ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

3 φοιτητές μας μιλούν για την απόφασή τους να γίνουν vegan!

Σε ψήσανε;

Η νέα χρονιά μας δημιουργεί μια διάθεση για νέες προκλήσεις. Η πιο δημοφιλής και διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με τη διατροφή μας: το Veganuary. Τι απαιτεί από σένα; Να εγκαταλείψεις το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά για τον Ιανουάριο.

Αν έχεις ούτως ή άλλως μια περιέργεια για την plant-based διατροφή ή θέλεις να κάνεις τον τρόπο ζωής σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αυτή είναι η πιο fun αφορμή!

Unsplash

Για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο όμως, χρειάζεσαι το ινσπιρέισιον σου. Να νιώσεις ότι δεν είσαι μόν@ σε αυτό και πως όσοι το προσπάθησαν, δεν το μετάνιωσαν. Βάλε τους φίλους και τους γνωστούς σου στο τριπάκι και θα δεις ότι θα το διασκεδάσεις!

Ούσα πρώην vegan, μπορώ να πω ότι αυτός ο μήνας θα σε απελευθερώσει και θα σε φέρει πολύ κοντά με τη φύση και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν όμως αυτό δε σου φτάνει για να ψηθείς, μίλησα με 3 vegan φοιτητές που σου δίνουν τα insides τους γι’ αυτό το ιδιαίτερο lifestyle και σε προσκαλούν να κάνεις join in.

Στην παρέα μας έχουμε την Αλεξάνδρα, που σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Πάντειο, τη Μαρίνα, φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, και τον Αλέξανδρο Μαρκούζη, φοιτητή στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πάμε λοιπόν να τους γνωρίσουμε!

Πώς αποφάσισες να γίνεις Vegan;

Αλεξάνδρα

Η στροφή που πήρα προς τη vegan διατροφή ξεκίνησε λόγω ενός θέματος υγείας. Ξεκίνησα από το 2019 αλλά κατάφερα να κόψω το κρέας το 2020-2021. Συνειδητοποίησα πως η vegan διατροφή έχει μια ποικιλία διαφορετική και εξίσου νόστιμη και με έκανε να θελήσω να την υιοθετήσω. Συν τοις άλλοις, από μικρή ένιωθα περίεργα με τη σκέψη του να τρώω κάτι που πριν ήταν ζωντανό – σαν ενοχές.

Μαρίνα

Το καλοκαίρι αφού τελείωσα τη δευτέρα λυκείου ήρθα αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο γεγονός ενός δικού μου ανθρώπου, κάτι το οποίο με έκανε να επαναπροσδιορίσω τις αξίες μου, τις συνήθειές μου και γενικά τον τρόπο και τη στάση ζωής μου. Μια από αυτές τις αλλαγές ήταν να στραφώ στον βιγκανισμό. Έτσι η οικογένειά μου και εγώ, αφού πρώτα ενημερωθήκαμε, διαβάσαμε και γενικότερα ψαχτήκαμε για τη βίγκαν διατροφή, χωρίς δεύτερη σκέψη, επιλέξαμε όλοι μαζί αυτό το δρόμο, καθώς ανακαλύψαμε τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία (και όχι μόνο). Πέρα από φοιτήτρια ασχολούμαι από τα 10 μου με τοναθλητισμό και συγκεκριμένα με το ζίου ζίτσου. Καταλαβαίνεις ότι επειδή είχα ένα κουραστικό πρόγραμμα (σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα, προπονήσεις καθώς και ειδική προετοιμασία για τα επερχόμενα πρωταθλήματα) άκουγα αρκετά αρνητικά σχόλια για την επιλογή μου. Η αλήθεια είναι μάλιστα (κάτι που ούτε εγώ η ίδια δεν πίστευα) οι αποδόσεις μου αυξήθηκαν ραγδαία μετά τη στροφή μου στον βιγκανισμο! Ένιωθα περισσότερη ενέργεια, χαρά, ζωτικότητα και σίγουρα οι μικροί τραυματισμοί επουλωνόντουσαν πιο γρήγορα! Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε, εγώ και η αδελφή μου, να κερδίσουμε 1 χρυσό σε βαλκανικό πρωτάθλημα, 1 χάλκινο σε πανευρωπαϊκό και 1 σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και φυσικά η χρονιά να λήξει με την επιτυχία μου στις πανελλήνιες!

Αλέξανδρος Μ.

Αν και ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στις γεύσεις μου προϊόντα όπως το κρέας και το γάλα, σταδιακά ξεκίνησα να απέχω από τέτοιου είδους προϊόντα, καθώς και ό,τι ορίζεται ως ζωικό παράγωγο, όταν άρχισε η φοιτητική μου ζωή. Το ερώτημα προφανώς είναι πώς προέκυψε αυτή η απόφαση. Μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας πω το εξής: ΤΥΧΑΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, ως Έλληνας φοιτητής που ανήκει στη πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών και το υπογραμμίζω αυτό, πέρα από το φαγητό της λέσχης, οι πιο φθηνές επιλογές για τη φοιτητική κουζίνα σίγουρα δεν περιλαμβάνουν κρέας και ψάρι. Έπειτα, ως προς τα προϊόντα όπως το τυρί και τα αυγά, η αλλαγή ήταν πιο μακροσκελής, αλλά έχοντας δει την αλλαγή στο σώμα και την ψυχολογία μου, απέχοντας από τα πρώτα, και σκεπτόμενος φυσικά και το αντίκτυπο της πράξης αυτής ως προ το περιβάλλον και τα ζώα, η προσπάθεια άξιζε να γίνει. 

Εδώ θέλω να πω ότι δεν είναι για όλους εύκολο να γίνουν vegan ή να κόψουν το κρέας γενικότερα. Η κοινωνία μας είναι έτσι φτιαγμένη που είναι οκ να τρως κρέας και ζωικά προϊόντα 3 φορές την μέρα (μέσα στο τοστ, στο μεσημεριανό κλπ.). Όμως δεν καταλαβαίνουμε τι ζημιά κάνουμε στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει κάπως να τα μειώσουμε. Πάμε να δούμε, εκ πείρας, πώς.

Είναι γεγονός ότι η 100% vegan διατροφή δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από όλο τον πληθυσμό, όμως σίγουρα υπάρχουν vegan συνήθειες που ο καθένας μπορεί να κάνει μέρος της καθημερινότητάς του. Ποια είναι αυτή που θα πρότεινες και πιστεύεις ότι είναι πιο εύκολο να υιοθετηθεί; 

Αλεξάνδρα

Εγώ ξεκίνησα με το γάλα και το τυρί, αλλά ειδικά το γάλα ήταν το πιο εύκολο μακράν, καθώς το αντικατέστησα με γάλα σόγιας και γάλα καρύδας και απλά τα καταλάτρεψα σε γεύση. Παρότρεινα και φίλους μου να δοκιμάσουν και μέχρι και σήμερα μπορεί να μην είναι vegan, όμως πίνουν αυτά τα ροφήματα.

Μαρίνα

Μια «βίγκαν συνήθεια» που θα μπορούσε ο καθένας μας να υιοθετήσει είναι κάποιες φορές να «αντικαταστήσει» το κρέας με τον απόλυτο πρωτεϊνούχο συνδυασμό όσπρια+δημητριακά (σύμφωνα με διατροφολόγους έτσι καλύπτουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Δεν είναι ανάγκη να απαρνηθεί κάποιος πλήρως τη ζωική πρωτεΐνη, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να δοκιμάσει να φτιάξει την επόμενη φορά burger με σπιτικό μπιφτέκι από φακές, μαυρομάτικα, kidney beans ή ό,τι άλλο επιθυμεί!

Αλέξανδρος Μ.

Η πιο εύκολη αρχή για έναν φοιτητή, ώστε να γίνει vegan, είναι σταδιακή αποχή από το κρέας και το ψάρι, κυρίως για οικονομικούς λόγους και έτσι θα καταλήξει ως συνήθεια, διότι καλώς ή κακώς όλα είναι μια συνήθεια. Εάν όμως παραβλέψουμε τα παραπάνω, γιατί υπάρχει και μια λέσχη, η οποία μόνο κρέας και νερόβραστες φακές ξέρει να φτιάχνει, η πιο εύκολη αλλαγή είναι η αντικατάσταση του γάλακτος από το φυτικό γάλα, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά όλους τους τομείς, ακόμη και τους κρυφούς, όπως η προσθήκη γάλακτος στον καφέ ή τα γλυκά. Προσωπικά δεν πίστευα ότι το γάλα βρώμης για παράδειγμα θα ήταν τόσο γευστικό.

unsplash

Είναι η ζωή ενός vegan φοιτητή εύκολη, δεδομένου του κόστους διατροφής;

Αλεξάνδρα

Δυστυχώς είναι πράγματι ακριβή διατροφή. Δε θα έλεγα ότι είναι εύκολο. Όμως με ένα σωστό προγραμματισμό (π.χ. με meal planners και οικονομικό προϋπολογισμό) μπορεί να βγει. Ουσιαστικά εμένα αυτό που με βοηθάει να διατηρήσω τη vegan διατροφή ως φοιτήτρια είναι η προετοιμασία των γευμάτων. Έτσι ξέρω από πριν τι χρειάζομαι και σε τι ποσότητα, οπότε δεν ξοδεύω παραπάνω και ούτε στερούμαι. Αν όντως το θέλει κάποιος, σίγουρα μπορεί να το διαχειριστεί και όντας φοιτητής.

Μαρίνα

Σχετικά με το κόστος διατροφής ως βίγκαν, εγώ προσωπικά εμπεριέχω στη διατροφή μου λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και σπάνια σόγια (προϊόντα πιο αγνά και ανεπεξέργαστα δηλαδή). Αυτά τα προϊόντα σε σχέση με τα ζωικά είναι κατά μέσο όρο αρκετά φθηνότερα. Σαν φοιτήτρια μπορώ να μαγειρέψω ένα ολοκληρωμένο γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με λίγα χρήματα! Ωστόσο ένα άτομο που παρόλο που θα ήταν βίγκαν αγοράζει κατεψυγμένα «φυτικά κρέατα» ή τυριά από σόγια ή έτοιμα προπαρασκευασμένα γεύματα κτλ (γενικά junk food) ενδέχεται να πληρώσει παραπάνω από ένα άτομο που θα αγοράσει κρέας ή ψάρι, καθώς τα προϊόντα αυτά κοστίζουν περισσότερο. Άρα σίγουρα παίζουν ρόλο οι επιλογές που κάνουμε την ώρα που κρατάμε το καλάθι τού σούπερ μάρκετ

Αλέξανδρος Μ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για έναν φοιτητή να είναι vegan. Όπου και να κοιτάξουμε δεν υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη, ξεκινώντας από τη λέσχη της κάθε σχολής έως και τα μαγαζιά που υπάρχουν σε κάθε πόλη. Φυσικά, όπου υπάρχει αυτή η υποστήριξη είναι άπιαστη σε μερικά σημεία. Για να το κατανοήσουμε αυτό αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα vegan προϊόντα στα ράφια των super market.

unsplash

Ήταν κάπως αναμενόμενο ότι το lifestyle ενός vegan θα είναι πιο ακριβό. Τα ανάλογα προϊόντα δεν έχουν την ίδια ζήτηση και άρα οι τιμές είναι πιο φουσκωμένες. Παρόλα αυτά, θέλει καλή οργάνωση και planning, όπως μας λέει και η Αλεξάνδρα. Και έχοντας μια totally green σακούλα με ψώνια, πάμε να δούμε τις vegan δημιουργίες των φίλων μας που πρέπει να δοκιμάσεις και εσύ!

Ποια είναι η αγαπημένη σου vegan συνταγή;

Αλεξάνδρα

Έχω πολλές η αλήθεια είναι, αλλά θα πω το vegan carrot cake, μια υπέροχη και θρεπτική παραλλαγή του κανονικού κέικ καρότου. Η οποία είναι και εύκολη και γευστική.

Μαρίνα

Η πολυαγαπημένη μου συνταγή που την έχω φτιάξει αμέτρητες φορες είναι η σοκολατόπιτα από the veggie sisters!

Αλέξανδρος Μ.

Η αγαπημένη μου vegan συνταγή δεν είναι άλλη από τα ρεβίθια shakshuka με σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι μια συνταγή της Madame Ginger.

Τα παιδιά μάς έδωσαν τα πιο real insides για τη ζωή ενός φοιτητή που έχει υιοθετήσει το vegan lifestyle. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς και να συνειδητοποιήσουμε ότι το Veganuary είναι το τέλειο challenge που θα σε γεμίσει χαρούμενα vibes και μια «σύνδεση» με τον πλανήτη μας.

Remider: Ο πλανήτης δε χρειάζεται να γίνει vegan, απλά να περιορίσουμε όλοι το κρέας και τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε κατα 20%. 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

HAPPY BODY

7 τρόποι να βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου όσο κι αν το αποφεύγεις!

HAPPY BODY

Οι πιο συχνές δικαιολογίες που λέμε για να μην πάμε για τρέξιμο και πώς να τις κόψεις!

ΣΤΥΛ

H Champion® υποδέχεται τη σεζόν S/S ’23 με χρώμα, στιλ και εξωστρέφεια!

ΣΤΥΛ

Η συλλογή Tommy Collection της Tommy Jeans επιστρέφει για την άνοιξη του ’23!

ΣΤΥΛ

Moschino: Τα γυαλιά ηλίου του Fashion Show «Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET