fbpx

Μερικά βήματα για να φύγεις από μία τοξική σχέση και να μην ξανακοιτάξεις ποτέ πίσω!


Πολλές φορές μαθαίνουμε με το χειρότερο τρόπο, ότι τα πράγματα από εκεί που έμοιαζαν ιδανικά, μπορούν να πάνε πολύ στραβά από τη μια στιγμή στην άλλη και να χρειαστούν πολύ καιρό και προσπάθεια για να διορθωθούν. Όχι απαραίτητα σαν γεγονότα, αλλά σαν ψυχικά εμπόδια που σε πάνε συνεχώς ένα βήμα πίσω.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από τα πιο περίπλοκα πράγματα που συναντάμε στη ζωή μας κι αυτό σημαίνει ότι θέλουν δουλειά. Επίσης, κανείς δε σου υπόσχεται ότι θα έχουν πάντα happy ending. Θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να βάλεις εσύ το τέλος, όχι γιατί το ζητάει η καρδιά σου, αλλά γιατί το λέει η λογική.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι τοξικές σχέσεις. Μπορεί η αρχή να είναι ονειρική, αλλά στη συνέχεια αυτό αλλάζει. Φτάνεις να νιώθεις ανασφαλής, πληγωμένη/ος, φοβισμένη/ος κι εκείνος/η δεν προτίθεται να κάνει τίποτα για αυτό. Αν δε φύγεις λοιπόν, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χτυπάς σε έναν τοίχο.

Αν πάλι θέλεις να αποχωρήσεις αλλά δεν ξέρεις πώς, δες κάποια απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή…

#1 Αποδέξου την ωμή πραγματικότητα

Δεν μπορείς να λήξεις κάτι, αν δεν παραδεχθείς στον ίδιο σου τον εαυτό ότι δεν περνάς καλά. Είσαι μόνιμα απογοητευμένος/η από αυτή τη σχέση; Περιμένεις συνεχώς μία ανταπόκριση που ποτέ δεν έρχεται; Η αυτοπεποίθηση σου όσο πάει και μειώνεται; Αν δεν αλλάξει κάτι στη σχέση σας, μπορείς αλήθεια να προχωρήσεις με αυτόν τον άνθρωπο; Όσο πιο πολύ ελπίζεις κι εύχεσαι ότι κάτι από όλα αυτά θα αλλάξει, τόσο πιο πολύ χρόνο χάνεις και βουτάς συναισθηματικά σε μία ρηχή θάλασσα. Ναι, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μπορούν να σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο/η. Μη χαραμίζεσαι σε αυτούς που δεν το έχουν σκοπό.

#2 Όχι άλλες δικαιολογίες

Ψάχνεις να βρεις την παραμικρή δικαιολογία που θα σε κάνει να συνεχίζεις να είσαι μαζί του/της. Δυστυχώς, ό,τι κακό κι αν κάνει, πάντα στέκεσαι σε αυτό το ένα καλό που έκανε κατά λάθος πριν 2 χρόνια… Σίγουρα υπήρξαν πολλά πράγματα που σε τράβηξαν σε αυτό το άτομο, και ίσως ακόμα να τα έχει. Στην τελική όμως, σκέψου τι πραγματικά θες από μία σχέση και αν ποτέ το είχες. Δες τα γεγονότα ως έχουν και όχι απλά σαν μία κακιά στιγμή, κάθε φορά που κυλάνε τελείως διαφορετικά από αυτό που πραγματικά θέλεις.

#3 Διάλεξε τον εαυτό σου, χωρίς καθόλου τύψεις

Αγάπησε κάποιον που δε θα σε πάει πίσω. Που θα θέλει να προχωράς και να προοδεύεις, ακόμα κι αν κάποιες φορές χρειάζεται να αφιερώσεις όλο το χρόνο στον εαυτό σου. Αξίζεις την αγάπη, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις σαν αυτήν, όπου είσαι ο μόνος/η που θα σου τη δώσεις. Μπαίνουμε σε μία σχέση, για να πάρουμε και να δώσουμε πράγματα. Ποιο το νόημα αν δίνεις μόνο εσύ; Αν τον/την άλλον/η δεν τον/την ενδιαφέρουν τα δικά σου κενά, τότε γιατί να καλύψεις εσύ τα δικά του/της; Σκέψου τον εαυτό σου πριν μετανιώσεις που δεν το έκανες. 

#4 Βάλε ημερομηνία λήξης 

Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι κάτι θα αλλάξει ή να δίνεις ευκαιρίες μέχρι να φτάσεις τα όριά σου. Όρισε μια ημερομηνία λήξης και αν η ποιότητα της σχέσης δεν πληροί τα κριτήριά σου μέχρι τότε, πάρε τη μεγάλη απόφαση. Εάν δεις ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως, κάνε την αρχή του τέλους και προχώρα παρακάτω. Η προετοιμασία που θα έχεις κάνει όλο αυτό το διάστημα, θα σε διευκολύνει στην τελική απόφαση.

#5 Απομακρύνσου σταδιακά 

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να πρέπει να απομακρυνθείς από κάποιον/α που σημαίνει πολλά για σένα. Όλον αυτόν τον χρόνο που ξόδευες μόνο στις ανάγκες του/της, χρησιμοποίησέ τον πλέον για εσένα. Μπες εσύ προτεραιότητα του εαυτού σου. Το να ξεκόψεις τα πολλά – πολλά από εκεί που περνάγατε τόσο χρόνο μαζί, προφανώς και δεν είναι λύση. Καν’ το σταδιακά και δες πώς αντιδράς τόσο εσύ όσο και η άλλη πλευρά. Μπορείς να το δεις και σαν μια έξτρα δοκιμασία, και ανάλογα με τα αποτελέσματά της θα πρέπει να πάρεις και την αντίστοιχη απόφαση για τη συνέχεια αυτού που έχετε.

#6 Άσε τον εαυτό σου να θρηνήσει

Ο έρωτας είναι εθιστικός και όπως με κάθε εθιστική ουσία, το να παραμείνεις μακριά είναι δύσκολο. Δέξου το γεγονός ότι θα είσαι σκατά για κάποιο διάστημα. Άσε τον εαυτό σου να αντιδράσει και να ξεσπάσει. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει όλη η στεναχώρια από μέσα σου και η περίοδος «θρήνου» να διαρκέσει λιγότερο. Είναι κάποια στάδια τα οποία είναι φυσιολογικά και σχεδόν υποχρεωτικά να τα περάσεις. Γι’ αυτό, feel free να πλαντάξεις στο κλάμα!

#7 Κάνε πράγματα που σε γεμίζουν χαρά

Όταν υπάρχουν στη μέση συναισθήματα, ο αποχωρισμός είναι πάντα δύσκολος. Ακόμα κι αν ο άλλος σου έχει φερθεί σκάρτα. Κάθε αρχή και δύσκολη λέει όμως ο σοφός λαός, κι αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα νιώσεις χάλια στην αρχή, αλλά θα περάσει. Για να επιτευχθεί αυτό πιο εύκολα και γρήγορα, θα χρειαστείς δίπλα σου άτομα που σ’ αγαπάνε και νοιάζονται για την ψυχική σου υγεία. Να βγεις να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και σε γεμίζουν. Το να κάτσεις μόνος/η και να βυθιστείς στη στεναχώρια σου δε θα σε οδηγήσει κάπου καλύτερα από εκεί που ήδη είσαι.

Για το κλείσιμο λοιπόν, να επισημάνω ότι είμαστε πολύ νέοι για να αναλωνόμαστε σε σχέσεις που μας κακομεταχειρίζονται, που δε μας κάνουν να περνάμε καλά, μας μειώνουν και γενικώς δεν κάνουμε όνειρα μέσα σε αυτές. Ας είναι λοιπόν ο έρωτάς μας εγωιστικός και ο εαυτός μας πολύ επιλεκτικός με το ποιους κρατάει δίπλα του. Αξίζουμε τα πάντα και θα τα έχουμε.#thinkpositive


cover

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET