ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε μπορείς να δεις τον Δία πιο μεγάλο και φωτεινό απ’ ό,τι τα τελευταία 59 χρόνια!

Αν έχεις κυάλια, ακόμα καλύτερα!

Neopolis Team

25 Σεπτεμβρίου, 2022

Σήμερα είναι ημέρα αστρονομικών φαινομένων και ευτυχώς ο καιρός δε δείχνει να έχει διάθεση να μας το χαλάσει. Ο νυχτερινός ουρανός θα είναι καθαρός και άρα θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τον Δία, που θα πλησιάσει τη Γη πιο κοντά από κάθε άλλη φορά εδώ και 59 χρόνια.

Μιλώντας με αριθμούς, σύμφωνα με τη NASA η απόσταση θα αγγίξει σχεδόν τα 591,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ναι, και πάλι μακριά το λες), οπότε θα διακρίνεται πιο μεγάλος και πιο φωτεινός. 

Το «πάρτι» θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα ωστόσο, αφού Γη – Ήλιος – Δίας θα ευθυγραμμιστούν σχεδόν τέλεια – πράγμα που συμβαίνει κάθε 13 μήνες και ονομάζεται αντίθεση του Δία. Ο πλανήτης θα συνεχίσει να δείχνει μεγαλύτερος και φωτεινότερος για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να απομακρύνεται από εμάς και να φαίνεται πιο αχνός. Απόψε όμως, θα βρίσκεται στο peak του!

Εντελώς τυχαία στο μεταξύ, μας ήρθε αυτή εδώ η πρόσφατη κυκλοφορία στο Youtube. 🤷‍♀️

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αστρονόμοι σαν τον Michelle Thaller της NASA, με ένα ζευγάρι κυάλια ή ένα τηλεσκόπιο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει λεπτομέρειες του Δία, συμπεριλαμβανομένων των λωρίδων του και 3-4 από τους Δορυφόρους του Γαλιλαίου. Από τους περίπου 80 δορυφόρους του, οι 4 πιο μεγάλοι και γνωστοί, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο πριν 412 χρόνια, είναι η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ.

Fyi, ο Δίας έχει διάμετρο σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη από της Γης, φθάνοντας τα 142.984 χιλιόμετρα, ενώ χρειάζεται σχεδόν 12 χρόνια για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ήλιου, ενώ μια περιφορά γύρω από τον εαυτό του διαρκεί μόνο δέκα ώρες (το δικό μας 24ωρο δηλαδή).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στην ατμόσφαιρα του Δία ένα απρόσμενο «κύμα καύσωνα» με θερμοκρασία 700 βαθμών Κελσίου, το οποίο έχει μήκος 130.000 χιλιομέτρων, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης. Σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο ‘Europlanet Science Congress’ στη Γρανάδα της Ισπανίας έγινε από τον Τζέημς Ο’Ντόναχιου της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA.

Ο γιγάντιος αέριος πλανήτης απέχει εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και δέχεται μόνο το 4% της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τη Γη. Έτσι, θεωρητικά, η ανώτερη ατμόσφαιρα του θα έπρεπε να έχει θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου, όμως τα νέφη στην κορυφή της έχουν μετρηθεί να έχουν πάνω από 400 βαθμούς για λόγους που δεν είναι σαφείς.

Όπως και στη Γη, στον Δία υπάρχει σέλας στους πόλους του λόγω του ηλιακού ανέμου. Ενώ όμως στη Γη το πολικό σέλας είναι πρόσκαιρο και συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει έντονη ηλιακή δραστηριότητα, στον Δία το σέλας στους πόλους του είναι μόνιμο και με μεταβαλλόμενη ένταση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το σέλας ο πιθανός μηχανισμός που εξηγεί τις υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα γύρω από τους πόλους του Δία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωση για την Έλενα Κρεμλίδου σε υπόθεση revenge porn: «Κορίτσια να μιλάτε!»

ΕΛΛΑΔΑ

Θετικό το αλκοτέστ της Κυβέλης στο τροχαίο δυστύχημα – Αντιμέτωπη με κάθειρξη πολλών ετών!

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωστός Youtuber πιάστηκε να έχει στην κατοχή του 90 ροζ βίντεο από συνευρέσεις του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET