ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται κι άλλο η τιμή του καφέ, σε περίπτωση που δεν ήσασταν αρκετά σκ@τά σήμερα!

Σπιτική φραπεδιά, αυτή είναι η στιγμή που επιστρέφουμε σε εσένα.

Neopolis Team

15 Μαΐου, 2024

Το μέλλον της συνύπαρξης του είδους μας πάνω στον κόσμο έχει αρχίσει να απειλείται σοβαρά. Και η ψυχική μας υγεία επίσης.

Το κακό έρχεται σταδιακά και σε δόσεις, που στην ουσία είναι οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του καφέ. Τα τελευταία χρόνια, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, το αγαπημένο ρόφημα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού πλανήτη, το ελιξίριο της ψυχραιμίας που μας έχει σταματήσει από πολλές λάθος αποφάσεις (ειδικά πριν τις 12 το μεσημέρι), γίνεται όλο και πιο ακριβό, μέχρις ότου χαρακτηριστεί αγαθό πολυτελείας! Στην τελική, το δίλημμα θα γίνει καφές απ’ έξω ή ψυχολόγος για να τελειώνουμε με αυτό το αστείο.

Ωστόσο, τι είναι ο καφές για να λείπει από το πάρτι των ανατιμήσεων που συναντάται γενικότερα… Υπάρχουν άλλωστε πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το γεγονός – από τις απαγορεύσεις διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ και οι Χούθι (εξηγούμε παρακάτω), μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα όμως, οι νέες αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία, με έμφαση στο Βιετνάμ. Ταυτόχρονα, η σημαντική μείωση διέλευσης πλοίων από τη Διώρυγα Σουέζ ύστερα από το περιστατικό του 2021, όπου ένα εμπορικό πλοίο κόλλησε για 6 μέρες, παίζει σημαντικό ρόλο στην εν λόγω αύξηση.

Μιλώντας με αριθμούς όμως, οι εκτιμήσεις για τις τιμές έχουν ως εξής:

Γαλλικός: από 1,80 με 1,90 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,16 με 2,30 ευρώ
Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες): από 1,70 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ
Ελληνικός: από 1,80 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,20 ευρώ
Φρέντο εσπρέσο: από 2 με 2,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,40 με 2,60 ευρώ
Φρέντο καπουτσίνο: από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ
Καπουτσίνο (διπλό): από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ

Ήδη πάντως, ιστορικά υψηλά επίπεδα άγγιξε η τιμή του καφέ Robusta, λόγω του καύσωνα που απειλεί την παραγωγή στο κορυφαίο εξαγωγέα Βιετνάμ. Πράγμα που οδήγησε και στην αύξηση της τιμής του Arabica, διότι… economy rules that’s why.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ενθαρρυντικές», αναφέρουν στο Bloomberg, traders της εισαγωγικής εταιρείας DRWakefield με έδρα το Λονδίνο. «Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για πιθανή έλλειψη νερού για άρδευση, η οποία μπορεί να βλάψει την παραγωγή της επόμενης σεζόν».

Στο μεταξύ, οι Χούθι που αναφέραμε σαν λόγο της αύξησης, είναι μια μεγάλη φυλή που εξελίχθηκε σε ένοπλη πολιτική και θρησκευτική ομάδα. Προέρχεται από την Υεμένη και υπερασπίζεται τους Ζαϊντί, σιιτική μουσουλμανική μειονότητα της χώρας. Η εν λόγω ομάδα προχωρά συχνά σε επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, με προορισμό την Ευρώπη. Από τις 18/11/2023 έως τις 4/1/2024 πραγματοποίησαν 25 επιθέσεις με όλους τους πιθανούς τρόπους (από πυραύλους έως drones). Οι ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να κάνουν μεγαλύτερα – και άρα πιο ακριβά – ταξίδια, γύρω από τη νότια Αφρική.

Αυξήσεις και στη σοκολάτα

Τα άσχημα νέα δε σταματούν στον καφέ και πια ψάχνουμε νόημα για ζωή χωρίς τις δύο μεγαλύτερες απολαύσεις. Διότι θύμα της ακρίβειας έχει πέσει και η σοκολάτα, με προϊόντα μάλιστα να μειώνουν την ποσότητά της. Atp κόψτε μας και το νερό (oh wait)!

«Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο», ανέφερε μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος. Η σοκολάτα κινείται ήδη στο χορό των ανατιμήσεων και με τις νέες παραλαβές αναμένονται και νέες αυξήσεις. Όπως σημειώνεται, οι σημερινές αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως και 30%, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί σοκολατοειδών μειώνουν την ποσότητα σοκολάτας που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους από 38 γρ. στα 28 γρ. και σε κάποιες περιπτώσεις, ως εναλλακτική, αφαιρούν την επικάλυψη από τις γκοφρέτες.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET