ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

7 τρόποι να πάρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι, γιατί το βιογραφικό από μόνο του, δεν αρκεί!

Το να γεμίζεις το βιογραφικό με σπουδές, σεμινάρια, γνώσεις, δεξιότητες κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, δε σου εξασφαλίζει ότι θα πάρεις και τη δουλειά!

Δεν ξέρω αν έχεις πάρει ήδη πτυχίο, αν κοντεύεις ή αν έχεις καιρό ακόμα, σε κάθε περίπτωση αυτό που έχω να σου πω είναι να το καθυστερήσεις όσο περισσότερο μπορείς. Δεν είναι κι από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές αυτή, ε; Ωστόσο, είδαμε κι εμείς που το πήραμε στην ώρα μας πού καταλήξαμε…

Στις μέρες μας, το πολυπόθητο αυτό χαρτί δε σημαίνει και πολλά. Ή τουλάχιστον όσα νομίζαμε. Μακράν σημαντικότερο θεωρείται πλέον το μεταπτυχιακό. Όχι μόνο αποτελεί μεγάλο plus για το βιογραφικό σου, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες να βρεις μία δουλειά, η οποία να σε ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα.

Και μιας και αναφέρθηκα στο βιογραφικό, θα ‘θελα να επεκταθώ λίγο πάνω σ’ αυτό το θέμα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όλοι (ή οι περισσότεροι έστω) μετά την απόκτηση του πτυχίου, είναι να βγούμε στην αγορά εργασίας και να ψάξουμε για μία θέση. Πρώτο και κύριο βήμα είναι η δημιουργία ενός όσο γίνεται πιο δυνατού βιογραφικού. Το γεμίζουμε με σπουδές, σεμινάρια, γνώσεις, δεξιότητες και στη συνέχεια το στέλνουμε σε πολλές και διάφορες δουλειές, περιμένοντας κάποια απάντηση. Η φάση δηλαδή είναι στείλε κι όποια κάτσει.

Τι συμβαίνει όμως όταν τελικά δε λαμβάνεις καμία απάντηση από πουθενά; Λογικά, το μυαλό σου πάει είτε στο ενδεχόμενο να μην υπάρχει κενή θέση εκεί όπου ψάχνεις, είτε ότι το βιογραφικό σου δεν τους ικανοποίησε.

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το βιογραφικό για να διεκδικήσεις τη δουλειά των ονείρων σου, αλλά χρειάζεται να δώσεις βάση και σε κάποια ακόμη εξίσου σημαντικά πράγματα:

#1 Κάνε προφίλ στο LinkedIn να δεις καλό

Φαντάζομαι πως το γνωρίζεις. Είναι κάτι σαν το φέισμπουκ, αλλά για επαγγελματίες. Σε αυτό φτιάχνεις το προφίλ σου και προσπαθείς να δημιουργήσεις διάφορες επαφές που θα σε φέρουν πιο κοντά με πιθανούς εργοδότες ή εταιρείες, που ίσως και να ενδιαφέρονται να σε προσλάβουν. You never know. Δόμησε το προφίλ σου όσο καλύτερα μπορείς, ώστε να ελκύσεις περισσότερο κόσμο.

#2 Βρες την εταιρία για την οποία θες να δουλέψεις και επικεντρώσου σ’ αυτή

Μη στέλνεις σκόρπια βιογραφικά από δω κι από εκεί. Είναι ένα λάθος το οποίο κάνουν οι περισσότεροι που βρίσκονται στη θέση της αναζήτησης και δυστυχώς μπορεί να κοστίσει. Σκέψου πως μαζί μ’ εσένα, στέλνουν εκατοντάδες ακόμα γράφοντας πάνω κάτω τα ίδια. Το πιο σωστό είναι να βρεις την εταιρία εκείνη που σ’ ενδιαφέρει περισσότερο να δουλέψεις, να επικεντρωθείς σ’ αυτήν και να προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα κατάλληλο βιογραφικό που να κάνει ξεκάθαρους τους λόγους που πρέπει να σε προσλάβουν.

#3 Μάθε (κυριολεκτικά) τα πάντα για τον πιθανό εργοδότη σου

Σε μια συνέντευξη απαγορεύεται να σε πιάσουν εξαπίνης. Πρέπει να πηγαίνεις πάντα προετοιμασμένος, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον σου για την εταιρία και όχι μόνο για τα λεφτά που θες να πάρεις! Ο εργοδότης σου έχει ανάγκη να σε εμπιστευτεί, να βεβαιωθεί ότι είσαι το άτομο που αξίζει τη θέση που προσφέρει. Πώς θα καταφέρεις να τον πείσεις ότι θέλεις να δουλέψεις για την εταιρεία του, όταν δεν ξέρεις τίποτα γι’ αυτήν; Φρόντισε λοιπόν να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται, από την ιστορία της εταιρείας μέχρι το ποιοι εργάζονται σ’ αυτήν. Όπως είπα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσεις την εντύπωση πως το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι να πάρεις τη θέση για τα λεφτά.

#4 Άσε τα πολλά λόγια και δείξε με πράξεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις

Καλά και τα λόγια, αλλά όλοι στις πράξεις κρινόμαστε. Αντί να φλυαρείς για το πόσο καλά μπορείς να κάνεις το ένα και το άλλο, απέδειξέ το. Αναλόγως με τις σπουδές σου και τη δουλειά που έχεις βάλει στον στόχο, ετοίμασε μια ιδέα και παρουσίασέ την. Έτσι θα καταλάβει καλύτερα ο άλλος τις βλέψεις που έχεις και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι να επιτύχεις. Για παράδειγμα, εφόσον ασχολείσαι με τον προγραμματισμό, παρουσίασε μια δική σου εφαρμογή.

#5 Μάζεψε συστάσεις από αξιόλογα μέλη του χώρου

Φαντάζομαι ξέρεις πως οι συστατικές επιστολές είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός βιογραφικού και όλοι οι εργοδότες ενδιαφέρονται γι’ αυτές. Οι καλές συστάσεις από ανθρώπους που είναι ειδήμονες στον τομέα τους, καταλαβαίνεις ότι σου είναι πολύτιμες και κρίσιμες για την πρόσληψή σου. Γι΄αυτό λοιπόν, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, φρόντισε να έχεις καλές επαφές με τους καθηγητές σου και όχι μόνο, ώστε όταν τους χρειαστείς, αυτοί να ανταποκριθούν.

#6 Μάθε να πουλάς τον εαυτό σου 

Την αξία του marketing την ξέρεις. Είναι πολύ πιο δυνατή κι από την ίδια την ποιότητα του προϊόντος. Επομένως, σημαντικό είναι πέραν από τα όσα προσόντα έχεις, να μάθεις και να τα πουλάς σωστά. Όταν θα κληθείς να δώσεις συνέντευξη, πρέπει να είσαι ακριβής καθώς περιγράφεις αυτά που έχεις να προσφέρεις στην εταιρία, όπως επίσης να επικεντρώνεσαι στο κέρδος που θα έχει αυτή σε περίπτωση που προσληφθείς κι όχι τόσο στο δικό σου, προσωπικό όφελος.

#7 Χτύπα από μόνος σου την πόρτα

Στην τελική, δε χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να βρεθεί κάποια κενή θέση για να συμπληρώσεις. Εφόσον θες μια δουλειά πολύ, go for it! Δείξε τι ξεχωριστό έχεις να προσφέρεις και πίστεψέ με, το γεγονός ότι σε «καίει» τόσο πολύ να δουλέψεις εκεί, θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Επιπλέον, δεν έχεις τίποτα απολύτως να χάσεις μ’ αυτόν τον τρόπο. Στη χειρότερη, να παραμείνεις εκεί που βρισκόσουν από την αρχή και να συνεχίσεις το ψάξιμο.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται αρκετά τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσεις και να αναρωτιέσαι αν αξίζει τόσος κόπος, ωστόσο πρόκειται για βασικά πράγματα. Πείσε τον εαυτό σου ότι μπορείς να ξεχωρίσεις και μην ακολουθείς την πεπατημένη, στέλνοντας απλά ένα βιογραφικό και περιμένοντας μια απάντηση. Μόνο προσπαθώντας για το κάτι παραπάνω, θα βρεις την ανταπόκριση που αναζητάς.

Δούλεψε πάνω στα προσόντα σου, παρουσίασέ τα και δώσε ένα λόγο να σε ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET