ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε καθιστική διαμαρτυρία προχωρούν φοιτητές στο Χαροκόπειο, δεν αντέχουν άλλες μετεγγραφές!

Όπως λένε, οι σπουδές τους δεν είναι πια βιώσιμες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των εισακτέων.

Neopolis Team

17 Φεβρουαρίου, 2020

Οι φοιτητές του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, προχωρούν αύριο Τετάρτη 19/2, σε μια διαφορετική και πιο ιδιαίτερη διαμαρτυρία απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει έως τώρα (βλ. καταλήψεις, πορείες) με σκοπό να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Η καθιστική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το πρωί, στην είσοδο του Πανεπιστημίου, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 70.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, οι φοιτητές βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που αφορά την μεγάλη αύξηση των εισακτέων στο τμήμα τους λόγω μετεγγραφών. Είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται ο θεσμός των μετεγγραφών, καθώς πριν την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν υπήρχαν άλλα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ, επομένως δεν γινόταν να πραγματοποιηθούν.

Η πανεπιστημιοποίηση οδήγησε, τη φετινή χρονιά, οι εισακτέοι φοιτητές στο τμήμα να ξεπερνούν τους 180. Τα προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν συνολικά 60 έως 80 φοιτητές. Οι φετινοί εισακτέοι με γενική κατάταξη πανελληνίων ήταν περίπου 80. Ο μέγιστος διαχειρίσιμος αριθμός φοιτητών (βάσει υποδομών και προσωπικού, υπολογισμένος από τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου) είναι 100.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδές τους να είναι μη βιώσιμες, τουλάχιστον με τη μορφή και το επίπεδο που γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές.

Οι προτεινόμενες λύσεις από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν γίνονται αποδεκτές, καθώς είτε αποκλείουν μεγάλο μέρος των φοιτητών από τις σπουδές είτε υποβαθμίζουν – και εξαφανίζουν – κάποια απαραίτητα μέρη του προγράμματος σπουδών (ακύρωση εργαστηρίων, αδυναμία περαίωσης διαλέξεων με όλους τους φοιτητές παρόντες, πλήρης υποβάθμιση πτυχιακών/πρακτικών τα επόμενα χρόνια).

Η παρούσα κατάσταση διάλυσης των σπουδών, τονίζουν οι φοιτητές, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρείται η εξίσωση των πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων και Ιδιωτικών κολλεγίων. Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία των φοιτητών για τη συνέχεια.

Συμβολικά, οι φοιτητές θα φορούν τις εργαστηριακές ποδιές κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ενώ σύντομα θα σταλεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Ν. Κεραμέως, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας

Αξιότιμη κυρία Νίκη Κεραμέως,

Υπουργός Παιδείας

Κοινοποίηση: – Αξιότιμη κυρία Μαρία Νικολαΐδου.

Πρύτανη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

– Αξιότιμη κυρία Σμαραγδή Αντωνοπούλου Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής

-Αξιότιμα Μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής

Σας αποστέλλουμε το παρακάτω κείμενο για να σας κοινοποιήσουμε προβλήματα των συμφοιτητών μας του πρώτου έτους του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, καθώς και τα προβλήματα που εντοπίζουμε στο νέο Νόμο που εξίσωσε τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Δημόσιων ΑΕΙ.

Αναφορικά με το πρώτο έτος, το τμήμα μας σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του δέχεται κάθε χρονιά ένα συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών, ο οποίος κυμαίνεται από 60 έως και 80 φοιτητές ανά έτος. Το 2014 καθώς και το 2016 ήταν οι 2 χρονιές όπου οι εισακτέοι ξεπέρασαν τους 100. Αυτό οδήγησε στην περικοπή της ύλης και των εργαστηρίων στο μισό, συνεπώς και στην πτώση του επιπέδου σπουδών των συναδέλφων μας χωρίς να ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι ίδιοι. Το πρόβλημα διογκώνεται το τρέχων ακαδημαϊκό έτος όπου οι εισακτέοι ξεπερνούν τους 180!

Αναζητώντας τη ρίζα του προβλήματος για τον μεγάλο αριθμό φοιτητών εντοπίζουμε 2 παράγοντες που συνέδραμαν σε αυτό.

Πρώτος παράγοντας: Πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ. Μέχρι πρότινος το Τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου αποτελούσε το μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα Διαιτολογίας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δεν δεχόταν μεταγραφές από άλλα όμορα Τμήματα της περιφέρειας, και ούτε ήταν προετοιμασμένο να δεχθεί άμεσα βάσει υποδομών και προσωπικού.

Δεύτερος παράγοντας: Μετεγγραφές με αδέρφια. Ο νόμος θεσπίστηκε πριν 2 χρόνια και προβλέπει μετεγγραφές για φοιτητές που έχουν αδερφό/η που σπουδάζει και δίνονται άνευ άλλων κριτηρίων (κοινωνικοοικονομικών), καθώς και άνευ ποσόστωσης! Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει πως ο παραπάνω νόμος θεσπίστηκε για να βοηθήσει οικογένειες οι οποίες έχουν πάνω από ένα παιδιά που σπουδάζουν. Όμως, ο τρόπος που το ορίζει οδηγεί σε ερήμωση τμημάτων της περιφέρειας, και σε ασφυξία τα τμήματα των μεγάλων πόλεων υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των σπουδών του κάθε φοιτητή.

Ακόμη, η απουσία ποσόστωσης και λοιπών κριτηρίων ευνοεί και συμφοιτητές μας που δεν το έχουν ανάγκη δημιουργώντας ανισότητες.

Ερχόμενοι στο σήμερα… Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής βάσει υποδομών και ανθρωπίνου δυναμικού μπορεί ανά έτος να υποστηρίξει

60 έως 90 άτομα προσφέροντας το βέλτιστο. Οι 180 που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα μη διαχειρίσιμο αριθμό φοιτητών, για τον οποίο δεν ευθύνονται ούτε οι ίδιοι, ούτε οι καθηγητές, όμως αυτοί καλούνται να το αντιμετωπίσουν.

Μπορεί μια εσωτερική διαχείριση να λύσει ένα πρόβλημα που πηγάζει από το υπουργείο; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική και αυτό διότι οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει το ίδιο το τμήμα είναι, είτε η περικοπή ύλης και εργαστηρίων, άρα η υποβάθμιση των σπουδών ή όπως προτάθηκε η παρακολούθηση των εργαστηρίων από ορισμένο αριθμό φοιτητών με συνέπεια οι υπόλοιποι να μένουν εκτός και να επεκτείνουν τις σπουδές τους.

Ανεξαρτήτως βαθμού πανελληνίων, καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, οι φοιτητές είμαστε ίσοι. Έχουμε ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Θα λάβουμε το ίδιο πτυχίο. Θα είμαστε «το ίδιο επιστήμονες» από όπου και εάν αρχίσαμε. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε συμφοιτητές μας από την γνώση! Αν και με διαφορετικό αποτέλεσμα, βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα καθηγητές και φοιτητές.

Περνώντας στο δεύτερο ζήτημα σχετικά με την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Δημόσια ΑΕΙ. Το πρόσφατο σχέδιο νόμου συγκεκριμένα, εξισώνει τα πτυχία που αφορούν την Δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει πολυσυζητηθεί. Συνοπτικά, ο νόμος για τα πτυχία των κολλεγίων ίσχυε και παλαιότερα και σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανήλθε. Όμως, ειδικά στην Ελλάδα τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που οφείλει να εφαρμόσει ένα ιδιωτικό κολλέγιο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με αυτά ενός δημοσίου Πανεπιστημίου. Συνεπώς, ο νόμος εξισώνοντας τα πτυχία αυτών των δυο εξισώνει και τις σπουδές δημιουργώντας ανισότητες. Αυτό γίνεται ακόμη εντονότερο αν κανείς εκλάβει το σχέδιο νόμου ως νομικό προηγούμενο διεκδικώντας μια σειρά αξιώσεων σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων με αποτέλεσμα το να βρεθούμε ενώπιων μίας συνολικής απαξίωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων μας.

Η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητες του ιδρύματος και των φοιτητών του. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για άμεσες αλλαγές! Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής χρειάζεται άμεσα διδακτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές να λάβουν το επίπεδο σπουδών που το τμήμα οφείλει να τους παρέχει στον χρόνο που τους το εγγυάται! Μακροπρόθεσμα και εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί χρειάζεται επέκταση των κτηριακών υποδομών. Είναι ανήκουστο Πανεπιστημιακό Τμήμα με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα αίθουσας διδασκαλίας να είναι τα 100 άτομα, να δέχεται 180 φοιτητές σε ένα έτος!

Δεν πατάμε επι πτωμάτων, ζητάμε παιδεία αξιοκρατική χωρίς εμπόδια.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συμβολικά καθιστική διαμαρτυρία των φοιτητών, στις 12μ, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στο ύψος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής,

Αντώνης Ζάκας

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Ιωαννίνων: Χρήματα για να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες και η λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικές Εκλογές: Άλλη μία χρονιά που ΠΚΣ και ΔΑΠ πανηγυρίζουν ταυτόχρονα τη νίκη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET