ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών – Αρνείται ο ένας καθηγητής!

Όταν γίνεται η αρχή, μετά δεν έχει τέλος...

Neopolis Team

19 Ιανουαρίου, 2021

Σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που δε θα δεχτεί την πρέπουσα αντιμετώπιση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι θα γίνει πολλές φορές ακόμη.

Το κουράγιο να μιλήσουν οι κοπέλες για τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες είναι το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο κομμάτι, που όμως, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών τόσο σε ό,τι αφορά την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, όσο και στις καταγγέλουσες των τμημάτων του ΑΠΘ, μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

Από τη στιγμή που έγινε η αρχή λοιπόν και η πρώτη καταγγελία τάραξε τα νερά ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, έχουν έρθει στην επιφάνεια πάρα πολλές αποκαλύψεις και πλέον, είναι δύσκολο να ξεφύγουν οι κατηγορούμενοι από τις συνέπειες των πράξεών τους.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πάνω από 100 έφτασαν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών από καθηγητή του ΑΠΘ, τις οποίες μάλιστα έρχεται να επιβεβαιώσει και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.

Όπως δήλωσε:

Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης.

Παραδέχτηκε ακόμη πως η ίδια βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984.

Πολλές ακόμη γυναίκες που φοίτησαν στο ΑΠΘ αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματός τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και διαμένει στο εξωτερικό.

Ο ένας εκ των καθηγητών ωστόσο, βγήκε στην εκπομπή T-Live του Alpha να διαψεύσει όλα όσα λέγονται εις βάρος του.

Μιλώντας ειδικότερα για την κοπέλα που αποκάλυψε πρώτη το περιστατικό που έζησε η ίδια, δήλωσε: «Αυτή ήταν μια βασανισμένη κοπέλα, που είχε παντρευτεί, είχε κάνει παιδί και είχε χωρίσει. Τη λυπόμουν και της είχα πει να έρθει στο γραφείο μου για να της πω, τι να διαβάσει ώστε να περάσει το μάθημα. Δεν ήρθε ποτέ όμως. Την είδα μια φορά μετά τυχαία στο δρόμο. Ορκίζομαι στα παιδιά μου.»

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Δεν συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις. Απλούστατα το μάθημα ήταν δύσκολο και προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά. Είχα πει σε ορισμένους να περάσουν από το γραφείο μου, να τους εξηγήσω τα λάθη τους όσες φορές θέλουν, για να είναι έτοιμοι την επόμενη φορά και να καταφέρουν να περάσουν το μάθημα. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό.» 

«Τα έβλεπα σαν παιδιά μου. Το να ακουμπήσεις κάποιον στην πλάτη, αν έγινε κάτι τέτοιο σε κάποιο εργαστήριο, σημαίνει ότι υπάρχει υπονοούμενο; Ποτέ δεν έκανα κάτι κακό. Σεβόμουν τις κοπέλες, όπως σεβόμουν και τα παιδιά μου. Είναι ντροπή τα όσα ακούγονται».

Οι παραπάνω εξελίξεις που αφορούν το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέραμε και χθες, έφτασαν στην Υπ. Παιδείας, η οποία ζήτησε να γίνουν γρήγορα οι όποιες ενέργειες, ώστε να αποκαλυφτεί η αλήθεια στις υποθέσεις. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από την άλλη, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρύτανη του ΑΠΘ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET