ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστημιακή αστυνομία ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ | Τι απάντησε ο Υπουργός Παιδείας!

Συνάντηση με μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Στη μεταξύ τους συνομιλία τέθηκαν υπό συζήτηση ένα φάσμα θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ΔΑΠ να καταθέτει τις προτάσεις της και τον υπουργό να προτρέπει τους φοιτητές, μαζί με τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις […]

Neopolis Team

26 Οκτωβρίου, 2018

Συνάντηση με μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Στη μεταξύ τους συνομιλία τέθηκαν υπό συζήτηση ένα φάσμα θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ΔΑΠ να καταθέτει τις προτάσεις της και τον υπουργό να προτρέπει τους φοιτητές, μαζί με τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, να συνεχίσουν να διεκδικούν τους χώρους τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης, η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιο κλίμα, ενώ εκφράστηκαν οι ανησυχίες για την κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και κυρίως για το ΟΠΑ και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Οι προτάσεις της ΔΑΠ έχουν ως εξής:

Για τα θέματα ασφάλειας:

  • Κατάργηση του ασύλου, με την ταυτόχρονη επαναφορά και εφαρμογή του περιεχομένου του νόμου 4009/2011.
  • Θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  • Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής όταν διαπιστώνεται τέλεση εγκλημάτων στους χώρους των πανεπιστημίων.
  • Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε χώρους των κτιρίων των Πανεπιστημίων, όπου βρίσκονται αντικείμενα μεγάλης αξίας (πχ εργαστήρια).

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των Πανεπιστημίων:

  • Μείωση Εισακτέων στα Πανεπιστήμια
  • Θέσπιση summer schools στους χώρους των Ιδρυμάτων με την συμμετοχή των φοιτητών από όλο τον κόσμο.
  • Αξιοποίηση των εκτάσεων των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή επιπλέον εστιών οι οποίες θα παρέχονται στους δικαιούχους έναντι συμβολικού αντιτίμου
  • Παροχή Κινήτρων από το κράτος στα υψηλά βαθμολογούμενα Ιδρύματα από τα πορίσματα της εξωτερικής αξιολόγησης, όπως χρηματικές πριμοδοτήσεις.
  • Θέσπιση μαθημάτων επιχειρηματικότητας σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε συνεργασία με επιχειρήσεις.
  • Είσοδος των τεχνολογικών startups εφαρμοσμένης έρευνας στα Πανεπιστήμια.

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των ΤΕΙ:

  • Ουσιαστική μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια.
  • Πλήρης επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των ΤΕΙ μέσα από ένα πλαίσιο προσόντων.
  • Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης – σύνδεση των ΤΕΙ με την εφαρμοσμένη έρευνα και την αγορά εργασίας .
  • Ισότιμη εγγραφή των αποφοίτων των ΤΕΙ στα επαγγελματικά επιμελητήρια.
  • Άμεση επίλυση του προβλήματος των ωρομισθίων καθηγητών στα ΤΕΙ.

Αναφορικά με τη συζήτηση, η ΔΑΠ έκανε γνωστό:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρογλου. Αφορμή ναι μύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ασφάλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και γενικότερες προτάσεις άμεσης προτεραιότητας για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραδόθηκαν εγγράφως στον Υπουργό, συνοδευόμενες από αντίγραφο της συνολικής Πρότασης Παιδείας μας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιο κλίμα. Εκφράσαμε τις έντονες ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ. Ζητήσαμε το αυτονόητο: να εφαρμοστεί στα  ιδρύματα ο νόμος και να υιοθετηθούν οι πρακτικές όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων της Δύσης. Επιπλέον, δοθείσης της ευκαιρίας, τέθηκαν στη συζήτηση και γενικότερα ακαδημαϊκά ζητήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την οργάνωσή μας.

Με λύπη διαπιστώσαμε την αδιαλλαξία του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος εμμένει ότι η κατάσταση θα διορθωθεί χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμια των ιδεοληψιών της, οι οποίες ήδη έχουν ηττηθεί στην κοινωνία, καταδικάζοντας τα πανεπιστήμια σε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία. Ελπίζουμε ειλικρινά ο κ. Γαβρόγλου σύντομα να αναθεωρήσει τις θέσεις του, πριν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση στις σχολές μας.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως υπήρξε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, με συμφωνίες και διαφωνίες στα καίρια ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

«Είχα μία συνάντηση με τη συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΑΠ που δραστηριοποιείται στα Πανεπιστήμια. Υπήρξε, νομίζω, μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Έχει σημασία να δει κανείς απόψεις και να συζητήσει τις απόψεις με τις οποίες εν μέρει διαφωνεί ή συμφωνεί. Μας εξέθεσαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΟΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι σοβαρά προβλήματα αυτά, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και ως προς το κακουργηματικό σκέλος ο νόμος είναι σαφής. Για τα υπόλοιπα περιμένουμε τις απόψεις και τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στα Πανεπιστήμια και στα όργανα αλλά και στον τρόπο του χειρισμού που σήμερα επιχειρείται από τα ίδια τα Ιδρύματα ενισχύοντας το αυτοδιοίκητό τους.

Υπάρχουν σημεία στα οποία διαφωνήσαμε. Υπάρχει μία τάση, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των φοιτητών που ήρθαν εδώ, να υπάρχει πολύ έντονη παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Εμείς δεν θεωρούμε ότι αποτελεί λύση η συνεχής παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Υπήρξε μία συζήτηση, γενικότερα, για τον αριθμό των εισακτέων, της ποιότητας των σπουδών, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε κι εδώ, διότι υπάρχει μία πρόταση-θέση της ΔΑΠ, που δεν είναι σημερινή, για μείωση των εισακτέων και να αποφασίζουν τα ίδια τα Τμήματα για τον αριθμό των εισακτέων. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να λύνονται από κοινού ανάμεσα στην Πολιτεία και στα Πανεπιστήμια και ότι ο στόχος της Πολιτείας δεν είναι να αφήνει έξω νέα παιδιά αλλά είναι να αναβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών.

Μας είπαν ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είπαμε ότι δεν μπορεί από τη μία μεριά κανείς να λέει να κάνουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια ώστε να μην φεύγουν τα παιδιά στην Κύπρο και στην Βουλγαρία και από την άλλη να θέλει μείωση των εισακτέων. Γιατί να μην μπορεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο δίνοντας πρόσθετους πόρους, προφανέστατα, και θέσεις καθηγητών να αποτρέψει αυτά τα παιδιά να πηγαίνουν έξω; Γιατί χρειάζονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια γι’ αυτό;

Συζητήσαμε για προβλήματα του φοιτητικού κινήματος. Ξέρετε όλη η κοινωνία και το φοιτητικό κίνημα περνάει μία φάση δυσκολιών και τους παρακάλεσα να ξαναδούν το Πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου, να μην το επιστρέψουν πίσω με το χαρακτηρισμό του «φαιδρού» ή όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης του «κατάπτυστου». Πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και ειδικοί επί των θεμάτων το συνέταξαν. Είναι νομίζω άδικο και εκτός κανόνων να το αποκαλείς φαιδρό και κατάπτυστο. Και τους ρώτησα βεβαίως και τι μέτρα έχουν πάρει για τα σκάνδαλα αντιγραφής που είχαν γίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από στελέχη της ΔΑΠ. Μου είπαν ότι διέγραψαν το συγκεκριμένο άτομο. Προσωπικά πιστεύω ότι κανείς πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να δημοσιοποιήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αντιγραφών γιατί είναι θέμα και επιστημονικό και θέμα ηθικής τάξης. Συζητήσαμε αρκετά και το θέμα των συνεργειών των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τουλάχιστον εγώ χάρηκα πάρα πολύ από την ανταλλαγή αυτών των απόψεων».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET