ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στις μετεγγραφές των φοιτητών!

Κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας οι τροποποίησεις που αφορούν την ισχύουσα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με την τροπολογία, η μοριοδότηση των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα (0-3.000 ευρώ κατά κεφαλήν) αυξάνεται από 5 σε 6 μόρια, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής στον φοιτητή που το δικαιούται. Η τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη […]

Neopolis Team

5 Οκτωβρίου, 2018

Κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας οι τροποποίησεις που αφορούν την ισχύουσα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η μοριοδότηση των οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα (0-3.000 ευρώ κατά κεφαλήν) αυξάνεται από 5 σε 6 μόρια, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής στον φοιτητή που το δικαιούται. Η τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για την ενίσχυση αυτών των οικογενειών.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πρώτη αλλαγή έχει σχέση με την αύξηση των μοριών για παιδιά από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα. Μέχρι σήμερα η τετραμελής οικογένεια που ήταν μέχρι 12.000 ευρώ το παιδί έπαιρνε 5 μόρια, το αυξάνουμε σε έξι μόρια. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αύξηση, ακούγεται ένα μόριο ότι είναι ελάχιστο αλλά με αυτό τον τρόπο παραδείγματος χάρη αν είχαμε τα νούμερα τα περσινά θα μπορούσαν να είχαν μετεγγραφή 560 άτομα παραπάνω από΄τι τώρα.

Ξέρετε ότι οι μετεγγραφές είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, έχουμε ορισμένα τμήματα στα οποία πάει πάρα πολύς κόσμος, νομίμως, αλλά και εμείς πάρα πολλές φορές υπερβαίνουμε τον νόμο προσπαθώντας παιδιά με τεράστια προβλήματα υγείας να είμαστε κάπως ευνοϊκότεροι στα τμήματα που θα πάνε, δηλαδή να υπερβούν το 15% που ο νόμος λέει. Με αυτή την τροπολογία ενισχύουμε τα παιδιά που έρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα όπως ακριβώς είχαμε κάνει πέρσι και για την μετεγγραφή των αδελφών φοιτητών».

Αναφέρεται επίσης ότι «σε πολλά τμήματα ΑΕΙ, η βάση μετεγγραφής διαμορφώνεται σε 6 μόρια, με αποτέλεσμα φοιτητές που συγκεντρώνουν μόρια μόνο από το χαμηλό εισόδημα (ανώτατο 5 μόρια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) και χωρίς λοιπά κοινωνικά κριτήρια να μην μπορούν να μετεγγραφούν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

Με την ίδια τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αρχίσει η ισχύς των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υπαγωγή, κατ΄εξαίρεση, των προβλεπομένων υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, διατροφές, διαθήκες κλπ) μεταξύ μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη δικαιοδοσία του Μουφτή και τη δυνατότητα προσφυγής των διαδίκων μερών στα πολιτικά δικαστήρια κατά τις ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του Μουφτή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κατατίθεται προκειμένου να μπορέσουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να προσφύγουν άμεσα στην ελληνική έννομη τάξη.

Με άλλη διάταξη που έχει περιληφθεί στην τροπολογία, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού ορίζεται ως το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, περιλαμβανομένων και των ΝΠΔΔ που έχουν δικά τους υπηρεσιακά συμβούλια, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις και επιφυλάξεις.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET