ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία Τέμπη: Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις αύριο (8/3) – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ!

Γεμάτη φωνές και μηνύματα η αυριανή μέρα.

Neopolis Team

7 Μαρτίου, 2023

INTIME

Η αυριανή μέρα θα αφιερωθεί για άλλη μία φορά στα θύματα των Τεμπών, με μεγάλες κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Ξανά, πρωτοστάτες θα είναι μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους για να γίνουν η φωνή των νεκρών και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Για την τωρινή τραγωδία, τις τραγωδίες του παρελθόντος και όσες μας επιφυλάσσει το μέλλον αν δεν αλλάξει κάτι.

Το ραντεβού στην Αθήνα έχει δοθεί στα Προπύλαια στις 12:00, με τη συμμετοχή του κόσμου να προβλέπεται μεγάλη. Την ίδια ώρα, έχει προγραμματιστεί φοιτητικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται και στα Χανιά, με τον φοιτητικό σύλλογο εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχει στη μεγάλη φοιτητική – μαθητική κινητοποίηση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, αύριο Τετάρτη 8/3, στις 11:00.

Αυτή την Τετάρτη λοιπόν, θα κορυφωθούν οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, όσο τα Τέμπη μετρούσαν καθημερινά νεκρούς. Η οργή που έχει προκαλέσει το γεγονός δεν αφήνει τον κόσμο να ησυχάσει, όχι μέχρι να αποδοθούν ευθύνες.

Ταυτόχρονα, έχουν ανακοινωθεί πολλές απεργίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δημόσιες υπηρεσίες καθώς και τα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, ενόψει της 8ης Μαρτίου – την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μεταξύ άλλων – η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε:

«Μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε – μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό – να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και οι δάσκαλοι – εκπαιδευτικοί με τη ΔΟΕ (Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος) να αναφέρει:

Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), καλώντας όλα τα σωματεία-μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, στη 1 μ.μ στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και το ΠΑΜΕ που απευθύνει κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30μ.μ στα Προπύλαια.

Απεργία ΜΜΜ στην Αθήνα

24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων της Hellenic Train που αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν ούτε τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ), καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Στο πλάι τους και οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους. 

Πιο αναλυτικά, η Γραμμή 1 του μετρό, «Πειραιάς – Κηφισιά», και το τραμ θα κινηθούν από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00, ενώ οι Γραμμές 2 και 3 θα κινηθούν μεταξύ 12:00 – 16:00.

Η ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

– Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00. Προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενημερώνουμε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00».

24ωρη απεργία σε όλα τα πλοία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και τα πλοία που αναχωρούν από Πειραιά, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Με πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στην πανελλαδική απεργία στις 8 Μαρτίου για τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα διαρκέσει έως και τις 16.00.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET