείων συλλογικοτήτων.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET