ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι, αλλιώς βοήθησε κι εσύ με μια μικρή δωρεά σ’ αυτές τις οργανώσεις!

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα και υπάρχουν πολλές ουρίτσες εκεί έξω που μπορείς να κουνήσεις από χαρά!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

4 Οκτωβρίου, 2019

Παγκόσμια Hμέρα Zώων σήμερα και όσοι έχετε ένα τετράποδο φιλαράκι σπίτι να σας ανακατώνει τα πράγματα και τη ζωή, να το χαίρεστε!

Οι τρίχες στο πάτωμα, τα γδαρμένα έπιπλα, τα παραπεταμένα μπαλάκια και το γενικότερο χάος που φέρνει μαζί του ένα σκυλάκι ή γατάκι (και δη ζωηρό) δεν έμοιαζαν ποτέ πιο χαριτωμένα. Στην πραγματικότητα, γι’ αυτή τους τη ζωντάνια τα αγαπάμε και χαλάλι η ηλεκτρική σκούπα σε καθημερινή βάση.

Όσοι πάλι διαβάζετε αυτή τη στιγμή και κρυφοζηλεύετε, γιατί δεν είχατε την τύχη να μοιραστείτε ποτέ το κρεβάτι σας, ή και να το παραχωρήσετε ολότελα (δεν τους κρατάμε κακία που ξυπνάμε πιασμένοι κάθε πρωί) σε μια γλυκιά μουσούδα, ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί πάντα θα υπάρχουν ουρίτσες που περιμένουν να τις κάνεις να κουνηθούν και να σε ευγνωμονούν μετά για μια ζωή. Οκ, η γάτα ίσως παραείναι εγωίστρια για να πει κι ευχαριστώ, αλλά φτάνει ότι θα σε ανέχεται. 

Και κάπου εδώ μπαίνει η υιοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται πολύ, στην προσπάθεια να εξαλειφθεί ένα άλλο θέμα, αυτό της αγοραπωλησίας. Στόχος είναι να αρχίσει ο κόσμος να καταφεύγει στην επιλογή της υιοθεσίας από τα διάφορα καταφύγια όπου ζουν αδεσποτάκια, περιμένοντας τον κόσμο να εκτιμήσει την αξία τους και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υστερούν/διαφέρουν σε τίποτα με τις -εξίσου- πανέμορφες ράτσες. Κάτι που για να γίνει, θα πρέπει ορισμένοι να μάθουν τι εστί στείρωση, να την εφαρμόσουν στα κατοικίδιά τους και να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Αλλά πέρα από τη λογική και το σωστό πάνω σε αυτό το κομμάτι, υπάρχει και κάτι άλλο: το ίδιο το ζώο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αδέσποτα που έχουν καταλήξει σε κάποιο καταφύγιο, έχουν προλάβει να ζήσουν και κάποια δεινά. Αυτό είναι κακομεταχείριση από ανθρώπους, ασθένεις ή οτιδήποτε άλλο τους επιφυλάσσει η ζωή στο δρόμο. Και παρά τα όσα μπορεί να έχουν περάσει, το μόνο που τους φτάνει για να λάμψει η μουρίτσα τους, είναι ιατρική περίθαλψη κι αγάπη.

Το κομμάτι της αγάπης είναι που αναλαμβάνεις εσύ, στην αρχή τουλάχιστον. Γιατί στη συνέχεια θα το πάρει όλο πάνω του ο φίλος που απέκτησες και πραγματικά, σκοπεύει να βάλει όλο του το είναι σε αυτό.

Οι υποχρεώσεις που αποφάσισες να αναλάβεις κάνοντάς τον μέρος της ζωής σου, δε θα μπορούσαν να φαντάζουν μικρότερες μπροστά στην ευγνωμοσύνη του αλλά και το αίσθημα που θα έχεις από μόνος/η σου, γνωρίζοντας τι εν τέλει πρόσφερες. Κι αυτό είναι ευτυχία σε ένα ζωντανό πλάσμα, το οποίο χωρίς να ξέρει ότι σε χρειάζεται για να επιβιώσει, έμαθε να στηρίζεται και να κρέμεται κυριολεκτικά πάνω σου. Όλα μια συνήθεια είναι και για αυτά. Και με το να παρακολουθείς να σε συνηθίζουν, είναι η πιο γλυκιά ανταπόδοση που θα μπορούσες να έχεις.

Σίγουρα βέβαια στην υιοθεσία ρόλο παίζουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι δεν τη διευκολύνουν πάντα. Σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα να μη βιαστείς να πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση. Γιατί αν κάτι είναι χειρότερο από τη ζωή στο δρόμο, αυτό είναι η επιστροφή σ’ αυτόν! Μπορείς λοιπόν και με άλλους τρόπους να κάνεις την καλή σου πράξη, ένας εξ αυτών και η δωρεά.

Γιατί για κάθε άνθρωπο που κάνει κακό, υπάρχει κι ένας άλλο που προσπαθεί να το καταπολεμήσει, αφιερώνοντας τη ζωή του σ\ αυτό. Και πλέον μέσα από τα διάφορα μέσα η δουλειά του δεύτερου γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμη και υποστηριζόμενη.

Βρήκαμε λοιπόν μερικές καλές τέτοιες δουλειές που αξίζουν την επιβράβευσή σου και στο χέρι σου είναι να την κάνεις (μέρα που είναι):

#1 Takis Shelter

Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, στην οποία αφιερώνει κάτι παραπάνω από τη ζωή του ο μοναδικός Τάκης. Εξασφαλίζοντας μια έκταση 5.300 τ.μ στα ζώα που σώζει καθημερινά από άθλιες συνθήκες, εγκατάλειψη και κακοποίηση, προσφέρει τόσο τα απαραίτητα στα σκυλάκια και τα γατάκια που έχει υπό την προστασία του, όσο και απεριόριστη αγάπη (το καταλαβαίνεις εύκολα από τις κουνιστές ουρίτσες τους).

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το καταφύγιό του, ενώ υιοθεσίες γίνονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης (όπως Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία). Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο λογαριασμό του στο Facebook, όπου ενημερώνει καθημερινά όσους ενδιαφέρονται να μαθαίνουν νέα για την πρόοδο των ζώων, αλλά και τις υιοθεσίες που γίνονται. Ωστόσο, πέρα από το ενδιαφέρον σου, χρειάζεται και τη βοήθειά σου. Βάλε λοιπόν κι εσύ το λιθαράκι σου, να συνεχίσει ο Τάκης να σώζει και να κάνει ευτυχισμένα καταδικασμένα ζωάκια στην Ιεράπετρα.

Υ.Γ Του έχει κάνει αφιέρωμα και η σελίδα The Dodo:

https://www.facebook.com/thedodosite/videos/1734271246707543/UzpfSTU5MTg0NDg5MDkxODg0MDoxMzc5MTIxNDQyMTkxMTc3/


#2 Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία 

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία ιδρύθηκε το 1975 κι έχει ως στόχο να προσφέρει βοήθεια σε κάθε ζώο που το έχει ανάγκη. Συγκεκριμένα προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε άρρωστα ή τραυματισμένα ζωάκια, χάρη στο Φιλοζωικό Κτηνιατρικό Κέντρο που διαθέτει στην Αττική οδό κι έναν κτηνιατρικό σταθμό στη Δυτική Αττική. Διαθέτει μάλιστα δύο ασθενοφόρα αδέσποτων ζώων, τα οποία μπορείς να καλέσεις σε περίπτωση που πετύχεις κάποιο επείγον περιστατικό. Συνήθως η επικοινωνία γίνεται μέσω του δήμου, εφόσον αυτός συνεργάζεται με τη φιλοζωική.

Εκεί, εκτός από τη βοήθεια που χαρίζουν στα ζωάκια, προβαίνουν τόσο σε στείρωσή τους όσο και στους απαραίτητους εμβολιασμούς. Οπότε, σε περίπτωση που θες να υιοθετήσεις κάποιο, το παραλαμβάνεις έτοιμο, πληρώνοντας ένα ενδεικτικό ποσό. Διαφορετικά, μπορείς να καταθέσεις τη δωρεά σου, συντελώντας στο έργο αυτό. Μην ξεχνάμε βέβαια και την εναλλακτική του εθελοντισμού. 

Άλλες φιλοζωικές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που μπορείς να δώσεις κάτι από το υστέρημά σου είναι οι εξής: Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας, Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης, SCARS, Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων και πολλές ακόμη


#3 Animal Aid Unlimited 

Εδώ πια βγαίνουμε εκτός συνόρων. Η εν λόγω οργάνωση έχει βάση στην Ινδία και το έργο της είναι αξιοσημείωτο. Έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα βιντεάκια που ανεβάζει στο κανάλι της στο YouΤube, οι περιπτώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι αλλά και το αποτέλεσμα που έχει η φροντίδα τους και η βοήθειά τους σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολους απεγκλωβισμούς, φοβισμένα ζωάκια, καθώς και… μεγαλόσωμα τετράποδα (όπως αγελάδες και γαϊδουράκια), ωστόσο καταφέρνουν να τις φέρουν εις πέρας.

Πρόκειται για μια μεγάλη οργάνωση, με πολλούς εθελοντές κι εξαιρετικούς γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στην άμεση βοήθεια των ζώων, αλλά επενδύουν και στην ευαισθητοποίηση παιδιών από μικρή ηλικία, μέσα από την εκπαίδευση. Για να συνεχίσουν λοιπόν να δημιουργούν έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα βασανισμένα ζωάκια της Ινδίας, με ποικίλους τρόπους, χάρισε τους τη δική σου πολύτιμη βοήθεια.

https://www.instagram.com/p/B3Ha6vLF6qD/


#4 Wildlife Conservation Society

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα στο χώρο (ιδρυθέν το 1895), έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσφέρει μεγάλο έργο στη συντήρηση πολλών ειδών, με τη βοήθεια της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η συντήρηση των περιοχών του πλανήτη όπου συναντάται η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, μια αποστολή δύσκολη στις μέρες μας… Ωστόσο, κρατώντας υψηλά τον πήχη, η εξειδικευμένη ομάδα από την οποία αποτελείται, προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο μέσα από καινοτόμες στρατηγικές και προγράμματα. Παρεμπιπτόντως, το έργο της δεν περιορίζεται μόνο στη στεριά, αλλά αφορά και τη θαλάσσια ζωή.

Για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια να γίνεται αλλά και να καρποφορεί, κάνε τη δωρεά σου και βοήθησε κι εσύ στη συντήρηση ειδών που είναι υπό εξαφάνιση ή τείνουν να γίνουν.

https://www.instagram.com/p/ByVYgjHHmmO/


#5 African Wildlife Foundation

Έχοντας βάση στο Ναϊρόμπι της Κένυας και γραφεία στην Ουάσινγκτον, η AWF ιδρύθηκε το 1961 κι έχει στόχο τη συντήρηση της άγριας ζωής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση της κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής. Η οργάνωση έχει υπό την προστασία της ποικιλία ειδών, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που απειλούνται από αφανισμό, ενώ η επιδίωξη των στόχων της γίνεται καθιστώντας δυνατή και βοηθώντας τη συνύπαρξη ανθρώπων και άγριας ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν οδηγήσει σε αφανισμό είδη και συνεχίζουν να απειλούν πολλά ακόμα (βλ. παράνομο κυνήγι και εμπόριο), οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι είναι μεγάλες (μπορείς να τις παρακολουθήσεις στο κανάλι τους στο YouTube), αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μεγάλη πηγή ελπίδας για τον κόσμο. Ωστόσο, πηγή ελπίδας αποτελείς κι εσύ, που με το δικό σου μικρό αλλά σημαντικό τρόπο, μπορείς να προσφέρεις στη συντήρηση της βιοποικιλότητας που ομορφαίνει τον πλανήτη κάνοντας μια μικρή δωρεά.

https://www.instagram.com/p/B3KlOHbFdgU/


#6 Animal Hope and Wellness Foundation

Τέλος, υπάρχει και το Animal Hope and Wellness Foundation στην Καλιφόρνια, ιδρυθέν το 2011, και το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με ζωάκια κακοποιημένα ή παραμελημένα. Πολλά από τα ζώα που βρίσκονται τώρα υπό την προστασία της οργάνωσης, έχουν χτυπηθεί είτε από ανθρώπινο χέρι είτε από αμάξι, πυροβοληθεί, ή ακόμα και χρησιμοποιηθεί από μέλη συμμοριών για ευνόητους λόγους.

Μάλιστα, με την καθοδήγηση του ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Marc Ching, ασχολείται ακόμη έντονα με το εμπόριο κρέατος σκύλων στην Ασία, στο οποίο και στοχεύει να βάλει τέλος, κάνοντας συχνά ταξίδια στην Ασία με σκοπό τη διάσωση σκυλιών. Για να βοηθήσεις την προσπάθειά τους αυτή, κάνε μια δωρεά και συντέλεσε κι εσύ στο να μπει ένα τέλος στο βασανισμό των ζώων!

https://www.instagram.com/p/B115PCTBKha/

Σίγουρα βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμη οργανώσεις τις οποίες μπορείς να στηρίξεις οικονομικά αλλά και με εθελοντική δουλειά, οπότε εάν σε ενδιαφέρει, ψάξου λίγο παραπάνω και κάνε μια καλή πράξη!

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Γιάννης Λουλούδης: Ο 20χρονος που έφτιαξε τα «παπούτσια ΝΔ» για τον πρωθυπουργό!

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Ο ρόλος των ελληνικών καζίνο στην ελληνική οικονομία: θεάματα, παραστάσεις και νυχτερινή ζωή

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Τα καλύτερα ελληνικά διαδικτυακά καζίνο – Δοκιμασμένα, δοκιμασμένα και ασφαλή

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET