ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τον Σεπτέμβριο θα κάνει την εμφάνισή της η πανεπιστημιακή αστυνομία, brace yourselves!

Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές...

Neopolis Team

15 Φεβρουαρίου, 2021

Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβριο και αν δε θα ξεγελαστούμε πάλι όπως την προηγούμενη άνοιξη (ελπίζουμε πως όχι), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστροφή μας στα πανεπιστήμια, εφόσον γίνει, θα μας επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές.

Μία από αυτές, η ύπαρξη αστυνομίας στους χώρους των Ιδρυμάτων, η οποία είναι εκείνη που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κι έχει δημιουργήσει ένα κίνημα στο οποίο δε συμμετέχουν απλώς φοιτητές και πανεπιστημιακοί, αλλά γενικότερα κόσμος που αντιτίθεται στην εν λόγω ρύθμιση. Όπως καταλάβατε λοιπόν, θα κάνει… πρεμιέρα στην αρχή του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, με τις πρώτες προσλήψεις να σχεδιάζονται ήδη.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο ρόλος των ΟΠΠΙ που θα μπουν σε λίγο καιρό στα πανεπιστήμιά μας δε θα είναι να εξιχνιάζουν εγκλήματα, αλλά να τα αποτρέπουν, έτσι ώστε «Να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης, άλλη κατάληψη ορμητήριο σαν της ΑΣΟΕΕ ή του Γκίνη.» Όπως τόνισε ακόμη: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια, όχι γιάφκες, καταλήψεις, εκφοβισμό».

Στα «εγκλήματα» ωστόσο δεν κατατάσσει όλες τις μορφές καταλήψεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «μια κατάληψη δεν είναι γενικώς και εκ των προτέρων παράνομη πράξη, ώστε να χρειάζεται άμεση αστυνομική παρέμβαση». Πράγμα που σημαίνει πως αυτές θα δύναται να πραγματοποιούνται, με την επέμβαση της αστυνομίας να γίνεται όταν η κατάσταση παρεκτρέπεται.

Όσο για το ποιοι θα συνιστούν τις ΟΠΠΙ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε λέγοντας ότι «όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία, τόσο το καλύτερο». Τα άτομα αυτά λοιπόν, όπως είχε γίνει γνωστό και στις αρχές, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση, το πρόγραμμα της οποίας θα περιλαμβάνει την αυτοάμυνα αλλά και την κατανόηση του εκπαιδευτικού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Γενικότερα πάντως, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το εν λόγω θέμα, έχουν γίνει εξίσου πολλές πορείες διαμαρτυρίας, ωστόσο οι αποφάσεις δεν άλλαξαν και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών για την παρουσία της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Αν μας ρωτάτε, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET