ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μπαίνει βαθμολογικό όριο στις μετεγγραφές για να σταματήσουν οι αδικίες, όπως είπε ο Μητσοτάκης!

Οι φοιτητές θα παίρνουν μετεγγραφή σε άλλη σχολή, μόνο εφόσον συμπληρώνουν το 75% του βαθμού εισαγωγής σ' αυτήν.

Neopolis Team

24 Φεβρουαρίου, 2020

Το 2020-2021 περιμένουμε τόσο ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ όσο και στο σύστημα μετεγγραφών, αφού το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να εφαρμόσει ένα νέο, με μία βασική αλλαγή, συγκριτικά με αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ως πρώτο και βασικό κριτήριο των αιτούντων, θα είναι πλέον ακαδημαϊκό, δηλαδή θα υπάρχει βαθμολογική βάση που θα επιτρέπει ή όχι την μετεγγραφή από περιφερειακό ΑΕΙ σε κάποιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Πιο αναλυτικά, με το νέο σύστημα ο υποψήφιος για μετεγγραφή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 70% της βάσης του τμήματος που θέλει να εισαχθεί. Υπάρχουν βέβαια και σκέψεις το όριο να τεθεί στο 80%.

Παράδειγμα: Αν ένα τμήμα Πανεπιστημίου της Αθήνας έχει βάση τα 16.000 μόρια, ο υποψήφιος θα μπορεί να πάρει την πολυπόθητη μετεγγραφή από περιφερειακό Πανεπιστήμιο με τουλάχιστον 11.200 μόρια (που είναι το 70% της βάσης).

Σε αντίθεση με φετινά περιστατικά, που φοιτητές με μέσο όρο μικρότερο των 10.000 μορίων πέρασαν με μετεγγραφή σε Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, όπου η βάση αγγίζει τα 18.000 μόρια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε για τα παραπάνω πως:

Είναι άδικο για όλους αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν και εισήχθησαν σε σχολές με υψηλούς βαθμούς.

«Στο εξής, κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα κάνουμε πράξη. Η σημερινή κατάσταση, όπου ένας φοιτητής μπαίνει σε μία σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε μία άλλη όπου εισάγονται κάποιοι με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς, θα λήξει.», συμπληρώνει

Αύξηση εισακτέων

Το υπουργείο Παιδείας έχει στόχο να επαναφέρει την ομαλή λειτουργία των τμημάτων, μιας και είδαμε τι συνέβη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Εκτός απ’ το γεγονός ότι λειτουργούν 28 νέα τμήματα στην περιφέρεια και «πανεπιστημιοποιήθηκαν» 133 περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ, η αύξηση των εισακτέων κατά 3.186 συγκριτικά με πέρυσι, δε βοήθησε καθόλου την κατάσταση.

Ενδεικτικά, μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 υπήρχε μόνο ένα τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο ΟΠΑ. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε αντίστοιχό του, δεν μπορούσε να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή. Ωστόσο, με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας, από το 2019-2020 δημιουργήθηκαν άλλα πέντε τμήματα με το ίδιο αντικείμενο, σε Κοζάνη, Πάτρα, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Καβάλα και Τρίπολη. Έτσι, ενώ το τμήμα φέτος είχε αρχικά 178 εισακτέους, από μετεγγραφές πήρε ακόμη 91. Και ενώ η βάση του είναι 17.959, πήρε από μετεγγραφή φοιτητή με κάτω από 4.500 μόρια (από το τμήμα της Κοζάνης) και κάτω από 4.800 μόρια (από Καβάλα).

Για να καταλάβεις καλύτερα τις διαφορές που υπάρχουν στις βάσεις εισαγωγής τμημάτων, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα της ανώτατης εκπαίδευσης, η βάση διαμορφώθηκε στα 19.050 μόρια ενώ στο αντίστοιχο που εδρεύει στο Βόλο έχει βάση 14.109 (διαφορά 4.941). 

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με τη διαφορά μεταξύ των τμημάτων του ΕΜΠ και του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας να ανέρχεται στα 4.584 μόρια (18.314 και 13.730 αντίστοιχα).

Ακόμη, τεράστια είναι η διαφορά σε ένα ακόμη τμήμα, αυτό των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Το τμήμα που εδρεύει στην Κοζάνη «απαίτησε» 5.295 μόρια ενώ το αντίστοιχο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 13.804 (διαφορά 8.509 μόρια).

Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο ότι «μπουκώνουν» τα κεντρικά ΑΕΙ, αλλά το γεγονός ότι αδειάζουν τα περιφερειακά. Αυτό φέρνει προβλήματα και σε άλλους τομείς.

Τώρα, αν ο υποψήφιος πιάσει το βαθμολογικό όριο για τη μετεγγραφή, τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ίδια. Δηλαδή, οι οικονομικοί λόγοι και οι πρωτοετείς που έχουν μεγαλύτερο αδελφό ο οποίος σπουδάζει σε άλλη πόλη και ειδικές κατηγορίες φοιτητών, θα είναι τα καθιερωμένα κριτήρια.

Στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας, θα ζητείται πλέον και φορολογική δήλωση σε βάθος 3ετίας, αφού έχει παρατηρηθεί πως σκοπίμως δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, με σκοπό τη μετεγγραφή.

Επιπλέον, θα διατηρηθεί ο όρος πως ο αριθμός των από μετεγγραφή φοιτητών δε θα ξεπερνά το 15% των αρχικών εισακτέων. Διότι το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σημειώθηκε ρεκόρ μετεγγραφών, αφού υποβλήθηκαν 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες. Το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 12.056 αρχικές αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή συνολικά 8.982 φοιτητές και το 2017 υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν συνολικά δεκτές 7.574.

Κεντρικά ΑΕΙ

Από την άλλη, τα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δέχονται το κύμα μετεγγραφών έχουν μπουκώσει τόσο που το πρόβλημα είναι ολοφάνερο.

Χαρακτηριστικά, φέτος πήραν μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.600 φοιτητές, περίπου 100 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Στο ΟΠΑ, ο αριθμός των μετεγγραφών φέτος διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Το ίδρυμα δέχθηκε φέτος από μετεγγραφές 409 φοιτητές, ενώ πέρυσι 200. Το ΕΜΠ πήρε από μετεγγραφές επιπλέον 419 φοιτητές και ο αριθμός των φοιτητών του αυξήθηκε λόγω μετεγγραφών κατά 33%. Στο ΑΠΘ οι μετεγγραφές ήταν 1.870, ενώ πέρυσι 1.680.

Στην ουσία, το νέο σύστημα θέλει να ελαχιστοποιήσει την αδικία για όλους εκείνους που προσπαθούν και καταφέρνουν να εισαχθούν με υψηλούς βαθμούς.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET