fbpx

Το νέο μας στέκι στην Αθήνα, ακούει στο όνομα «Dope Roasting Co.» και σερβίρει καφεδάρα!


Στην οδό Βύσσης 25, στον πιο πολυσύχναστο και ιστορικό δρόμο της Αθήνας, έχει κάνει δυνατή άφιξη εδώ και δύο μήνες το πιο αυθεντικό αθηναϊκό cafe. Και trust me, υπάρχουν λόγοι που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Όταν ένα cafe αποκτά τόσο μεγάλο hype μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τότε ξέρεις ότι κάτι καλό συμβαίνει στο εσωτερικό του, γεγονός που αναπόφευκτα σου εξιτάρει την περιέργεια. Και το Dope Roasting κερδίζει τόσο για το design του όσο και για την αυθεντικότητά του.

Όσοι λοιπόν με έχετε μυριστεί, δεν κρύβομαι άλλωστε, γνωρίζετε πως σε ό,τι αφορά τον καφέ και την ποιότητά του, πρωτοστατώ, επομένως δε θα μπορούσα να μην περάσω την πόρτα του άρτι αφιχθέν στο κέντρο της Αθήνας, Dope, και να τσεκάρω από μόνη μου όσα λέγονται για τον εκλεκτό του καφέ.

Πίσω απ’ το υπέροχο αυτό μαγαζί, κρύβονται ο Αντώνης Τζαρουκιάν και ο Παναγιώτης Πιλαφάς.

Ο Αντώνης και ο Παναγιώτης γνωρίστηκαν στην Κέρκυρα και το κοινό όραμα τούς ένωσε και επαγγελματικά. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα μαγαζί που να έχει εξαιρετικό καφέ, ο οποίος παρ’ όλο την υψηλή ποιότητα θα ήταν σεταρισμένος για το ευρύ κοινό», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης.

Το Dope στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1830, το οποίο υπήρξε υφασματάδικο, γκαλερί και τελευταία πομολάδικο, κάτι που συνηθίζεται στην οδό Βύσσης.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τζαρουκιάν, ο οποίος είναι τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, η φιλοσοφία που υπήρχε για το cafe, ήταν να εναρμονιστεί στο περιβάλλον του, να γίνει δηλαδή επέκταση του δρόμου και να κρατήσει την αυθεντικότητά του.

Δεν θέλαμε να πάρουμε πέντε ιδέες από άλλα μαγαζιά και να τις πετάξουμε μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο μαγαζί μεν, που δε θα έδενε με την περιοχή δε. Εμπνευστήκαμε από τη Βαρβάκειο αγορά και από την Αθηνάς, στην οποία περνάνε όλοι – από τον άνθρωπο με το κοστούμι μέχρι τον άστεγο και που προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική δυναμική.

Στο ευχάριστο και φωτεινό Dope, η όσφρηση πιάνει λέβελ εκατό, κι αυτό γιατί στο εσωτερικό του κρύβεται ένα καφεκοπτείο κι ένα αρτοποιείο. Για τους Αντώνη και Παναγιώτη, είναι σημαντικό ο καφές να σερβίρεται με εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, είτε είναι γλυκό είτε αλμυρό.

Έτσι, εκτός από το ρόφημα που μιλάει στην ψυχούλα μας, μπορεί κανείς να απολαύσει λαχταριστά bagels, brioche, γλυκά, κέικ, τα οποία ετοιμάζονται κάθε πρωί για να είναι φρέσκα και αφράτα στο πιάτο του.

Όπως για παράδειγμα, το bagel με καπνιστή γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα ή με χοιρινό fuantre, τυρί, μαρούλι, ντομάτα και dijon mustard.

(ΤA ΛΙΓΟΥΡΕΥΕΣΑΙ;;)

Ή μήπως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να τρέφονταν μόνο με γλυκά; Αν ναι, τότε το Dope έχει φροντίσει και για σένα, και ειδικότερα ο Γάλλος αρτοποιός, Καμέλ Σασί.

Στο Dope, όμως, ο καφές είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα στο κέντρο της Αθήνας. Και δε χωράει καμία υπερβολή εδώ.

Διαλέγουμε πολύ καλούς κόκκους από συγκεκριμένους παραγωγούς καφέ, τους οποίους παίρνουμε από προμηθευτές στην Ελλάδα, μετά χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για να τον καβουρδίσουμε – το roasting που λέμε στον καφέ -, φυλάσσεται για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια παρασκευάζεται μπροστά στο χώρο μας, πάλι με τις πιο σωστές προδιαγραφές.

Όπως πρόσθεσε ο Αντώνης, υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως (την οποία δεν κρίνουν, αντιθέτως θεωρούν ότι έχει βοηθήσει πολύ) με τους περισσότερους καφέδες να καταλήγουν σε μια έντονη οξύτητα, η οποία είναι αρκετά εκλεπτυσμένη για το ευρύ κοινό.

«Εμείς θεωρήσαμε ότι μπορούσαμε να το προσαρμόσουμε γευστικά στον περισσότερο κόσμο, ούτως ώστε η φιλοσοφία μας να ήταν να πάρει πιο πολλά στον καφέ από αυτά που του αρέσουν. Όχι να προσπαθήσουμε δηλαδή να τον εκπαιδεύσουμε προς κάτι άλλο, το οποίο είναι γευστικά ξένο σε αυτόν.»

Όσον αφορά το design του Dope, είναι ξεκάθαρο από τη λεπτομέρεια του πως στήθηκε με μεράκι και πολλή έμπνευση. Μα πάνω απ’ όλα, ο Αντώνης και ο Παναγιώτης δεν ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα ήταν ψυχρός ή απρόσωπος και να υπάρχει μια δυναμική αντίστοιχη με την εξωτερική του εμφάνιση.

Θέλοντας μάλιστα να μη χάσουν την αυθεντικότητα του κτιρίου, άφησαν τη μία πλευρά του τοίχου άθικτη, με τις διεθνείς εφημερίδες έτοιμες να τις διαβάσουν όσοι πηγαίνουν για ένα γρήγορο εσπρέσο, δημιουργώντας ένα νεοϋρκέζικο στυλ.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι το πατάρι με το φυσικό φως, στο οποίο η πέτρα και το ξύλο δημιουργούν ένα τέλειο αποτέλεσμα και δε σε κάνουν να νιώθεις ότι εγκλωβίζεσαι.

Άλλωστε, αυτό που υπήρχε στη φαντασία τους, ήταν να δημιουργήσουν ένα working space, όπου θα μπορεί ο καθένας να διαβάσει ένα βιβλίο και να δουλέψει στο λάπτοπ του, εξού και οι πρίζες που βρίσκονται κάτω από τους πάγκους, καθώς επίσης να υπάρχει συγχρόνως μια σχετική ηρεμία.

Στο Dope, όμως, ενεργοποιούνται τρεις αισθήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης. Μπαίνεις δηλαδή μέσα και ακούς το καρβουδιστήρι, μυρίζεις τον καφέ και τα παρασκευάσματα και όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια σου. 

Για όλο το υπέροχο design, ευθύνεται το αρχιτεκτονικό γραφείο Mutiny και συγκεκριμένα ο Μάνος Γογούλης, που κατάλαβε απόλυτα το concept.

Κλείνοντας τη συζήτηση, γιατί κρατιόμουν με νύχια και με δόντια για να μην ρουφήξω όλον τον καφέ επιτόπου και να ζητήσω και δεύτερο, ρώτησα τον Αντώνη ποια θεωρεί ότι είναι η ταυτότητα του μαγαζιού και μου απάντησε η αυθεντικότητα.

Και συμφωνώ απόλυτα μαζί του! 


Info:

Dope Roasting Co.

Βύσσης 25, Μοναστηράκι

Τηλ: 2103215209

facebook page | Instagram

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET