ΕΛΛΑΔΑ

Υδροχοΐδες: Απόψε θα τη βγάλουμε ταράτσα για τη δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή αστεριών!

Αν έχεις καταντήσει νυχτερίδα και έχεις κάνει τη νύχτα μέρα – που λέει και ο Τσαλίκης– τότε ξέρουμε τι θα κάνεις απόψε το βράδυ. Ναι, ναι κι όμως. Διότι, κατά τις βραδινές ώρες, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων, μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, και κάτι μας λέει πως δεν αξίζει να το […]

Neopolis Team

6 Μαΐου, 2019

Αν έχεις καταντήσει νυχτερίδα και έχεις κάνει τη νύχτα μέρα – που λέει και ο Τσαλίκης– τότε ξέρουμε τι θα κάνεις απόψε το βράδυ. Ναι, ναι κι όμως.

Διότι, κατά τις βραδινές ώρες, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων, μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, και κάτι μας λέει πως δεν αξίζει να το χάσεις.

Το φαινόμενο με την ονομασία “Υδροχοΐδες“, η οποία οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου, θα κορυφωθεί στην Ελλάδα και κατά τα χαράματα της Τρίτης, ενώ μιας και έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Αυτά τα πεφταστέρια παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Σε πρώτη φάση η… βροχή (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η βροχή (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη. Ο κομήτης ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα «ποτάμι» σωματιδίων που περιοδικά συναντιέται με τη Γη.

Φόρεσε φούτερ, ανέβα ταράτσα και χάζεψε για λίγο τον ουρανό…

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Με δωρεάν είσοδο κι εκδηλώσεις το γιορτάζουν αύριο (18/5) τα μουσεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται κι άλλο η τιμή του καφέ, σε περίπτωση που δεν ήσασταν αρκετά σκ@τά σήμερα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Περισσότερες οι θέσεις των εισακτέων – Πώς μοιράζονται ανά τμήμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ερμής Καραγιάννης που είχε συμμετάσχει στο GNTM το 2020!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητές σε όλο τον κόσμο ενώνονται υπέρ της Παλαιστίνης με καταλήψεις και διαμαρτυρίες!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που βάζουν δύσκολα στους υποψήφιους αυξάνοντας την ΕΒΕ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET