Έρευνες λένε

Κι όμως, το βραδινό σκρολάρισμα στο fyp του TikTok επηρεάζει τον ύπνο και τα όνειρά σου!

Έχουμε αϋπνίες, huh?

[cover]

Ρίχνει και η δική σας μάνα τις ευθύνες για κάθε πρόβλημά σας στο κινητό; Για παράδειγμα, παραπονιέστε για στομαχόπονο και η αιτία σύμφωνα με την ίδια είναι επειδή όλη μέρα κοιτάτε μια οθόνη. ΝΑΙ, ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ.

Ωραία λοιπόν, αφού ξεκαθαρίσαμε ότι μοιραζόμαστε όλοι την ίδια μάνα, να σας προειδοποιήσω ότι σε περίπτωση που απευθυνθείτε σε αυτήν για ένα περίεργο όνειρο που είδατε το βράδυ ή για τη δυσκολία σας γενικότερα να κοιμηθείτε, τότε η παραπάνω εξήγησή της θα είναι σωστή. Και θα πρέπει να της δώσετε δίκιο…

Με άλλα λόγια, το κινητό παίζει όντως τον ρόλο του στο βραδινό σας ύπνο, και συγκεκριμένα το TikTok, που στάνταρ χαζεύετε για καμιά ωρίτσα προτού κλείσετε τα μάτια σας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της νευροψυχολόγου Sanam Hafeez στο ‘Bustle, το συγκεκριμένο app είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σε κρατάει ενεργό στο σκρολάρισμα ακόμα κι αν νυστάζεις, πράγμα που επηρεάζει αργότερα και τον ίδιο τον ύπνο. «Έχουμε ένα εσωτερικό σύστημα επιβράβευσης και όταν παίρνουμε πράγματα που λαχταράμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, επιτρέποντάς μας να νιώσουμε ικανοποίηση και ευχαρίστηση», εξηγεί

Κάθε φορά που χαζεύεις το fyp λοιπόν, απελευθερώνεται η ορμόνη αυτή, η οποία σε κάνει να συνεχίζεις το σκρολάρισμα για αρκετό διάστημα μετά τη σωστή ώρα ύπνου. Κάπως έτσι επηρεάζονται και τα όνειρά σου, αφού μια άλλη έρευνα το 2020, έδειξε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο, ονειρεύονται περισσότερο και μάλιστα πιο έντονα. Η Hafeez υποστηρίζει πως εάν κάθεσαι στο TikTok όλη νύχτα, αφήνοντας το φως της συσκευής να μπερδεύει το «βιολογικό ρολόι» σου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο.

Η επίδραση αυτή ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο έντονη, σε περίπτωση που πέσεις πάνω σε κάποιο πιο συναισθηματικό βίντεο της εφαρμογής, το οποίο σε κάνει να ταυτίζεσαι. Και οι πιθανότητες είναι πραγματικά μεγάλες αν το σκεφτείς, μιας και το TikTok πέρα από ναός των challenges, έχει γίνει και αίθουσα ψυχανάλυσης και εξιστόρησης προσωπικών εμπειριών και τραυμάτων.

Αν για παράδειγμα το ‘my mom, there’s no one else quite like my mom’ εμφανιστεί κάμποσες φορές μπροστά σου (προσωπικά, μου σκάει 637238 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο) και εσύ ο/η ίδιος/α αντιμετωπίζεις θέματα με τη δική σου μητέρα, τότε μάντεψε τι θα δεις στον ύπνο σου. Ναι, είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο βιντεάκι να πιάσει λίγο χώρο στα όνειρά σου, αφού το έχει κάνει ήδη στον εγκέφαλό σου, που προσπαθεί να το επεξεργαστεί.

Αυτά από εμένα, σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν γιατί από τότε που εμφανίστηκε αυτό το app στη ζωή σας, ο ύπνος έχει γίνει πολύ περίεργο πράγμα.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Η Elite φέρνει νέα αλμυρά snacks και croutons που απλά ξέρουμε ότι θα γίνουν αγαπημένα μας!

Είναι viral

77χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της στην τελετή των ονείρων της μετά από 40 χρόνια single!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET