ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέους και φοιτητές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ!

Ευτυχώς, τελικά δεν αφορά μόνο νέα ζευγάρια. 😅

Neopolis Team

29 Αυγούστου, 2022

Μια ματιά να έχεις ρίξει στα ενοίκια και τις πωλήσεις σπιτιών, θα καταλάβεις ότι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα, ιδιαίτερα για τους νέους που σκέφτονται να κάνουν το ξεκίνημά τους σε μια πλήρως ανεξάρτητη ζωή. Φυσικά και οι μισθοί στην Ελλάδα είναι καλοί, όταν μένεις μέχρι τα 40 σου με τους γονείς σου και συμμετέχεις στα έξοδα όσο σε παίρνει…

Επειδή βέβαια οι περισσότεροι θέλουν να αποχωριστούν κάποια στιγμή νωρίτερα το πατρικό τους και να ακολουθήσουν τη φυσική πορεία των πραγμάτων, τότε όχι, δεν είναι τόσο θετική η εικόνα των μισθών και του κόστους ζωής.

Το πρόβλημα έχει φτάσει στ’ αυτιά της κυβέρνησης, η οποία – για να σας προλάβουμε – δεν ετοιμάζει άλλο ένα pass, αλλά πρόγραμμα στήριξης για νέους και φοιτητές. Πρόκειται για ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ με δικαιούχους νέους έως 29 χρονών και νεαρά ζευγάρια, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό, ωστόσο το φθινόπωρο που πλησιάζει αναμένεται να μπει σε εφαρμογή.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, μιλώντας σύμφωνα με πληροφορίες για άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών), για την ανακαίνιση παλαιών σπιτιών του Κέντρου, αλλά και τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου έως και 80% (ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων).

«Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί. Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές» ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο υπουργός Επικράτειας προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» και αποκάλυψε πως με το project ΠΥΡΚΑΛ (μετεγκατάσταση 19 υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη) θα απελευθερωθούν περίπου 350.000 τετραγωνικά μέτρα στο Κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα διατεθούν για κοινωνική κατοικία.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι επηρεασμένο από παρόμοια προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), ενώ βασίζεται κατά ένα μέρος στα επιδοτούμενα δάνεια του παλιού ΟΕΚ και κατά ένα άλλο μέρος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, οι επιλογές που εξετάζονται είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας – επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια
  • Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ή και επιδότηση – επιχορήγηση ανακαίνισης. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση  στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών. Το νέο επίδομα ενοικίου εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο επισκευής πρώτης κατοικίας.
  • Άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά – στη συνέχεια – του σπιτιού με έκπτωση τιμής ίση με τα καταβαλλόμενα ενοίκια.

Οι όροι επιδοτήσεως και ενισχύσεως θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο, ενώ για ειδικές κατηγορίες (ζευγάρι με έναν εργαζόμενο ή κανέναν εργαζόμενο) θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Rent to own 

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με συμβολικό ενοίκιο, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent to own). Πρόκειται για την πιο προωθημένη εναλλακτική μέθοδο για την απόκτηση κατοικίας που προβλέπει τη συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και τη δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης.

Το σχέδιο προβλέπει ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) – ιδιωτών. Τα σπίτια στη συνέχεια θα μοιράζονται κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

ΟΑΕΔ και στεγαστικό σχέδιο

Ο νόμος «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» παρέχει στον ΟΑΕΔ τη δυνατότητα:

  1. Να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, συμπράττοντας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό τη στεγαστική προστασία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
  2. Να αξιοποιήσει οικόπεδα «φιλέτα» που έχει στην κατοχή του, όπως στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (12 στρέμματα) και στο Ρίο (87 στρέμματα) προκειμένου, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
  3. Να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα, αν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εκμετάλλευση.

Στόχος του γενικότερου προγράμματος είναι η στήριξη νέων χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο. Τα κριτήρια όπως είναι λογικό, θα είναι εισοδηματικά.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET