fbpx

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Κλειστά παραμένουν τα Πανεπιστήμια!


Πλησιάζει η στιγμή να γυρίσουν και οι υπόλοιποι μαθητές στα θρανία τους, αφού όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου η Υπ. Παιδείας, οι επιδημιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως και η 1η Φλεβάρη έχει οριστεί ως ημερομηνία επιστροφής στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Δεν ισχύουν τα ίδια για τα σχολεία των «κόκκινων περιοχών» ωστόσο, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο ανησυχητικά, οπότε και αποφασίστηκε να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια να συνεχίσουν εξ αποστάσεως. Όσο για τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στις εν λόγω περιοχές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. 

Όλα αυτά προκύπτουν από εξέταση των δεδομένων από τους ειδικούς, τα όποια όπως φαίνεται επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση ύστερα από τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown, αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα σχολεία μπορούν να επαναπαυτούν. Η επαναλειτουργία τους απαιτεί την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, οι οποίες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία

Σύμφωνα με την Υπ. Παιδείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είπε, αυτήν την εβδομάδα έγιναν μερικοί στον Ασπρόπυργο, «περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ακόμη, σε ό,τι αφορά εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16, θα μπορούν να στρέφονται στην ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, για να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Για το ραντεβού τους θα ενημερώνονται μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ σημειώνεται πως πρόκειται για μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Σε δήλωσή της για την επιστροφή αυτή, η Νίκη Κεραμέως, είπε χαρακτηριστικά:

Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα.

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές

Η σειρά των φοιτητών δεν έχει έρθει ακόμα ώστε να γυρίσουν στα αμφιθέατρα, αφού όπως ανακοινώθηκε, οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Για όσους θέλουν να μετακινηθούν στην πόλη σπουδών τους ώστε να διευθετήσουν θέματα φοιτητικής κατοικίας, η Υπουργός τόνισε ότι θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET