UNI LIFE & TIPS

10 στάνταρ τύποι πρωτοετών που θα συναντήσεις πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο!

Ίσως και ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης.

Στέλα Τσάναϊ

6 Οκτωβρίου, 2021

Μία νέα φοιτητική χρονιά ξεκινά για την οποία – ας μην κρυβόμαστε – ανυπομονούμε πολύ κατά βάθος όσο κι αν δείχνουμε το αντίθετο. *Γράφει ντυμένη με στολή Θεοπούλας, ενώ από πίσω ακούγεται «ανοίγουν τα σχολεία…»*

Εντάξει, εμείς που ερχόμαστε ξενυχτισμένοι από τα γλέντια διαβάσματα του Σεπτέμβρη, ίσως όχι τόσο. Όμως για εσένα αγαπημένε πρωτοετή, είναι μια χρονιά που θα σου μείνει αξέχαστη. Ή μάλλον είναι η μόνη χρονιά από την οποία θα θυμάσαι actually πράγματα, γιατί οι επόμενες θα φύγουν αέρα (χωρίς να θέλω να σε πληγώσω).

Βάζω στοίχημα ότι αυτές τις μέρες σε έχει πιάσει ένα άγχος (σταμάτα να τρως τα νύχια σου) για το πώς θα μπεις στο κλίμα της σχολής, αν θα σου αρέσουν τα μαθήματα, πώς θα κάνεις φίλους και διάφορες άλλες τέτοιες γλυκές ανησυχίες. Αυτό που μπορώ εγώ να σε διαβεβαιώσω, είναι ότι στάνταρ θα γνωρίσεις πολύ και διαφορετικό κόσμο, που δε θα θυμίζει σε τίποτα τους συμμαθητές σου από το σχολείο. ΕΥΤΥΧΩΣ!

Είναι λοιπόν χρέος μου να σε προετοιμάσω για τις πρώτες σου μέρες στο Πανεπιστήμιο και να σου δώσω ένα μικρό σκονάκι για τους τύπους πρωτοετών που θα συναντήσεις!

Tip: Γύρνα στο άρθρο μόλις τους γνωρίσεις και θα σιγουρευτείς!

1 | Το party animal 🥳

Πρέπει να στερήθηκε τόσο πολύ τις εξόδους λόγω Πανελληνίων, που το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί είναι η Σχολή. Μπορεί να μην ξέρει καν τι μάθημα έχετε αύριο (ή αν έχετε γενικά), αλλά γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά το προγραμματάκι με όλα τα πάρτυ που θα γίνουν μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Μεταξύ μας κιόλας, ίσως να τα έχει και πλακάκια με τη ΔΑΠ, για να τα μαθαίνει εκ των έσω και να τον καλούν παντού. Συνήθως τον πρώτο μήνα έρχεται σερί (από το ξενύχτι), ενώ μέχρι το τέλος του εξαμήνου γίνεται μπουχός.

2 | Ο ψάρακας

Ο τύπος φοιτητή που μπορούμε να ταυτιστούμε οι περισσότεροι, ειδικά στις αρχές. Θες δε θες, θα γίνεις και συ ψαράκι, αφού όλα γύρω σου είναι άγνωστα. Ναι, θα έχεις αυτό το φοβισμένο και χαμένο βλέμμα, αλλά we’ve all been there, οπότε μην σκας. Απλά σε μερικά άτομα αυτή η φάση αργεί να φύγει. Είναι εκείνος ο φοιτητής που θα πετύχεις να κρύβεται μόνος του σε κάποια γωνία και να κοιτάει τριγύρω του τι συμβαίνει, ενώ συνήθως είναι κι αυτός που επιλέγουν οι καθηγητές να μιλήσει περισσότερο, για να ξεθαρρέψει… Να λοιπόν ένας λόγος για να μην καρφώνεστε!

3 | «κΥρΙε νΑ σΑς ρΩτΗσΩ κΑτΙ;». Ή απλά ο γλείφτης!

Ο συγκεκριμένος μπορεί να γίνει πολύ σπαστικός κι από ένα σημείο και μετά, θα τον αναγνωρίζεις από τη φωνή του. Δε χάνει αφορμή να ακουστεί στο αμφιθέατρο, ακόμα και αν δεν έχει απορία, απλά επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα ίδια λόγια με τον καθηγητή, που τα συνοδεύει στο τέλος με ένα «σΩσΤα ΚατΑλαΒΑ;;». Κάθεται πάντα στην πρώτη σειρά, ενώ είναι ο τελευταίος που θα βγει από την αίθουσα, γιατί προφανώς θέλει να ρωτήσει κάτι τον καθηγητή. Μην είστε τέτχοιοι. Απλά μην!

4 | Ο ινφλουένσερ

Νόμιζες ότι θα γλίτωνες από αυτή τη μάστιγα; ΧΑΧΑ όχι. Αυτή τη φορά ο ινφλουένσερ έχει κάνει level up, καθώς ‘uni life is coming’ και τα stories πέφτουν βροχή. Ντυμένος/η με το πιο bold συνολάκι που θα μπορούσε να υπάρχει και φυσικά το κινητό στο χέρι, φτάνει συνήθως στη Σχολή με παρέα και με αέρα διασημότητας. Προφανώς νομίζει ότι όλοι τον/την κοιτάνε, ενώ θεωρεί περιττό να συστηθεί αφού το έχει σιγουράκι ότι έχεις πέσει πάνω στο προφίλ του/της. *Ακόλουθοι στο Insta: 1035* Hashtag #OhNo

5 | Ο «μέσα σ’ όλα»

Αυτός ο πρωτοετής παρότι πηγαίνει κι αυτός για πρώτη φόρα στη Σχολή, νιώθεις ότι είναι εκεί από πάντα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο δε ζορίζεται καθόλου να βρει τις αίθουσες (λες και δεν είναι ο λαβύρινθος ο ίδιος τα πανεπιστήμια), γνωρίζει όλους τους καθηγητές, χαιρετάει ήδη τους μισούς στο αμφιθέατρο και έχει άποψη για όλα τα μαθήματα. Τι φάση; Θείος του είναι ο Πρύτανης;

(Εγώ στο τέταρτο έτος και δεν έχω ακόμα την παραμικρή ιδέα πάντως…)

6 | «Τυχαία περνούσα από εδώ» aka the tourist

Είναι το ακριβώς αντίθετο του #5. Έδωσε Πανελλήνιες απλά για να δώσει, πέρασε με τη βοήθεια κάποιου Αγίου, βρέθηκε μαζί σου τυχαία στο τμήμα και μυρίζει από μακριά drop out. Δώσε βάση στο άτομό του, κλείδωσε καλά στο μυαλό σου την εικόνα του, γιατί πολύ πιθανό να μην τον ξαναδείς ποτέ. Έκανε το χρέος του, πέρασε να τσεκάρει τη φάση, του φάνηκε meh και τώρα θα πάει στην πιο κοντινή καφετέρια να πιει το φρέντο του. Είναι αυτός:

7 | Ο παπαγάλος 🦜

O πιο ενοχλητικός, γνώμη μου. Σε κάθε ευκαιρία πετάει φράσεις που γράφαμε στην Έκθεση (ΕπιΠρΟσθΕτΩς🤡) και πιστεύει ότι εντυπωσιάζει. Δυσκολεύεται να ξεφύγει από το πόσο καλά ένιωθε για την παπαγαλία στο σχολείο και θεωρεί ότι η ίδια τακτική θα τον βοηθήσει και στο πανεπιστήμιο. (Θα τον βοηθήσει να γίνει ο πιο αντιπαθητικός: τσεκ ) Όταν συνειδητοποιήσει ότι οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, τότε θα ρίξει και λίγο το τουπέ του. Τι έγινε Κωστάκη; Δεν εντυπωσιάζονται πια οι καθηγητές με τα «εντούτοις» και τα «απεναντίας» σου; 

8 | Αυτός που μονίμως δουλεύει

Αυτόν δεν τον εντοπίζεις αμέσως, εκτός κι αν σκάσει μύτη στη σχολή με τη στολή της δουλειάς. Συνήθως τον μυρίζεσαι κάπου στην εξεταστική, όταν ζητάει απεγνωσμένα σημειώσεις γιατί δεν μπορούσε να έρθει στις διαλέξεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η ατάκα «Ρε δεν μπορώ, δουλεύω εκείνη τη μέρα» είναι μόνιμο setting στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του. Απορείς πολλές φορές εάν είναι όντως φοιτητής στο τμήμα σου!

9 | Ο ακτιβιστής

Πριν από κάθε μάθημα σχεδόν, θα υπάρξει ένας φοιτητής που θα πάρει το λόγο για να ενημερώσει το τμήμα για τη διαδήλωση στο κέντρο, για το ότι ο βιγκανισμός είναι η σωτηρία μας, ακόμα και για το ότι το αυγό έκανε την κότα και όχι η κότα το αυγό και είναι σοβαρός λόγος για κατάληψη! Θα τον βρεις στο κυλικείο να αράζει ή σε κάποιο πεζούλι σταυροπόδι να καπνίζει στριφτό και να ετοιμάζει το επόμενο πανό του. Να παρακολουθεί μάθημα πάντως, δε θα τον δεις ποτέ!

10 | Το ζευγαράκι

Αυτοί είτε ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα την πρώτη μέρα, είτε τα είχαν από πριν και κανόνισαν να περάσουν στη ίδια Σχολή απλά και μόνο για να μη χωρίσουν. Για κάποιον λόγο δε μιλάνε σε κανέναν άλλον, είναι μονίμως μαζί και περιμένεις από μέρα σε μέρα να σκάσουν μύτη με μπλουζάκια ‘His Queen, Her King‘. Σίγουρα όμως θα τους πετύχεις να χαϊδεύονται την ώρα της διάλεξης και να ανταλλάσσουν γλυκόλογα που σε ανακατεύουν πρωινιάτικο. 🤢

Και τώρα αγαπητέ πρωτοετή, είσαι έτοιμος για τις πρώτες σου μέρες στο Πανεπιστήμιο! Μην ξεχάσεις να απολαύσεις την κάθε μέρα που περνάει, γιατί θα φτάσεις 4ο έτος πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεσαι. Καλή φοιτητική ζωή!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET