ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η Μερική Έκλειψη ηλίου – Μερικά tips για να παρατηρήσεις το φαινόμενο!

Αλλιώς... μάτια είχαμε!

Neopolis Team

25 Οκτωβρίου, 2022

Είναι ο μήνας των φαινομένων απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, καθώς λίγες μέρες μετά τη φθινοπωρινή «βροχή» των Ωριωνίδων της περασμένης Παρασκευής, μπορούμε να στρέψουμε ξανά το κεφάλι μας σήμερα στον ουρανό για τη μερική έκλειψη Ηλίου.

Αυτή τη φορά φυσικά, απαιτείται παραπάνω προσοχή, μιας και δεν πρόκειται για φαινόμενο που μπορείς να κοιτάξεις «κατάματα» χωρίς καμία προστασία. Μιλάμε για τον Ήλιο – αν τα θέλεις τα ματάκια σου, πρέπει να προσέξεις.

Η έκλειψη θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι και η μέγιστη φάση της (περίπου το 85%) θα παρατηρηθεί στην κεντρική Ρωσία. Ωστόσο, ένα μέρος αυτής θα είναι ορατό και στην Ελλάδα, με τον κ. Σπύρο Βασιλάκο, διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρο της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, να αναφέρει στο iefimerida.gr:

Σήμερα θα έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή και από την Αθήνα. Το φαινόμενο ξεκινά για την πόλη της Αθήνας στις 12:36 με το μέγιστο ποσοστό κάλυψης της επιφάνειας του Ηλίου, περίπου 26%, να λαμβάνει χώρα στις 13:43, ενώ τελικά το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στην κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από άλλες περιοχές, με τον κ. Βασιλάκο να εξηγεί πως «για την υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης του Ηλίου από τη Σελήνη θα κυμανθεί μεταξύ ~21% στη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ζάκυνθος κτλ) και ~35% στις περιοχές του Έβρου της Ρόδου και του Καστελορίζου».

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027, επομένως this is your chance να θαυμάσεις το φαινόμενο.

Να πούμε κάπου εδώ ότι μερική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μέρος του τελευταίου. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, δεν πρέπει να παρατηρηθεί με γυμνά μάτια, αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Αν δε διαθέτεις τίποτα από αυτά, υπάρχει πάντα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου «Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τα δύο Κέντρα Επισκεπτών που διαθέτει, θα παρατηρήσει το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης και θα υπάρχει και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου».

https://www.facebook.com/iaasars/posts/486540690200740

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, «το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ θα παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από Ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στο πεδίο της Ηλιακής Φυσικής στις 12:15 και θα συνεχίσει με τη μετάδοση της μερικής έκλειψης ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του ΙΑΑΔΕΤ. Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι μας στο YouTube».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET