ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 εμπόδια που κάθε 20χρονος βάζει στον εαυτό του και δεν τον αφήνει να εξελιχθεί!

Πονάει να το συνειδητοποιείς, αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού σου είσαι εσύ ο ίδιος. Καιρός να γίνεις σύμμαχός του!

Προτού ενηλικωθείς, πολλοί ήταν εκείνοι που σου υπενθύμιζαν τακτικά ότι οι περισσότερες σκοτούρες σου θα ανήκουν στο παρελθόν, αφού κλείσεις τα 18. Σχολείο, φροντιστήρια, διάβασμα και Πανελλήνιες δεν υφίστανται πλέον. Ωστόσο, όσο μεγαλώνεις, τόσο συνειδητοποιείς πόσο αναληθή ήταν τα λόγια τους.

Η ζωή σου κάθε άλλο παρά ανέμελη και διασκεδαστική είναι, γεμάτη εμπόδια που δε σου επιτρέπουν να χαρείς το νεαρό της ηλικίας σου, μιας και δεν είναι λίγες οι στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει, ακόμα κι αν κάνεις τα πάντα σωστά (ή έτσι πιστεύεις)!

Βέβαια κάποια εμπόδια που συναντάς δεν είναι ουσιαστικά, διότι εσύ τα δημιουργείς μόνος σου στον εαυτό σου…

Έχεις συνηθίσει να χάνεσαι στο πρόβλημα, να παραπονιέσαι και έτσι να μοιρολατρείς, γιατί είναι η εύκολη λύση. Ας μη γελιόμαστε! Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, τα συναισθήματά σου και εν τέλει να βάλεις όρια, προκειμένου να γίνεις μακροπρόθεσμα χαρούμενος. Μην αφήνεις, όμως, τους φόβους σου και το άγχος να σε κυριέψουν, γιατί είσαι πιο δυνατός απ’ όσο νομίζεις.

Αν ακόμη λοιπόν δεν κατάλαβες σε ποια εμπόδια της ζωής σου αναφέρομαι, παρακάτω θα σου τα αναλύσω προκειμένου να τα σκεφτείς και να τα αντιμετωπίσεις ένα προς ένα:

1 Κοιμήσου εσύ και η τύχη σου… δε δουλεύει

Όλοι αγαπούν τον ύπνο και το χουζούρεμα μέχρι αργά, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα κοιμάσαι μέχρι το βράδυ. Κάτι τέτοιο μόνο πίσω μπορεί να σε πάει, σε πολλούς τομείς της ζωής σου. Όσο κουρασμένος κι αν είσαι ή απλά είναι το πάπλωμα βαρύ, μην αφήνεις τις ασχολίες σου και την καθημερινότητά σου για λίγες ώρες παραπάνω ύπνου. Τα πρωινά είναι η τέλεια ευκαιρία, όντας γεμάτος ενέργεια, να πας στη σχολή σου ή στο γυμναστήριό σου, να κάνεις τις δουλειές σου, να ασχοληθείς με πράγματα που σε ευχαριστούν! Πόσα όνειρά σου θα ξοδεύεις στον ύπνo;

2 Be yourself, everyone else is taken

Η κοινωνία είναι αυστηρή και συνεχώς κατακρίνει κάθε συμπεριφορά που δεν της ταιριάζει. Το ίδιο κάνει κι ο περίγυρός σου. Προκειμένου λοιπόν να γίνεις αποδεκτός, υιοθετείς στοιχεία των άλλων και προσαρμόζεσαι στις επιθυμίες τους, με αποτέλεσμα να χάνεις τη δική σου προσωπικότητα. Να μην ξεχνάς όμως, πως για να είσαι καλά με τους γύρω σου, οφείλεις πρωτίστως να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Μην προσποιείσαι κάτι που δεν είσαι, είναι τέρμα ανούσιο και μόνο εσύ βγαίνεις ζημιωμένος. Σε όποιον αρέσεις, για τους άλλους δε θα μπορέσεις!

3 Θέλει κι ο εαυτός σου λίγο χώρο στο πρόγραμμά σου, ε

Στην ηλικία που βρίσκεσαι, θέλεις να τα προλαβαίνεις όλα, να μαθαίνεις νέα πράγματα και να ζεις εμπειρίες. Όλες οι μέρες σου είναι γεμάτες από πράγματα να κάνεις: σχολή, δουλειά, σχέσεις, καφέδες, ποτά. Η λέξη «εγώ», όμως, πού είναι σε αυτά; Πότε ακριβώς θα βρεις (λίγο) χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου; Πόσο καιρό έχεις να δεις τη σειρά που σου αρέσει ή να διαβάσεις το βιβλίο που τόσο καιρό ανυπομονούσες να βγει; Ούτε καν θυμάσαι! Το νόημα της ζωής δεν είναι να ολοκληρώνεις απλά tasks, αλλά να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, που σε γεμίζουν! Βρες λοιπόν πώς θέλει να περνάς το χρόνο σου, προτού σπαταλήσεις ένα ακόμη δευτερόλεπτο απ’ αυτόν.

4 Αυτό το «κάποια στιγμή» ψωμοτύρι έχει γίνει, δε νομίζεις;

Οκ, δε λέω να πετάξετε με την παρέα σου μια ιδέα για ένα ταξιδάκι και να τρέξεις αμέσως να βρεις εισιτήρια και ξενοδοχεία. Αλλά κι αυτό το «κάποια στιγμή», κάποια στιγμή πρέπει να έρθει. Δε χρειάζεται να βιάζεσαι, ούτε να αγχώνεσαι, έχεις χρόνια μπροστά σου. Ωστόσο, αφού σου δίνεται τώρα η ευκαιρία για νέες εμπειρίες, γιατί να τις αφήνεις για αργότερα; Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα έρθουν τα πράγματα κι αν θα μπορείς τότε να τις πραγματοποιήσεις. Πιάσ’ τη ζωή απ’ τα κέρατα και δώσ’ του να καταλάβει!

5 Η σύγκριση δε βοήθησε ποτέ κανέναν

Σταμάτα να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι ή να ανησυχείς για τη γνώμη τους και ξεκίνα να πραγματοποιείς τις επιθυμίες σου. Πες μου εσύ δηλαδή. Τι θεωρείς πιο αποτελεσματικό; Να πέφτεις σε μαύρη κατάθλιψη επειδή κάποιος (σύμφωνα με εσένα) τα καταφέρνει καλύτερα στη σχολή του ή στα ερωτικά του π.χ. ή να κάνεις σιγά-σιγά τα βήματα εκείνα για να αποκτήσεις τη ζωή που επιθυμείς; Την στιγμή που θα σταματήσεις να συγκρινείς τον εαυτό σου με τους άλλους, θα είναι κι εκείνη που θα νιώσεις αμέσως πιο ευτυχισμένος/η. Όσο πιο σύντομα το καταλάβεις, τόσο καλύτερα.

6 Όλη σου η ζωή, ένα κινητό

Δεν μπορείς να παραπονιέσαι ότι δεν έχεις χρόνο να κάνεις τα πράγματα που θέλεις ή να δεις τους φίλους σου, όταν είσαι μονίμως κολλημένος/η πάνω από μια οθόνη. Προτείνω την επόμενη φορά που θα πας να ποστάρεις κάτι καινούργιο, να αφιερώσεις το χρόνο που θα σπαταλούσες στο να βρεις τη σωστή φωτογραφία, το κατάλληλο φίλτρο, την πιο σχετική λεζάντα κ.ο.κ, σε κάτι πιο εποικοδομητικό. Επίσης, τι σε εμποδίζει από το να σηκωθείς από το κρεβάτι σου, να αφήσεις το κινητό με το οποίο τσατάρεις με τους φίλους σου και να πας να τους βρεις όντως; Να τα πείτε face to face, βρε παιδί μου!

7 Γιατί κάνεις ακόμα παρέα μ’ αυτούς τους τύπους είπαμε;

Πολλές φορές χάνεις τον καιρό σου και χαλάς το χαμόγελο σου για άτομα που δεν αξίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, που καταναλώνουν ενέργεια από το μέσα σου και δε σου προσφέρουν τίποτα σημαντικό ονομάζονται «τοξικοί» και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τους απομακρύνεις! Πώς θα πάρουν θέση δίπλα σου άτομα που αξίζουν, όταν αναλώνεσαι σε καταστάσεις και ανθρώπους που σε βλάπτουν και σου βάζουν εμπόδια; Όχι, κανείς δεν φταίει παρά μόνο εσύ και οι επιλογές σου! Μήπως πρέπει να αρχίσεις να αλλάζεις τα κριτήρια που επιλέγεις φίλους;

8 Δεν αρκεί ο κόπος, χρειάζεται και η υπομονή

Κανείς δεν πέτυχε στη ζωή του χωρίς να γνωρίζει πολλάκις τον ορισμό της αποτυχίας. Σίγουρα θα έρθεις αντιμέτωπος με εμπόδια και προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσεις. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να μην είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου. Δώσε χρόνο, σκέψου ήρεμα και έπειτα πάρε τις αποφάσεις σου. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις σ’ αυτήν την ηλικία είναι να είσαι ανυπόμονος με τον εαυτό σου και να μη δίνεις την αρμόζουσα ευκαιρία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συνεχώς του συμβαίνουν. Δεν είσαι τέλειος, αποδέξου το και συνέχισε να προσπαθείς. Κανείς δεν πέτυχε με την αξία του, χωρίς να περάσει αρχικά από σαράντα κύματα και φουρτούνες.


Είσαι άνθρωπος, μην το ξεχνάς αυτό! Δικαιούσαι να κάνεις λάθος και επιβάλλεται κιόλας! Το θέμα είναι να συνειδητοποιείς ποια είναι αυτά, να τα διορθώνεις και να μην αφήνεις να σου γίνονται εμπόδια. Αν αλλάξεις τις παραπάνω συμπεριφορές σου, η ζωή σου θα γίνει απείρως καλύτερη, εμπιστεύσου με! 

OUR20s

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

DIGITAL

Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET