ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

8 τύποι που δεν λείπουν ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Ένα χριστουγεννιάτικο φιάσκο!

Γεωργία Σιμιτζή

24 Δεκεμβρίου, 2021

cover

Τα Χριστούγεννα μας προκαλούν έναν ενθουσιασμό και μια προσμονή… μέχρι που καθόμαστε στο οικογενειακό τραπέζι και συνειδητοποιούμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Εκεί χρειάζεσαι μόνο 5 λεπτά για να καταλάβεις ότι πληρώνεις τι αμαρτίες όλου του χρόνου.

Φασαρία, αγκαλιές, τσακωμοί, δώρα και πολύ κρασί – δε τη βγάζετε καθαρή αλλιώς –, αυτή η μέρα είναι ένα μεγάλο event. Κάθε μέλος της οικογένειας είναι λες και παίζει σε θεατρική παράσταση (κατά κύριο λόγο επιθεώρηση) και κάθε χρόνο αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο. Οι σπαστικοί θείοι, τα ενοχλητικά μικρά ξαδέρφια ή ανίψια και οι γιαγιάδες με την έτοιμη ερώτηση «Πότε θα παντρευτείς με το καλό;», δε λείπουν για κανένα λόγο! Στο είπα, χωρίς αλκοόλ δε βγαίνει αυτή η μέρα

Φυσικά, δεν είναι όλα χάλια. Όσο κι αν σου τη δίνει η τέρμα παρεμβατική θεία με τις αδιάκριτες ερωτήσεις της, τόσο γελάς με το σούσουρο που δημιουργείται από την κορυφαία αυτή μάζωξη. Το φαγητό επίσης δεν πάει πίσω! Ξέρεις στα σίγουρα ότι η κοιλίτσα σου θα περάσει καλά με ό,τι έφτιαξαν τα χεράκια της μαμάς.

Είναι όμως γεγονός ότι σε κάθε τέτοια περίσταση υπάρχουν συγκεκριμένοι «χαρακτήρες» που ξεχωρίζουν και δημιουργούν τους στάνταρ 8 τύπους που θα συναντήσεις σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι αυτοί είναι οι παρακάτω:

1. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα προσωποποιημένο!  

Όλοι αγαπάμε τις γιορτές, όχι όμως όσο αυτό το άτομο. Πάνω του/της θα δεις κάτι που να τσιρίζει Χριστούγεννα – απ’ το κόκκινο ugly sweater μέχρι τα κέρατα του τάρανδου που έχει φορέσει στο κεφάλι του/της -, ενώ ενθουσιάζετα με το παραμικρό σαν ένα 5χρονο παιδί. Και είναι ο 60άρης θείος σου ξέρω ‘γω.

2. Η κριτική επιτροπή 

*Eye roll* Θα σε πιάσει από τα μούτρα με ερωτήσεις τύπου «Πώς πάει η σχολή; Τα περνάς όλα με 10;», μόνο και μόνο για να απαντήσεις εσύ «Όχι» και να σου φλεξάρει ότι ο γιος του/της θα πάρει πτυχίο με 9,9 το λιγότερο. Επίσης, στάνταρ θα σου ρίξει ένα επικριτικό βλέμμα αν πας να γεμίσεις δεύτερη φορά το πιάτο σου. Σαν να σου λέει «Θα παχύνεις και δε θα σε θέλει κανένας/καμία γαμπρός/νύφη!».

3. Το άγχος προσωποποιημένο 

Συνήθως, είναι ο οικοδεσπότης. Σε εμένα είναι η μαμά μου. Θέλει το τραπέζι να είναι άψογο, και αν δει ότι κάποιος δεν έχει γεμάτο ποτήρι, θα τρέξει να το γεμίσει με ένα αίσθημα ντροπής ότι επέτρεψε να φτάσει εκεί η κατάσταση. Αυτονόητο ότι στο τραπέζι θα φάει ελάχιστα, επειδή θα τρέχει να εξυπηρετήσει τους υπόλοιπους.

4. Ο αλκοολισμός στα χειρότερά του

Οικογενειακό τραπέζι χωρίς κάποιο επεισόδιο που προκάλεσε αυτό το έξτρα ποτηράκι κρασί, δεν έχει. Το ποτό φτιάχνει τη διάθεση, αλλά πάντα θα υπάρξει αυτός ο ένας καλεσμένος που θα έχει γίνει τύφλα. Τη μια στιγμή κάνει τα space out του και την επόμενη ρίχνει μεθυσμένες ζεμπεκιές. Αυτά είναι!

5. Η fun θεία 

Αχ αυτή η θεία, που κάθε φορά μου λέει και μια νέα ιστορία με τους γονείς μου που δεν είναι για τα αυτιά μου. Θα έρθει γεμάτη κέφι να σε ρωτήσει για τα γκομενικά σου, θα σου δώσει κρυφά λίγο από το ποτό της (λες και μόνος σου δεν μπορείς) και γενικά θα προσπαθήσει να κολλήσει στη νεολαία, γιατί κι αυτή δηλώνει ακόμα 40άρα.

6. Ο πολιτικός 

Εκεί είναι που το οικογενειακό τραπέζι αρχίζει να καταστρέφεται. Με τα πολιτικά σχόλια… Υπάρχει πάντα όμως ένας που ψοφάει για τέτοια και έχει έτοιμο και τον λόγο του. Θα ρίξει το φταίξιμο στην πολιτική σκηνή και θα υποστηρίξει πως αν ήταν αυτός πρωθυπουργός όλα τα προβλήματα θα είχαν λυθεί. Σιγά ρε JFK!

7. Ο ξάδελφος που καταλαβαίνει 

Με ένα eye contact καταλαβαίνεστε και έρχεται να σε σώσει από την πάρλα της θείας Μαίρης. Είναι ο άνθρωπος που ανυπομονείς να δεις πιο πολύ, γιατί vibάρετε τέλεια. Δε βρίσκεστε συχνά και όλο λέτε θα τα πείτε σύντομα και το σύντομα είναι το επόμενο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αλλά όταν έρχεται η ώρα του, ο ένας αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον άλλο. 

8. Το προξενιό στο μεγαλείο του 

Τέλος, οικογενειακό τραπέζι χωρίς προξενιό δε θα βρεις. Στον ρόλο της προξενήτρας είναι συνήθως η γιαγιά, που το ‘χει μεγάλη έγνοια να παντρευτείς μιας κι έχεις ήδη αργήσει (τι εννοείς είσαι μόλις 20 χρονών;;;). «Ο εγγονός της φίλης μου της Πόπης είναι καλό παιδί, θέλεις να στον γνωρίσω;» ΟΧΙ ΓΙΑΓΙΑ, ΟΧΙ!

Όπως και να ‘χει, τους συγγενείς δεν του διαλέγεις. Είναι μια ιδιαίτερη μέρα και προσπάθησε να την απολαύσεις όσο μπορείς. Smile and nod.

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET