ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ κινδυνεύουν…

Κάποτε ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, σύζυγος της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, είχε σοκάρει το κοινό, λέγοντας: “Έπαθα καρκίνο του φάρυγγα, επειδή απολάμβανα να κάνω πολύ στοματικό σεξ στις ερωμένες μου”. Και συνέχισε: «Όχι δεν θεωρώ υπεύθυνα τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από […]

Neopolis Team

6 Δεκεμβρίου, 2015

Κάποτε ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, σύζυγος της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, είχε σοκάρει το κοινό, λέγοντας: “Έπαθα καρκίνο του φάρυγγα, επειδή απολάμβανα να κάνω πολύ στοματικό σεξ στις ερωμένες μου”. Και συνέχισε: «Όχι δεν θεωρώ υπεύθυνα τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από ένα ιό (HPV) για τον οποίο ευθύνεται η αιδοιολειξία».

Μπορεί τα παραπάνω λόγια του ηθοποιού να μην αποτελούν επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο ο HPV ιός δεν κάνει διακρίσεις και όπως θα δείτε και παρακάτω προβάλει εξίσου και τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τον Γυναικολόγο-Ογκολόγο κ. Μακρή, είναι μια οικογένεια που απαρτίζεται πάνω από 120 διαφορετικούς τύπους ιών και απαρτίζεται από μικρής, μέτριας και υψηλής δυνητικής κακοήθειας ιούς.

Η πλειοψηφία των ιών δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας και μολύνει κυρίως τα γεννητικά όργανα, πρωκτική περιοχή, στοματοφαρυγγική κοιλότητα, λάρυγγα και βλεννογόνο των οφθαλμών. Πρόσφατα δε έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά συμβάντα. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι η επαφή του μολυσμένου δέρματος (έξω γεννητικά όργανα, περιπρωκτική περιοχή) ή βλεννογόνου ( κόλπος, τράχηλος της μήτρας, πρωκτός, στοματοφάρυγγας, λάρυγγας) με τον υγιή δέκτη, δίχως να είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Η πλειοψηφία του υγιούς και ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού είναι προσβεβλημένη με κάποιον τύπο ιού. Η χρήση του προφυλακτικού περιορίζει σημαντικά, αλλά δεν είναι καταλυτικά αποτρεπτική στη μετάδοση του ιού. Ο ιός συνήθως παραμένει χρόνια ανενεργός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστή αντιική θεραπεία για την εκρίζωσή του.

Οι κλινικές εκδηλώσεις της μόλυνσης με τον HPV είναι η ανάπτυξη των γνωστών θηλωμάτων σε ολόκληρο το σώμα και η εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε γεννητικά όργανα, πρωκτό και στοματοφάρυγγα.

Στην περιοχή του στοματοφάρυγγα ο ιός δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στο ανδρικό φύλο με σχεδόν 4πλάσια συχνότητα εμφάνισης αλλοιώσεων.

Μέσω του Test PAP υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και ανίχνευσης του ιού στον οργανισμό. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού έναντι των HPV ιών στα νεαρά κορίτσια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις Σκανδιναβικές χώρες ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί και στα αγόρια.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

HAPPY BODY

Το Move For The Planet είναι η νέα πρωτοβουλία της adidas για τη βιωσιμότητα!

ΣΤΥΛ

5 ιδέες να στιλιζάρεις το cargo παντελόνι για κάθε περίσταση από το πρωί μέχρι το βράδυ!

HAPPY BODY

9 πράγματα που σου φαίνονται περίεργα στο στήθος σου, όμως είναι φυσιολογικά!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το 85% όσων μας προβληματίζουν δε θα συμβούν ποτέ, τσάμπα αγχωνόμαστε δηλαδή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET