Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το φρένο που πατήθηκε στη λειτουργία των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, θα κρατήσει μέχρι την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, πολύ χλωμό το κόβουμε να επιστρέψουμε από την ερχόμενη Τετάρτη, βάσει των εξελίξεων πάντα και τις αποφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης και τα μέτρα που λαμβάνει, οπότε το πιο πιθανό είναι η αναστολή λειτουργίας να πάρει παράταση.
Τι γίνεται τότε λοιπόν;
Γενικότερα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εαρινό εξάμηνο όχι μόνο να μη χαθεί, αλλά να μη χρειαστεί και να κρατήσει πολύ παραπάνω από το συνηθισμένο. Εξετάζονται διάφορα σενάρια γι’ αυτό το σκοπό, με σχολεία και πανεπιστήμια να επικεντρώνονται κυρίως στην εξ αποστάσεως διδασκαλία προς το παρόν, ύστερα από εντολή του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μη μείνουν πίσω σε ύλη τόσο μαθητές όσο και φοιτητές. Για τους δεύτερους όμως, η Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι το εξάμηνο δε θα χαθεί χάρη σε αυτή τη μέθοδο διδασκαλίας, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης:
Τα πανεπιστήμια δεν είναι κλειστά, αυτό που έχει σταματήσει είναι η εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.
Οπότε στην ουσία η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά, απλώς σε άλλη μορφή. Κατ’ επέκταση, ισχύουν τα ίδια και για την εξεταστική. Από τη στιγμή δηλαδή που υποτίθεται ότι τα μαθήματα γίνονται, δεν υπάρχει λόγος να μετατοπιστεί ή ακόμη και να ακυρωθεί η εξεταστική. Τουλάχιστον όχι με τα έως τώρα δεδομένα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν έχουν υιοθετήσει όλα τα τμήματα ακόμα αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας. Θεωρείται ότι ένα διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να καλυφθεί με την επιστροφή στα αμφιθέατρα ύστερα από αυτό.
Εφόσον όμως υπάρξει παράταση (που είναι και το πιο πιθανό) του διαστήματος αναστολής, τότε θα υπάρξει και πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται, το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από συννενόηση με εταιρείες όπως Google και Microsoft, ενημέρωσε ότι παρέχονται δωρεάν δύο επιπλέον ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης. Επίσης, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερμένων εργαλείων.
Ζητούμενο γενικότερα δεν είναι να αναρτούνται απλώς σημειώσεις στο e-class, αλλά να διαξάγεται διαδικτυακή διδασκαλία.
Οι διδάσκοντες λοιπόν, πρέπει με σχετικές κεντρικές ανακοινώσεις και με δική τους ευθύνη, να προτρέπουν τους φοιτητές να χρησιμοποιούν τους ιδρυματικούς λογαριασμούς τους και να εγγραφούν στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
Επίσης, απαραίτητο είναι έως τις 30 Μαρτίου να υπάρχει, με ευθύνη των ΑΕΙ, καταγραφή και ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον αριθμό των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου ανά Τμήμα και ανά ΑΕΙ, τα οποία θα προσφέρονται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ακόμη και μόνο για το θεωρητικό τους μέρος). Για τα μαθήματα τα οποία δε θα μπορούν να προσφερθούν, θα πρέπει να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση.
Τέλος, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων όπου συμμετείχε και η ηγεσία του Υπουργείου, συζητήθηκαν οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, η απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) Προγραμμάτων Σπουδών, οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων (π.χ σε θέματα visa) στους ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κεραμέως ανέφερε, ότι θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου αναφορικά με την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, καθώς επίσης και ότι θα επαναπρογραμματιστεί η έλευση εκπροσώπων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.