ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική Αθηνών: Ανάμεσα στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές παγκοσμίως για 5η συνεχή χρονιά!

Και του χρόνου εκεί να τη βρούμε!

Neopolis Team

2 Απριλίου, 2021

H Νομική Αθηνών έχει μεγάλη φήμη στη χώρα μας και όχι αδίκως. Αποτελεί μία από τις πιο δυνατές Σχολές μας, η οποία δε διακρίνεται μόνο σε παγκόσμιες κατατάξεις όπως στην προκειμένη, αλλά και σε διαγωνισμούς όπου λαμβάνουν μέρος οι φοιτητές της.

Γι’ αυτά και πολλά ακόμα λοιπόν, έχει να περηφανεύεται η εν λόγω Σχολή, η οποία αυτή τη φορά μας ανακοίνωσε τη θέση της στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές παγκοσμίως της κατάταξης QS. Για την ακρίβεια, εξακολουθεί να την κρατάει ανάμεσά σε ιδρύματα όλου του κόσμου για 5η συνεχόμενη χρονιά, βρισκόμενη συγκεκριμένα στις θέσεις 251-300 παγκοσμίως και στις θέσεις 121-130 στην Ευρώπη, ενώ είναι πρώτη ανάμεσα στα αντίστοιχα ελληνικά Τμήματα και Σχολές.

Οι κατατάξεις της QS, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Νομικής, κάνουν χρήση δεδομένων ειδικών γνωμοδοτών (peer reviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών.

Αναλυτικότερα, τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

1. Ακαδημαϊκή Φήμη: Η μέτρηση γίνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίου. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτούνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Μεταξύ 2016 και 2020 η QS συγκέντρωσε πάνω από 100.000 ερωτηματολόγια ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο. Το βάρος του συγκεκριμένου αυτού κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των νομικών σχολών για το 2021 είναι 50%.

2. Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών: Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Πάνω από 50.000 ερωτηματολόγια εργοδοτών παγκοσμίως έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των ετών 2016 και 2020. Τα ερωτηματολόγια αυτά δίνουν μια σημαντική εικόνα και πληροφορίες, όσον αφορά τις προσλήψεις αποφοίτων των Πανεπιστημίων. Στην έρευνα αυτή έχουν συμμετάσχει εργοδότες από όλους τους τομείς της Οικονομίας, και ανάμεσα τους εταιρίες όπως το Facebook, η Google, η Wells Fargo, η Bank of America κ.α Το βάρος του κριτηρίου αυτού για τις Νομικές Σχολές είναι 30%.

3. Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία: Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό καθηγητών και ερευνητών. Το βάρος του συγκεκριμένου κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των Νομικών Σχολών για το 2021 είναι 5%.

4. Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που 3 έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις. Το βάρος του συγκεκριμένου κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των Νομικών Σχολών για το 2021 είναι 15%.

Στον πίνακα φαίνεται η θέση και η βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων της Νομικής ΕΚΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Όπως φαίνεται, αυτή έχει σημειώσει μια άνοδο 9% το διάστημα 2017-2021, ενώ και η φήμη της Σχολής έχει πάρει τα «πάνω της», με τη βαθμολογία της στο συγκεκριμένο κριτήριο να αυξάνεται κατά 25,6% σε σχέση με το 2017.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Κατέρρευσε τμήμα από το ταβάνι και οι φοιτητές έδωσαν μάθημα δίπλα στα μπάζα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αναβάλλεται αύριο η εξεταστική στα πανεπιστήμια της Αττικής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET