ΕΛΛΑΔΑ

Ποιο Άμστερνταμ; Υπάρχει πόλη στην Ελλάδα όπου κυκλοφορούν 20.000 ποδήλατα!

Μπορεί η Αθήνα ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να μη διαθέτει ποδηλατόδρομους και ούτε καν ένα ασφαλές σύστημα για όσους “τολμούν” να πάρουν το ποδηλατάκι τους για να κυκλοφορήσουν, ωστόσο υπάρχει μια άλλη ελληνική πόλη που έχει γίνει το νέο Άμστερνταμ. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Καρδίτσα. Η πόλη έχει κάνει το ποδήλατο αναπόσπαστο κομμάτι της […]

Neopolis Team

14 Ιανουαρίου, 2019

Μπορεί η Αθήνα ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να μη διαθέτει ποδηλατόδρομους και ούτε καν ένα ασφαλές σύστημα για όσους “τολμούν” να πάρουν το ποδηλατάκι τους για να κυκλοφορήσουν, ωστόσο υπάρχει μια άλλη ελληνική πόλη που έχει γίνει το νέο Άμστερνταμ.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Καρδίτσα. Η πόλη έχει κάνει το ποδήλατο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ποδήλατο και μάλιστα, κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του. Υπολογίζεται πως κυκλοφορουν περίπου 15.000 με 20.000 ποδήλατα στην πόλη.

Κάτι που είναι λογικό, αφού οι κάτοικοι τής απολαμβάνουν το δομημένο δίκτυο των ποδηλατόδρομων με μήκος 7300 μ. στον αστικό ιστό και άλλα 10.500 μέτρα περιαστικό δίκτυο αποτελούμενο από τον ποδηλατόδρομο που συνδέει την πόλη με το δημοτικό διαμέρισμα του Παλαιοκλησίου μήκους 7 χιλιομέτρων και τον περαστικό ποδηλατόδρομο που έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα.

Ο περιαστικός ποδηλατόδρομος, ξεκινά από το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και μέσω μιας θαυμάσιας διαδρομής -Υδατόπυργος, περιοχή Αγ. Μηνά, Ανάχωμα- καταλήγει στο δάσος της Παπαράντζας και το μεγαλύτερο τμήμα της είναι μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Η δημοτική Αρχή μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προωθεί την επέκταση του αστικού δικτύου κατά 700 μέτρα με νέο ποδηλατόδρομο στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου.

Η Καρδίτσα, μάλιστα, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποληλάτων στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμο για όλους, μόνιμους και επισκέπτες.

Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike, ο καθένας μπορεί να παραλάβει ένα ποδήλατο σε δευτερόλεπτα και να το χρησιμοποιήσει για όσο χρόνο επιθυμεί, επιστρέφοντας το σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς μίσθωσης.

Για να καταλάβετε, τα ποδήλατα είναι πια παράδοση της Καρδίτσας. Κυκλοφορούν ακόμα και παλαιά, τα οποία έχουν κληρονομηθεί από τον πατέρα ή τον παππού, δηλαδή εκείνα τα μεγάλα και βαριά ποδήλατα.

Πολλά από αυτά δε, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν χειρόφρενο και κόντρα, και μερικά από αυτά διαθέτουν καρεκλάκι στο πάνω μέρος του σκελετού για να μπορούν να μεταφέρουν μικρά παιδιά.

Τα ποδήλατα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από το 1960 και μετά ως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση των κατοίκων στην εργασία τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παλιά αυτά ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό.

Είναι σαφές πως μιλάμε για μια πόλη που έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάδος, δήλωσε σχετικά:

«Η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και τους περισσότερους ενεργούς ποδηλάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά και σχεδόν αποκλειστικά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Το ποδήλατο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης, είναι κομμάτι της ζωής κάθε Καρδιτσιώτη. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου υλοποιώντας δράσεις και πολιτικές και δρομολογώντας έργα και παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.»

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET