ΕΛΛΑΔΑ

2.500 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων έχουν γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο!

Είμαστε η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης άλλωστε...

Neopolis Team

11 Μαΐου, 2023

Η Ελλάδα είναι η χώρα που καυχιέται για τον πολιτισμό της, αλλά ταυτόχρονα φιγουράρει πρώτη στις λίστες με τις χώρες όπου σημειώνονται οι περισσότερες κακοποιήσεις ζώων. Κάποιοι προσπαθούν ακόμα να βρουν το λάθος στην παραπάνω πρόταση. Δε σχετίζεται κάπως ο πολιτισμός με τα ζώα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στη θετική πλευρά των πραγμάτων, τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα χάρη στα social media, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Οι φιλόζωοι και τέλος πάντων νορμάλ άνθρωποι που δεν έχουν την ανάγκη να βλάψουν ένα ζωντανό ή κατανοούν ότι η θέση τους δεν είναι κάτω από ένα δέντρο δεμένα με σκοινί, γίνονται η φωνή τους σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις. Από το «πού να μπλέκεις με τον κάθε τρελό;» πολλοί πολίτες έχουν αισίως φτάσει στο σημείο να καταγγέλουν περιστατικά στα οποία γίνονται μάρτυρες. Υπάρχει δρόμος ακόμα φυσικά, αλλά είναι αισιόδοξα τα βήματα που γίνονται.

Σε αυτό έχει συντελέσει και το αυστηρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την κακοποίηση ζώων. Χωρίς αυτό, ο κόσμος δε θα έβρισκε λόγο να κάνει την προσπάθειά του. Κι εδώ φυσικά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η περίπτωση του καθηγητή του ΑΠΘ που ποδοπάτησε μέχρι θανάτου γατάκι στη Θεσσαλονίκη, απέχει πολύ από την κατάληξη που θα θέλαμε να έχει

Είναι σημαντικό όμως να επιμένουμε και να διεκδικούμε αυτά που το ίδιο το κράτος μας επιτρέπει να διεκδικούμε. Τον περασμένο Οκτώβρη η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε μια ειδική γραμμή καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων, το 10410, και μέχρι πριν λίγες μέρες είχε καταγράψει 2.509 καταγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neopolis.gr (@neopolisgr)

Το ίδιο διάστημα, το Τμήμα Προστασίας Ζώων στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει συλλάβει 10 κακοποιητές, σχημάτισε 178 δικογραφίες και επέβαλε 173 χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα, ακόμα, με στοιχεία που παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα», από τα 2.509 περιστατικά, τα 1.713 αφορούν την Αττική.

Πράγμα που σημαίνει πως είτε στη συγκεκριμένη περιοχή σημειώνονται οι περισσότερες κακοποιήσεις, είτε οι πολίτες αυτής είναι πιο ανοιχτοί στο να τις καταγγέλουν. Αν σκεφτούμε τους κανόνες που ισχύουν στην επαρχία και πόσο πιο δύσκολο είναι να ανοίξουν τα στόματα σε διάφορα ζητήματα, τότε το δεύτερο σενάριο μοιάζει πιο πιθανό.

Επιπλέον, από τις 2.509 καταγγελίες οι 2.270 αφορούν κακοποιήσεις σε σκύλους, οι 146 σε γάτες, οι 52 σε ιπποειδή και 41 περιπτώσεις άλλων ζώων.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, δήλωσε πως:

«Η προστασία των ζώων αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για την Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2021-2025 και αντανακλά έως έναν βαθμό με βεβαιότητα το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας μας.

Παράλληλα, δε, συνδέεται και με άλλες εκφάνσεις και μορφές της βίας. Κατά το χρονικό διάστημα από το 2017 έως και το 2020 το φαινόμενο παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση τόσο στην ηπειρωτική χώρα με καταγραφή πλήθους περιστατικών ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων όσο και στις νησιωτικές περιοχές αυτής, όπου καταγγέλλονταν και σημειώνονταν κυρίως περιπτώσεις παστουρώματος ιπποειδών (εργασίας) καθώς και γαϊδουριών. Σταδιακά, από το 2021, με την ψήφιση και έκδοση του Ν. 4830/2021, ο οποίος προσέδωσε στις επαπειλούμενες ποινές κακουργηματικό χαρακτήρα, τα ως άνω περιστατικά άρχισαν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαλειφθεί πλήρως».

Εμείς θα επιμείνουμε στο μέρος της δήλωσης όπου τονίζεται ότι η βία κατά των ζώων σχετίζεται με άλλες μορφές βίας. Είναι καθαρή λογική. Ένα άτομο ικανό να προκαλέσει κακό σε ένα ζώο, είναι εξίσου ικανό να βλάψει άνθρωπο.

Πρόσφατα, στην Τζια εντοπίστηκε ένα παστουρωμένο άλογο να κρέμεται σε άθλια κατάσταση από μια πλαγιά. Όπως δήλωσαν τουρίστες που βρέθηκαν στο σημείο και επιχείρησαν να βοηθήσουν το ζώο, όταν η κάτοχός του εμφανίστηκε, ήταν θυμωμένη που… ενοχλήθηκε για το περιστατικό και άρχισε να κλωτσάει το εξαθλιωμένο άλογο για να σηκωθεί.

Την ίδια περίοδο, στην Ύδρα ένας άντρας-θαμώνας εστιατορίου πέταξε από ταράτσα μία γάτα που τον ενοχλούσε κατά το φαγητό του, με αποτέλεσμα το ζωάκι να τραυματιστεί και να αιμορραγήσει. Όπως σημειώνουν ξανά μάρτυρες, ο άντρας θρασύτατα παραδέχτηκε «Εγώ έριξα τη γάτα. Έχεις πρόβλημα;», ενώ η παρέα με την οποία καθόταν στο τραπέζι, άρχισε να γελάει.

Τέλος, μια ακόμη περίπτωση ακραίας κακοποίησης που μας σόκαρε τελευταία, ήταν αυτή ενός άντρα που έβαζε το σκυλί του να σκοτώνει αδέσποτες γάτες. Όπου εδώ η κακοποίηση αφορά και τα γατάκια-θύματα του κατοικιδίου του, αλλά και το ίδιο το κατοικίδιο.

Οι πράξεις αλλά και οι συμπεριφορές τους μαρτυρούν βαθιά προβληματικά άτομα που δεν πρόκειται να ανακτήσουν ως δια μαγείας την ανθρωπιά τους όταν απέναντί τους θα έχουν κάποιον άνθρωπο. Θα παραμείνουν βίαιοι όποιος και ό,τι κι αν στέκεται απέναντί τους. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να περιμένουμε το θύμα να ανήκει στο δικό μας είδος για να ανοίξουμε το στόμα μας και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη σε μια απαράδεκτη πράξη.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2023: «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί και μαθητής της 2ας Λυκείου»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει φέτος για τη διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 | Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και οι απαντήσεις τους για φέτος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET