ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις Μετεγγραφές – Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις!

Διαβάστε την εγκύκλιο που έχει δημοσιευτεί για τις μετεγγραφές 2022-2023.

Neopolis Team

5 Οκτωβρίου, 2022

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν νωρίτερα, προκειμένου οι φοιτητές να μη χάσουν το χειμερινό εξάμηνο, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Η πλατφόρμα άνοιξε, με την προθεσμία λήγει στις 14/10 και ώρα 16:00. Ο επόμενος στόχος τώρα, είναι οι φοιτητές να παρουσιαστούν στα τμήματα που κάνουν μετεγγραφή μέσα στον πρώτο 20ήμερο του Οκτώβρη.

Στην ανωτέρω προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις:

  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους,
  • από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές,
  • από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023,
  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,
  • από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),
  • από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Μετεγγραφές από ένα τμήμα πανεπιστημίου σε άλλο (συνήθως σε εκείνα των ΑΕΙ των αστικών κέντρων) δικαιούνται όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (που έχουν ένα 15% ποσοτικό περιορισμό) αλλά και όσοι έχουν αδέλφια που είναι ήδη φοιτητές ενός συγκεκριμένου ιδρύματος (χωρίς ποσοτικό περιορισμό).

Στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια. Όσον αφορά τους άλλους περιορισμούς σε μετεγγραφές, αυτές μπορούν να γίνονται μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης περιφερειακής ενότητας και μόνο εφόσον ο δικαιούχος πιάνει την αποκαλούμενη βάση της μετεγγραφής, δηλαδή τη βάση εισαγωγής του τμήματος της εκάστοτε χρονιάς, μείον 2.750 μόρια. 

Ποιοι ΔΕΝ έχουν δικαίωμα για αιτήσεις μετεγγραφής / μετακίνησης

Δικαίωμα για μετεγγραφή ή μετακίνηση δεν έχουν:

α. Όσοι έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης, ο οποίος προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, όπου φοιτούν.

β. Όσοι έχουν λάβει μετεγγραφή ή μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

γ. Όσοι, με αίτησή τους, έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας, ή σε λόγους ανωτέρας βίας και εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση επανεγγραφής σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όσοι έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. με τις παρακάτω κατηγορίες:

  • τέκνα των Ελλήνων του εξωτερικού,
  • αλλοδαποί – αλλογενείς,
  • υπότροφοι αλλοδαποί αλλογενείς οι οποίοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα Τμήματα Θεολογίας των Α.Ε.Ι. και στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Α. σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές,
  • υπότροφοι ομογενείς,
  • αθλητές οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση
  • όσοι έχουν εγγραφεί σε Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Προϋποθέσεις για μετεγγραφή

  • Η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης. Οι αντιστοιχίες για το 2022 έχουν ανακοινωθεί ΕΔΩ.
  • H συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής (δηλαδή ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος, αφού αφαιρεθούν 2.750 μόρια από το τμήμα στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής). Για παράδειγμα ένας φοιτητής με 15.000 μόρια μπορεί να μετεγγραφεί σε σχολή με βάση έως 17.750 μόρια.
  • Όσον αφορά την μετακίνηση, ο κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ταυτόχρονα αίτηση από 1 έως 5 τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου και εντός 2 το πολύ διαφορετικών περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έχει αρχικά εισαχθεί.

Πώς γίνεται η αίτηση

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής/μετακίνησης, οι αιτούντες χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος (ιδρυματικός λογαριασμός – Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας).

Ο αιτών δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτηση τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί, και τα αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. όπου επιθυμεί να μετεγγραφεί.

Αντίστοιχα, δηλώνει προσωπικά του στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα κριτήρια στην Ενότητα Β2 του Κεφαλαίου Β’, για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί, και έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου όπου επιθυμεί να μετακινηθεί. Δηλώνει τον ατομικό του Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον ατομικό του Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) καθώς και τους Α.Φ.Μ. των γονέων του και τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. των αδελφών του κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα, ή του /της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμος/έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών επιβεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) των κατόχων των ανωτέρω Α.Φ.Μ., όπως αυτά αντλούνται από τα αρχεία της Α.Α.Δ.Ε. και εμφανίζονται κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης.

Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι μετεγγραφής ή μετακίνησης δεσμεύονται επίσης να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν τη συνδρομή των δηλωθέντων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων μοριοδότησης. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄75). 4. Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης, ο αιτών απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματος, στο οποίο φοιτά προκειμένου να λάβει σχετικές οδηγίες.

Ποια είναι η βάση μετεγγραφής;

Ως «βάση μετεγγραφής» θεωρείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων. Ένας φοιτητής ο οποίος συγκέντρωσε 13.000 μόρια και επιθυμεί να σπουδάσει Φυσικός, σύμφωνα με τις βάσεις του 2020 θα μπορούσε να εισαχθεί στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (βάση εισαγωγής του εν λόγω Τμήματος 12.836 μόρια). Εάν ο φοιτητής θέλει να μετεγγραφεί στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, τότε καθώς η απόσταση των μορίων που έχει συγκεντρώσει από τη βάση εισαγωγής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ (βάση εισαγωγής 15.417) είναι μικρότερη από 2750 μόρια, έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί μετεγγραφής σύμφωνα με τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Εάν ένας άλλος φοιτητής ο οποίος επιθυμεί να σπουδάσει Φυσικός, συγκεντρώνει 12.500 μόρια τότε εισάγεται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή του Πανεπιστημίου Κρήτης με βάση τις περσινές βάσεις, και μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής για τα Τμήματα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΠΘ για τα οποία ικανοποιείται η βάση μετεγγραφής ενώ δεν μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ καθώς η απόσταση των μορίων που συγκέντρωσε από τη βάση εισαγωγής του εν λόγω Τμήματος είναι 2917 μόρια δηλαδή πάνω από το όριο/προϋπόθεση (βάση εισαγωγής) των 2.750 μορίων.

Μετακίνηση σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (Τι ισχύει)

1. Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφής κατά το πρώτο έτος φοίτησής του σε αντίστοιχο Τμήμα με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί, δύναται να υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν επιθυμεί αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 5 της με αριθ. 142413/19.10.2020 (Β ́4617) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πλην όμως δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής, ή

β) έχει υποβάλει αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 5 της με αριθ. 142413/19.10.2020 (Β ́4617) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά η αίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή λόγω πλήρωσης του ποσοστού που ορίζεται στο εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4692/2020 από συνυποψηφίους, οι οποίοι συγκέντρωσαν υψηλότερο σύνολο μορίων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

2. Οι αιτήσεις μετακίνησης των φοιτητών του παρόντος κεφαλαίου δύνανται να περιλαμβάνουν έως πέντε (5) Τμήματα του ιδίου επιστημονικού πεδίου με σειρά προτίμησης και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα Τμήματα, τα οποία δύναται να δηλώσει ο φοιτητής είναι αυτά τα οποία είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

3. Οι παρ. 2 έως 7 της Ενότητας Β1 του Κεφαλαίου Β , εφαρμόζονται αναλογικά και στην περίπτωση της διαδικασίας μετακίνησης σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

4. Οι αιτήσεις μετακίνησης του παρόντος άρθρου ικανοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και αποκλειστικά έως την πλήρωση του ποσοστού που ορίζεται στο εδάφιο α ́ της παρ. 1 του ν. 4692/2020.

Μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (Τι ισχύει)

1. Ο φοιτητής, ο οποίος αιτείται μετεγγραφή δύναται να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α..

2. Ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των οικονομικών κριτηρίων ως εξής:

α) Έξι (6) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

β) τέσσερα (4) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (3.000,01) έως το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000),

γ) τρία (3) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (6.000,01) έως το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000),

δ) δύο (2) μόρια, εάν ο μέσος όρος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν εισοδήματος κυμαίνεται από το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (9.000,01) έως το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) ευρώ. Η μοριοδότηση των υποπεριπτώσεων α ́ έως και δ ́ γίνεται πάντα διαζευκτικώς.

3. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων και η ένταξη του αιτούντος σε μία εκ των κατηγοριών της παρ. 2 πραγματοποιείται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων μετεγγραφών με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από όπου αντλούνται τα σχετικά οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με την περίπτωση ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α ́170).

4. Προκειμένου ο αιτών να μοριοδοτηθεί σύμφωνα με την παρούσα, δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτησή του τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) καθώς και τους Α.Φ.Μ. των γονέων του, τους Α.Φ.Μ. και τους Α.Μ.Κ.Α. των αδελφών του κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα , ή του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμος/έγγαμη ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

5. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και το τελευταίο οικονομικό έτος πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι την οριστική υποβολή της αίτησης μετεγγραφής. Ο αιτών δεν λαμβάνει κανένα μόριο λόγω των οικονομικών κριτηρίων της παρ. 2 στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) η φορολογική δήλωση η οποία αντιστοιχεί σε Α.Φ.Μ. οι οποίοι δηλώθηκαν, έχει καταχωρηθεί αλλά δεν έχει υποβληθεί, ή

β) η φορολογική δήλωση η οποία αντιστοιχεί σε Α.Φ.Μ. των γονέων ή κηδεμόνα ή συζύγου ή του ίδιου του φοιτητή εφόσον είναι άνω των 25 ετών, δεν έχει υποβληθεί.

6. Ο αιτών μετεγγραφή μοριοδοτείται βάσει των κοινωνικών κριτηρίων ως εξής:

α) ενάμισι (1,5) μόριο, εάν ο αιτών είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, ανεξαρτήτως του εάν το τέκνο αποτελεί «εξαρτώμενο μέλος» κατά την έννοια του άρθρου 11 του ν. 4172/2013.

β) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος, ανεξαρτήτως του εάν το τέκνο αποτελεί «εξαρτώμενο μέλος» κατά την έννοια του άρθρου 11 του ν. 4172/2013.

γ) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι ορφανός από τον ένα γονέα και πέντε (5) μόρια εάν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς,

δ) δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών είναι τέκνο άγαμου γονέα,

ε) ένα (1) μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

7. Εάν ο αριθμός των αιτούντων μετεγγραφής με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου υπερβαίνει το ποσοστό που ορίζεται στο εδάφιο α ́ της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4692/2020, η επιλογή αυτών γίνεται κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης του συνόλου των μορίων τα οποία συγκέντρωσαν επί των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσοτέρων αιτούντων, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής των αιτούντων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο εν λόγω Τμήμα κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης, ώστε ο συνολικός αριθμός μετεγγραφομένων να μην υπερβαίνει το ποσοστό που ορίζεται στο εδάφιο α ́ της παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4692/2020. Διευκρινίζεται ότι η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων όπου απαιτούνται, και της ΕΒΕ του Τμήματος, δεν λογίζονται μεταξύ των προϋποθέσεων εισαγωγής για το αιτούμενο Τμήμα. Για τις περιπτώσεις ισοβαθμούντων για Τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αιτούντες- φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου ή εισαχθέντες το τρέχον ακαδ. έτος που έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης χωρίς νέα εξέταση, στα μόρια εισαγωγής τους υπολογίζεται ο βαθμός εξέτασής τους στο ειδικό μάθημα, μόνο όταν είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10.

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών (Τι ισχύει)

Φοιτητής ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών του, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τα αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες και στις οποίες: αα) δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους, αβ) τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν την πλήρη κυριότητα κατοικίας, και αγ) τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν επικαρπία κατοικίας και

β) τα αδέλφια της περ. α ́ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών.

γ) τα αδέλφια της περ. α ́ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών και

δ) το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων πεντακοσίων (12.500) ευρώ.

Μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών σε Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου (Τι ισχύει)

Ο φοιτητής ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις της της παρ. 1 του άρθρου 10 της με αριθ. 142413/19.10.2020 (Β ́4617) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, πλην όμως δεν πληροί την προϋπόθεση της βάσης μετεγγραφής, δύναται να υποβάλει αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου για το οποίο συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

Ποιο είναι το «ατομικό εισόδημα»;

Ως «ατομικό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του φορολογητέου εισοδήματος του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Ποιο είναι το «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα»;

Ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013, ήτοι του ίδιου του αιτούντα φοιτητή, των γονέων, ανεξαρτήτως εάν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών κάτω των 25 ετών εφόσον είναι άγαμοι έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα και δεν είναι «εξαρτώμενα μέλη» κατά την έννοια του άρθρου 11 του ν. 4172/2013, ή του/της συζύγου εφόσον ο αιτών φοιτητής είναι έγγαμος. Σε περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, ως «κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των δύο γονέων εκτός από την περίπτωση φοιτητή αιτούντα μετεγγραφή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνου αυτού.

Ως «κατά κεφαλήν εισόδημα» νοείται το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος και του κατά κεφαλήν οικογενειακού εισοδήματος. Εφόσον ο αιτών τη μετεγγραφή ή μετακίνηση είναι άνω των 25 ετών, άγαμος και διαθέτει ατομικό εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα.

Μετεγγραφές στα ΑΕΙ εντός του επόμενου εικοσαήμερου (όσον αφορά την τυπική διαδικασία διεκπεραίωσής τους) θέλει να πετύχει το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος είναι η εικόνα εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφή να έχει ξεκαθαρίσει τελείως τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι νέοι και νέες πρωτοετείς των ΑΕΙ που πρόκειται να μετακινηθούν «εσωτερικά» μεταξύ ομοειδών τμημάτων, να ξεκινήσουν κατευθείαν την ακαδημαϊκή χρονιά τους από το νέο τμήμα υποδοχής τους.

Δηλαδή, να μη χρειαστεί να σπαταλήσουν χρόνο στα αρχικά τμήματα που πέρασαν φέτος μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους από το πανεπιστημιακό τμήμα όπου θα μετεγγραφούν, εφόσον βέβαια έχουν διεκπεραιωθεί πολύ γρηγορότερα οι απαραίτητες διαδικασίες.

Τα τμήματα υποδοχής των ΑΕΙ είναι αυτά που θα ελέγξουν στη συνέχεια τα προβλεπόμενα έγγραφα των φοιτητών και φοιτητριών που θα υποδεχθούν στους δικούς τους χρόνους, οπότε η όποια καθυστέρηση στο κομμάτι αυτό της μετακίνησης των νέων θα βαραίνει τις αρμόδιες υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.

ΕΔΩ θα βρείτε την εγκύκλιο που έχει δημοσιευτεί για τις μετεγγραφές 2022-2023.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχεται το Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο για να γεμίσουμε με κάτι ακόμα το βιογραφικό μας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET