ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στη 14η θέση παγκοσμίως οι Κλασικές Σπουδές του συνεχίζοντας το σερί διακρίσεων!

Ποιο Στάνφορντ;

Neopolis Team

7 Απριλίου, 2021

Τα πανεπιστήμια της Αθήνας έχουν την τιμητική τους το τελευταίο διάστημα στις διακρίσεις (1, 2), αλλά επιτέλους μπορούμε να πάμε λίγο πιο βόρεια και να μιλήσουμε για τα επιτεύγματα επίσης ενός από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας, του ΑΠΘ.

Όποιο πανεπιστήμιο κι αν είναι αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα σε «θηρία» του εξωτερικού, θα μας κάνει πάντα περήφανους και χαρούμενους, αλλά όσο μεγαλύτερη η… γκάμα αυτών, τόσο το καλύτερο. ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, κατέχουν σπουδαίες διακρίσεις στο ενεργητικό τους, ωστόσο τελευταία οι επιτυχίες περνούν τα σύνορα της πρωτεύουσας και φτάνουν μέχρι το ΠΑΜΑΚ, και τώρα, το ΑΠΘ. Κι αυτό μας αρέσει πολύ!

Συγκεκριμένα, το τελευταίο βρέθηκε στη 14η θέση για το 2021 χάρη στον Τομέα Κλασικών Σπουδών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων του οργανισμού Quacquarelli Symonds, «QS World University Rankings by Subject».

Συγκριτικά με πέρσι, ανέβηκε δύο θέσεις (το 2018 βρέθηκε στην 16η, το 2019 στην 22η και το 2020 στη 16η θέση), ενώ ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην εν λόγω διάκριση, δίνει το γεγονός ότι κατάφερε να αφήσει πίσω του ιστορικά πανεπιστήμια όπως το Χούμπολτ (Humboldt-Universität zu Berlin), το Στάνφορντ (Stanford University), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum – Università di Bologna), το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King’s College London), το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους (University of St Andrews), το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο (Peking University).

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης και καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου:

Η υψηλή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για τα μέλη του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας – επιστήμονες διεθνώς εγνωσμένου κύρους – αλλά για κάθε μέλος της οικογένειας του Αριστοτελείου και για τη χώρα συνολικά.

Για το γεγονός μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Χρήστος Τσαγγάλης, δηλώνοντας πως:

Πρόκειται για σημαντικότατη διάκριση, καθώς αποτελεί την υψηλότερη αξιολόγηση Τομέα Ελληνικού Πανεπιστημίου όχι μόνο για το 2021 αλλά για όσο διεξάγονται διεθνείς αξιολογήσεις ανά γνωστικό αντικείμενο.

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «αποτέλεσμα καθίσταται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά που ο ίδιος Τομέας κατατάσσεται τόσο ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις».

Ακόμη, λόγω της διάκρισης αυτής, δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να οικοδομήσει μια ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στις κλασικές αρχαιογνωστικές σπουδές.

«Το διεθνές αποτύπωμα του Τομέα Κλασικών Σπουδών είναι απολύτως διακριτό και σταθερό», επισημαίνει ο κ. Τσαγγάλης, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της Αριστείας από την Πολιτεία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με «την ίδρυση του πολυπόθητου διεθνούς ερευνητικού κέντρου Κλασικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη κατά το πρότυπο του Institute of Classical Studies στο Λονδίνο και του Center for Hellenic Studies στην Ουάσιγκτον».

Για τη δύναμη των κλασικών σπουδών στη χώρας μας μίλησε και ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνης Ρεγκάκος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

Οι κλασικές σπουδές στην Ελλάδα, σε ερευνητικό, πανεπιστημιακό, επίπεδο δεν έχουν τα τελευταία χρόνια τίποτε πια να ζηλέψουν από τη σύγκριση με τις «μεγάλες δυνάμεις», τη γερμανική, την αγγλοσαξωνική, την ιταλική ή τη γαλλική κλασική φιλολογία -oυδέποτε στα 200 χρόνια της ιστορίας της η ελληνική κλασική φιλολογία είχε να επιδείξει τέτοια εξωστρέφεια, τέτοια διεθνή παρουσία, τόσους μελετητές με εργοβιογραφικά αντάξια των καλύτερων ξένων συναδέλφων μας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET