ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Είναι μαγκιά να λες «όχι» | 5 τρόποι για να βάλεις την άρνηση στη ζωή σου!

Γράφει η Έφη Αλικάκου Πολλές είναι οι φορές που αισθανόμαστε ενοχές κι άγχος όταν αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε μια πρόταση ή μια έκκληση για βοήθεια. Είναι σημαντικό όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι λέγοντας «όχι» σε πράγματα που δεν θες, δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις ή περιθωριοποιείς τους ανθρώπους του κοινωνικού σου περιβάλλοντος. Σίγουρα αισθάνεσαι την ανάγκη να είσαι […]

Default avatar

Guest Author

23 Σεπτεμβρίου, 2016

Γράφει η Έφη Αλικάκου

Πολλές είναι οι φορές που αισθανόμαστε ενοχές κι άγχος όταν αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε μια πρόταση ή μια έκκληση για βοήθεια. Είναι σημαντικό όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι λέγοντας «όχι» σε πράγματα που δεν θες, δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις ή περιθωριοποιείς τους ανθρώπους του κοινωνικού σου περιβάλλοντος. Σίγουρα αισθάνεσαι την ανάγκη να είσαι σωστός απέναντι τους, αλλά αυτή σου η επιθυμία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκιάζει τις επιλογές και τα θέλω σου.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σε βοηθήσουν να λες «όχι» με άνεση, χωρίς να αγχώνεσαι ότι βλάπτεις τις σχέσεις με τους γύρω σου:

Περίμενε

Οριοθέτησε μία περίοδο αναμονής. Πριν πάρεις την τελική απόφαση να αρνηθείς, δώσε στον εαυτό σου χρόνο τάξεως 6, 12 ή 24 ωρών, ανάλογα τη φύση του ζητήματος που σε απασχολεί. Κάνε δεύτερες, ακόμα και τρίτες σκέψεις, βρες εναλλακτικές, υιοθέτησε ένα ύφος διπλωματίας και μετά, εφόσον νιώθεις την ίδια αποστροφή, πες το μεγαλοπρεπές όχι σου. Όσο κι αν οι πιθανότητες λένε ότι θα καταλήξεις στην αρχική σου αντίδραση, ποτέ μην προτρέχεις! Η βιασύνη, ειδικά σε θέματα εργασίας ή σχέσεων, μπορεί να αποβεί μοιραία!

Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου

Δεν είσαι ρομπότ για να ασχολείσαι 24 ώρες το 24ωρο με χίλια πράγματα ταυτόχρονα. Αναλογίσου τι έχει περισσότερη βαρύτητα για σένα και δώσε σε αυτό την απαραίτητη προσοχή, στη συνέχεια ασχολήσου και με τα λιγότερο σημαντικά. Εάν στην πορεία βρεθείς αντιμέτωπος/η με πράγματα που ναι μεν ανέλαβες, αλλά φαντάζει αδύνατο να περατώσεις για διάφορους λόγους, είτε ανέβαλε το (εφόσον είναι εφικτό) είτε σπεύσε σε διακανονισμό. Εάν πάλι είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου νέα ξεκινήματα, που όμως δεν σου βγαίνουν στη παρούσα φάση, απέρριψε τα. Δεν θα τρελαθείς εσύ, επειδή η κοινωνία επαινεί τους ανθρώπους – πολύμιξερ!

[scis id=”59″]

Ελαχιστοποίησε τις φτηνές δικαιολογίες

Άλλο επιχειρήματα κι άλλο δικαιολογίες της δεκάρας. Όταν θα κληθείς να αιτιολογήσεις την απόφαση σου, οφείλεις να την υπερασπιστείς μέχρις εσχάτων, πάντα όμως με πειστικά επιχειρήματα κι όχι αμπελοφιλοσοφίες ή ψέματα. Αν αυτός που έχεις απέναντι σου επιμένει, κατέφυγε στις μαγικές λεξούλες «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ», ευχαρίστησε όμως οπωσδήποτε για την ευκαιρία που σου έδωσε. Αν μη τι άλλο σε εμπιστεύθηκε και σε θεώρησε άξιο. Be kind!

Ελαχιστοποίησε τις παρεισφρήσεις της δουλειάς στην καθημερινότητα σου

Ή των σπουδών, εάν δεν εργάζεσαι. Το Σαββατοκύριακο κλείσε τα mails, μην πας σε κάποιο meeting που γνωρίζεις ότι η παρουσία σου δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας, πες όχι κι αφιέρωσε τις δύο ωρίτσες που περισσεύουν σε άλλα projects. Η δουλειά δεν είναι το παν, είναι όμως ο νούμερο ένα λόγος αποξένωσης των μελών της κοινωνίας και παράγοντας που οδηγεί στη κατάθλιψη. Αν λοιπόν, δεν θες να πάθεις υπερκόπωση ή να το ρίξεις στα χάπια, χαλάρωσε τα λουριά.

Βρες τα όρια σου

Αν μεταχειριστείς τους προαναφερθέντες τρόπους για να λες όχι, τότε σιγά σιγά θα αντιληφθείς επακριβώς ποια είναι τα όρια σου. Παρόλο που η άρνηση είναι σε πρώτη φάση πρόκληση, αξίζει να την εντάξεις στην ημερήσια διάταξη. Μια, δυο, τρεις θα καταφέρεις να αφήσεις στην άκρη καταστάσεις και πράγματα που σου προκαλούν άγχος και στεναχώρια. Με τον καιρό θα νιώσεις πιο ελεύθερος/η και φυσικά πιο ευτυχισμένος/η!

Vote no!

 

OUR20s

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

DIGITAL

Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET