ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Η ομάδα φοιτητών ‘iGEM Thessaloniki’ έφτιαξε τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις!

Η μόνη ελπίδα που μας έχει απομείνει! 🙏

Neopolis Team

5 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι φωτιές που πλήττουν τη χώρα μας κάθε χρόνο δεν είναι ένα κακό που μας βρίσκει μόνο το καλοκαίρι και με το τέλος αυτού παύει να μας επηρεάζει. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χάνει τόσο μεγάλες εκτάσεις πράσινου είναι λόγος να ανησυχούμε συνεχώς.

Το οικοσύστημα καταστρέφεται μια και καλή, η ατμόσφαιρα χειροτερεύει όλο και περισσότερο σε μια χώρα που ούτως ή άλλως δε φημίζεται για την ποιότητά της, κι όλα αυτά φυσικά τα κουβαλάμε μαζί μας κάθε εποχή του έτους.

Δυστυχώς, με τις υποσχέσεις που δίνονται κάθε φορά για ετοιμότητα να γκρεμίζονται από την πρώτη κιόλας φωτιά που ανάβει, δε μας έχει απομείνει εμπιστοσύνη στον «κρατικό μηχανισμό». Εμπιστευόμαστε όμως τους νέους που επιθυμούν όντως να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του κράτους, μέσα από ιδέες και συνεργασίες.

Το ‘Euphoresis’ είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας περίπτωσης.

Για άλλη μία φορά, φοιτητές αναζωπυρώνουν την ελπίδα μέσα από τη δημιουργία ενός τζελ που ονομάστηκε από τον συνδυασμό των λέξεων «ευφορία» και «γένεσις» και το οποίο εμπεριέχει σπέρματα ενδημικών φυτών που κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από φωτιά.

Αντικρίζοντας τις θλιβερές εικόνες από τις απέραντες καμένες εκτάσεις στον Έβρο, είχαμε μεγάλη ανάγκη για ένα τέτοιο νέο.

Πιο συγκεκριμένα όμως, το τζελ ‘Euphoresis’ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών σχεδιάστηκε από τη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα ‘iGEM Thessaloniki’ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχάλης Αϊβαλιώτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το τζελ περιέχει μικροοργανισμούς και σπόρους που μπορούν να βοηθήσουν μια καμένη περιοχή σιγά σιγά να ανακτήσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ώστε να ξαναγεννηθούν στο σημείο φυτά αλλά και μικροοργανισμοί.

Ο ίδιος προσθέτει:

Τα συγκεκριμένα στοιχεία στο τζελ βοηθούν στην αναγέννηση του εδάφους που κάηκε από φωτιά ενώ λειτουργούν παράλληλα και ως σφουγγάρι, απορροφώντας το νερό και χρησιμοποιώντας το για να αναπτυχθούν οι σπόροι.

Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μικροοργανισμοί δεσμεύουν τα τοξικά συστατικά και μέσα από μια μορφή αναγέννησης τα μετατρέπουν σε στοιχεία χρήσιμα για το περιβάλλον.

Ο κ. Αϊβαλιώτης επισημαίνει επίσης ότι το υλικό δεν έχει παραχθεί ακόμα, έχει σχεδιαστεί και με αυτό η ομάδα των φοιτητών θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό ‘iGEM Competition’, που αποτελεί μία πρωτοβουλία του πανεπιστημίου MIT. Μάλιστα, ενώ τα τελευταία χρόνια η ‘iGEM Thessaloniki’ συμμετείχε στο διαγωνισμό με καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, φέτος προτίμησε να ασχοληθεί με περιβαλλοντικά ζητήματα με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται οι πρώτες δοκιμές και στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα δοκιμαστούν τα χαρακτηριστικά του. Αν διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμο και εφικτό, τότε το ΑΠΘ και η ομάδα θα αναλάβουν να εξελίξουν την ιδέα ενώ στη διαδικασία θα συμβάλει και το πλαίσιο του διαγωνισμού, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις και προτάσεις βελτιστοποίησης» πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Επίσης, σημειώνει ότι «το εν λόγω υλικό θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί από ειδικούς δασολόγους-περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι θα μελετήσουν το οικοσύστημα όπου θα τοποθετηθεί το υλικό για να αναγεννηθεί το δάσος στη μορφή που ήταν πριν».

H σύσταση της ομάδας ‘iGEM Thessaloniki’

Η φετινή ομάδα αποτελείται από 18 άτομα και την απαρτίζουν, από το ΑΠΘ, οι προπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Βιολογίας Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική-Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου και Στέφανος Αναγνωστόπουλος, από το Τμήμα Χημείας Αγγελική-Αργυρή ΣαββοπούλουΤζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη και Μιχαέλα Βερβέρη, από το Τμήμα Ιατρικής Άρτεμις-Χρυσάνθη Σάββα και Παναγιώτα Μπάκα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής Ραφαήλ Ανδρέου και Θέτις Τσίνογλου, από το Τμήμα Γεωπονίας η Νεφέλη-Μαρία Μακρή.

Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Σουλτάνα Δεληζήση και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος η Νίκη Ευσταθίου. Εκπαιδευτές της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Επιστημονικά συνυπεύθυνος της ομάδας είναι ο αν. καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, διευθυντής του Τομέα Βοτανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyanolab του ΑΠΘ, Σπύρος Γκέλης.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

UNI LIFE & TIPS

WHAT’S UP Student: Αποκλειστικές προσφορές για φοιτητές με δωρεάν data και εκπτώσεις!

UNI LIFE & TIPS

Φοιτητής μοιράζεται hack που συντομεύει τα μεγάλα κείμενα της Βικιπαίδεια, μας σώζει!

UNI LIFE & TIPS

Ζητήσαμε από το ChatGPT να κάνει roast τα ελληνικά πανεπιστήμια και ο bro δεν λογάριασε τίποτα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

O Δήμος της Αττικής που δίνει επίδομα στους πρωτοετείς φοιτητές του – Ποιες οι προϋποθέσεις!

UNI LIFE & TIPS

Αγχωτικά πράγματα λίγο πριν τις σπουδές που θα έπρεπε να τα… παίρνουμε χαλαρά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET