ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη – «Δολοφόνοι» φώναζαν στους κατηγορούμενους!

Τα ισόβια να είναι ισόβια.

Neopolis Team

23 Ιανουαρίου, 2023

Πριν ένα χρόνο σχεδόν, ένα νέο επεισόδιο οπαδικής βίας σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και στέρησε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη. Ήταν άλλη μία φορά που ο φανατισμός, σε οποιαδήποτε μορφή του, έγινε αφορμή αδιανόητης βίας σε αυτή τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίκη που ξεκίνησε την Τετάρτη 18/1, λαμβάνει χώρα στην ίδια αίθουσα και ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με δύο ακόμη θανατηφόρα οπαδικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Τα θύματα αυτών ο 24χρονος Κύπριος Νάσος Κωνσταντίνου και ο 28χρονος Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι.

Το συμβάν προκάλεσε μεγάλη οργή, αλλά και έκπληξη για το πού μπορεί να φτάσει μια παρέα τυφλωμένη από τα οπαδικά της αισθήματα. Πώς αφαιρείς μία ζωή επειδή το όνομα τής ομάδας που υποστηρίζει είναι διαφορετικό από της δική σου;

Όσο αδιανόητο κι αν μοιάζει σε εμάς, τόσο νόημα βγάζει για κάποιους άλλους. Μάλιστα, το βράδυ πριν την έναρξη της δίκης, ομάδα περίπου 50 ατόμων βρέθηκε έξω από τις φυλακές Διαβατών και φώναξε συνθήματα υποστήριξης για τους κρατούμενους που σκότωσαν τον 19χρονο.

Είναι ένα φαινόμενο όμως που δεν περιορίζεται μόνο στα του ποδοσφαίρου. Ο φανατισμός είναι ένα σοβαρό κομμάτι τής κοινωνίας μας, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανέχειας και νευρικότητα.

Τα αποτελέσματά της είναι νέα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στο άραγμά τους με την παρέα τους. Ήταν 31 Ιανουαρίου πέρσι, όταν ο Άλκης καθόταν στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή 18, με άλλους 4 φίλους του. Γύρω στις 00:17 δύο αμάξια σταμάτησαν στο δρόμο μπροστά τους κι αποβιβάστηκαν άτομα που έφεραν μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit. «Τι ομάδα είστε;» ρώτησαν την παρέα που καθόταν, κι όταν αυτή απάντησε «Άρης», ξεκίνησε η επίθεση. Όπως αναφέρεται, τα χτυπήματα ήταν σφοδρά, ενώ γίνονταν με γροθιές, λακτίσματα, καθώς και διάφορα όπλα.

Ο Άλκης και οι φίλοι του έτρεξαν να ξεφύγουν, αλλά μόνο δύο τα κατάφεραν εξ αρχής, και ένας τρίτος αργότερα, αφού πρώτα δέχθηκε χτύπημα με δρεπάνι, το οποίο τού προκάλεσε βαθύ θλαστικό τραύμα και προκλήθηκε αιμορραγία. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο Άλκης κι ένας ακόμη νεαρός, για πάνω από ένα λεπτό δέχονταν συνεχόμενα χτυπήματα.

«Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο!»

Όσο η ομάδα φανατικών χτυπούσε με μανία τον Άλκη, εκείνος φώναξε κάτι που έμελλε να γίνει σύνθημα κατά της οπαδικής βίας: «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο»… Όπως έγινε γνωστό μέσα από το βούλευμα, ο Άλκης αρχικά ήταν όρθιος στα σκαλιά της πολυκατοικίας και στη συνέχεια βρέθηκε στο έδαφος εξαιτίας των χτυπημάτων από τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλομπ και τις γροθιές. «Στο σημείο αυτό, οι κατηγορούμενοι τού κατάφεραν τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία τού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία, όπως επίσης με λακτίσματα». Παρά τις εκκλήσεις του θύματος, που φώναζε «βοήθεια, δεν μπορώ πονάω», οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία κάποιων ατόμων που κρατώντας αντικείμενα τους πλησίασαν, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα της Λήδας Κοβάτση, ο θάνατος του Άλκη επήλθε στις 00:20 εξαιτίας των θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα (αιμορραγούσε ακατάσχετα από το πόδι) και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο τραυματισμένος φίλος του, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον 19χρονο, δέχθηκε αλλεπάλληλα τραύματα (στα πόδια, στον θώρακα και στο κεφάλι), ενώ ο θάνατός του αποτράπηκε λόγω της γερής του κράσης και της έγκαιρης διακομιδής του στο νοσοκομείου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.

Απολογία κατηγορούμενων 

Οι 12 κατηγορούμενοι21 – 26 ετών, κρατούνται προσωρινά σε σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, ενώ στην απολογία τους περιορίζουν τη συμμετοχή τους στους τραυματισμούς των δύο φίλων του 19χρονου και κανείς δεν παραδέχεται ότι χτύπησε ή μαχαίρωσε τον Άλκη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν την ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Ακόμα, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ξεκίνησε η δίκη

Η δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, αλλά στη συνέχεια διεκόπη. Κατά την άφιξή της, η μητέρα τού θύματος εξέφρασε απλά την επιθυμία της «Τα ισόβια, να είναι ισόβια. Όλη τους τη ζωή, μέσα στη φυλακή», ενώ ο πατέρας του Άλκη δήλωσε: «Τώρα μιλάει η δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, σημείωσε στο Mega: «Ζητήσαμε επιμόνως να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Εδώ υπάρχει και μια άλλη ατυχής επιλογή της εισαγγελίας».

Οι κατηγορούμενοι σημειώθηκε ότι έφτασαν στο δικαστήριο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ μέρος παίρνουν περισσότεροι από 20 συνήγοροι υπεράσπισης, 26 μάρτυρες κατηγορίας και τουλάχιστον 15 υπεράσπισης, ενώ 180 είναι μόνο τα αναγνωστέα έγγραφα, εκ των οποίων 40 αφορούν βιντεοληπτικό υλικό.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της δίκης, αποφασίστηκε ολιγοήμερη διακοπή κατόπιν σχετικού αιτήματος δικηγόρων της υπεράσπισης, που επικαλέστηκαν κωλύματα συνδεόμενα με υποχρεώσεις τους σε άλλο (ανώτερο) Δικαστήριο.

H συνέχισή της προγραμματίστηκε για σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουρίου, με τους κατηγορούμενους να καταφτάνουν λίγο μετά τις 9, εν μέσω αποδοκιμασιών. Τα άτομα με σκυμμένα τα κεφάλια και καλυμμένα τα πρόσωπα τους εισήλθαν από την είσοδο του υπογείου γκαράζ του Μεγάρου, ενώ την ίδια ώρα διαδηλωτές τους αποδοκίμαζαν, φωνάζοντας «σκύψε το κεφάλι, μην κοιτάς, δολοφόνοι».

Ο δικηγόρος ενός εκ των 12 κατηγορούμενων έφερε μαζί του μια μακέτα υπό ακριβή κλίμακα της περιοχής στην οποία έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση στον Αλκη Καμπανό, για να υποστηρίξει πως ο πελάτης του δεν είχε καμία συμμετοχή στην επίθεση. Όπως είπε, κρατώντας τη μακέτα στα χέρια, η μπλε πολυκατοικία είναι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Άλκης Καμπανός, ενώ ο 12ος κατηγορούμενος είναι ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου.

Τόνισε πως ο ίδιος σταμάτησε κοντά στο σημείο προκειμένου να αποβιβαστούν τρία άτομα, με τον ίδιο να σταματάει το ΙΧ περίπου εκατό μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας και να μη βγαίνει από αυτό. Όπως σημείωσε:

Δεν κατέβηκε ποτέ, δεν είχε καμία συμμετοχή, δεν ήταν μέλος του συνδέσμου, δεν πήγαινε στο γήπεδο, δεν ήταν φίλαθλος, τον είχε καλέσει ένας φίλος του για να κάνει τον μεταφορέα, τον ταξιτζή, χωρίς να γνωρίζει για ποιο πράγμα πηγαίνουν.

Η διάρκεια της δίκης είναι άγνωστη και θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα των συνεδριάσεων. Δικηγόροι από την πλευρά της υπεράσπισης, με τους οποίους μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 συνεδριάσεις, προσδιορίζοντας το πέρας της δίκης σε 3 – 4 μήνες. Κρίσιμη θεωρείται η κατάθεση της ιατροδικαστού, που κατέληξε ότι ο θάνατος του Άλκη προκλήθηκε από συνδυασμό τραυμάτων από μαχαίρια στα πόδια και χτυπήματα στο κεφάλι.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET