ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;

3 βιβλία που διαβάσαμε το καλοκαίρι και τι εντύπωση μας άφησαν!

Σιωπάς για να ακούγεσαι, Μάρω Βαμβουνάκη Δεν ξέρω για ποιον ακριβώς λόγο, αρχές Ιουλίου, με τον καύσωνα να μου τρυπάει τα νεύρα, είχα την ανάγκη να στοχαστώ αγοράζοντας ένα δοκίμιο με 15 πρωτοπρόσωπες, βιωματικές ιστορίες της Μάρως Βαμβουνάκη, αλλά την είχα. Με κέρδισε σίγουρα ο τίτλος. Με κέρδισε ο εύκολος τρόπος γραφής της. Με κέρδισε […]

Default avatar

Guest Author

23 Αυγούστου, 2016

Σιωπάς για να ακούγεσαι, Μάρω Βαμβουνάκη

Δεν ξέρω για ποιον ακριβώς λόγο, αρχές Ιουλίου, με τον καύσωνα να μου τρυπάει τα νεύρα, είχα την ανάγκη να στοχαστώ αγοράζοντας ένα δοκίμιο με 15 πρωτοπρόσωπες, βιωματικές ιστορίες της Μάρως Βαμβουνάκη, αλλά την είχα. Με κέρδισε σίγουρα ο τίτλος. Με κέρδισε ο εύκολος τρόπος γραφής της. Με κέρδισε το ανάλαφρο ύφος και η στάση της συγγραφέως για αυτοσαρκασμό και αυτοκριτική. Ώσπου με έχασε και σταδιακά, η όρεξη για ψυχανάλυση μετατράπηκε στον ψυχαναγκασμό «πρέπει να το τελειώσω».

Γενικότερα θεωρώ πως ένα ψυχολογικό βιβλίο όσο ευχάριστο και ευανάγνωστο κι αν είναι, χρειάζεται χρόνο. Αν το διαβάσεις μονοκοπανιά από μπιτσόμπαρο σε μπιτσόμπαρο, αν δεν κάτσεις να εξετάσεις τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η Μ. Βαμβουνάκη σχετικά με τη φιλία, την αγάπη, την ελευθέρια και γενικότερες καταστάσεις της καθημερινότητας, που είτε είσαι 20 είτε 60, σε έχουν ταλανίσει κάποια χρονική περίοδο της ζωής σου, αδικείς το βιβλίο. Αυτό έκανα κι εγώ και υπόσχομαι να το ξαναδιαβάσω καθώς θα μουχλιάζω χειμωνιάτικα στο σπίτι.

siwpas-gia-na-akougesai

Εroica, Κοσμάς Πολίτης

Στα μέσα Ιουλίου πραγματικά μου βγήκε η ψυχή μέχρι να τελειώσω το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται σε μια παρέα αγοριών που από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας μπαίνουν στην εφηβεία και αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τον έρωτα, τη φιλία, τον ηρωισμό, το ιδανικό. Κι όλα αυτά, υπό το πρίσμα του θανάτου του αρχηγού τους. Αυτό που με ξένισε είναι πως δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος πρωταγωνιστής, με αποτέλεσμα να παίρνω πληροφορίες για πολλούς άσχετους χωρίς να με ενδιαφέρουν. Ένα κλασσικό καλογραμμένο βιβλίο με ιδιωματισμούς και γλαφυρές περιγραφές. Δεν είμαι φαν της ατελείωτης περιγραφής, επομένως δεν μου άρεσε. Παρόλα αυτά, συνεχίζω να είμαι φαν του Κ.Πολίτη χάριν του Λεμονοδάσους. Νερό και αλάτι.

Eroica-e1384448433930

Το στρίψιμο της βίδας, Henry James

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ έναν απομονωμένο πύργο, στον οποίον ζουν δύο παράξενα ορφανά, μια αγαθή υπηρέτρια και μια παρανοϊκή ή και όχι γκουβερνάντα, η οποία τυχαίνει να είναι και η αφηγήτρια του βιβλίου. Ισχυρίζεται πως μέσα στον πύργο συμβαίνουν υπερφυσικά γεγονότα, αφού αλωνίζουν δύο φαντάσματα τα οποία διασύρουν τους μικρούς μαθητές της στον εκφυλισμό και το θάνατο. Σε πολλά σημεία του βιβλίου όντως την πιστεύεις και συμπάσχεις στην προσπάθειά της να προστατέψει την αγνότητα των παιδιών. Σε αλλά όμως, θεωρείς πως έχει αρκετά κοινά με την κυρά δασκάλα του Κολοκοτρωνιτσίου και πως ο Henry κρυφοβλέπει το Καφέ της Χαράς κάθε μεσημέρι. Φτάνοντας στο τέλος του έργου, διαπιστώνεις πως η εμμονή της να αποδείξει την εγκυρότητά των λεγομένων της ωθεί έναν από τους 4 στο θάνατο. Ξεκάθαρη απάντηση δεν θα πάρεις για το τι συνέβη πραγματικά. Θα πάρεις όμως έναν λαβύρινθο σκέψεων και υπαινιγμών, καθώς και ένα τόσο μα τόσο περίτεχνο λεξιλόγιο. Κατ’εμέ το καλύτερο του Ιουλίου.

Minoas-Stripsimo

 

FUN ZONE

EVENTS

Το Red Bull Dance Your Style έρχεται στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά!

BINGE WATCHING

Binge watch στην τριλογία του ‘The Bachelor’ μπορείτε να κάνετε από σήμερα στο Netflix!

EVENTS

Η KINITRO έρχεται με το Labyrinth of Trainings για να δημιουργήσει έναν κόσμο ισότητας χωρίς περιορισμούς

BINGE WATCHING

Μην περιμένετε την 3η σεζόν του Euphoria πριν το 2025, δε θα έρθει!

EVENTS

Στο AthensPride 2023 στις 10 Ιουνίου φωνάζουμε «Μια φορά και έναν καιρό…διεκδίκησα και πέτυχα»!

EVENTS

To Σymposio Festival επιστρέφει στις 28 Μαΐου για μία δυνατή συνάντηση γαστρονομίας και μουσικής.

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET