Έρευνες λένε

Το να πίνεις ουίσκι-κόλα ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά!

Τώρα εξηγείται γιατί φεύγουμε έργο.

Στέλα Τσάναϊ

10 Δεκεμβρίου, 2023

Ένα «Άντε καλέ σιγά, κόβεται το ουίσκι-κόλα;» με φωνή Θεοπούλας ακούστηκε στο κεφάλι μου όταν διάβασα τη συγκεκριμένη είδηση. Οι ορίτζιναλς ξέρουν ότι το go to ποτάκι για χειμωνιάτικη βραδινή έξοδο είναι ένα και δεν προτιθέμεθα να το αλλάξουμε.

Ξέρουμε επίσης ότι το αλκοόλ δεν είναι και το πιο υγιεινό πράγμα, ειδικά όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η ανάμειξή του με καφεϊνούχα αναψυκτικά το κάνει ακόμα χειρότερο.

Ενδεικτικά, ένα τυπικό κουτάκι κόλα 330 ml κόλα περιέχει περίπου 34 mg καφεΐνη, ενώ η διαίτης περιέχει ελαφρώς περισσότερα και συγκεκριμένα 46mg καφεΐνης σε ένα κουτάκι. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ένα σφηνάκι εσπρέσο περιέχει περίπου 63mg καφεΐνης, ενώ έως και 400mg την ημέρα θεωρούνται γενικά ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες. Όταν όμως τα καφεϊνούχα ποτά αναμειγνύονται με αλκοόλ, οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑKH;!

Αν σκεφτείς ότι μέσα σε μία νύχτα μπορεί να πιούμε τον κ@λο μας, αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε αρκετή καφεΐνη. Κι εκεί δημιουργείται το εξής παράδοξο προκαλώντας τσότσο στον οργανισμό. Εφόσον το αλκοόλ είναι κατασταλτική ουσία, όταν συνυπάρχει με την κόλα στο ποτό, προκαλούν δύο εντελώς αντίθετα πράγματα στο μυαλό και το σώμα μας.

Με λίγα λόγια, η καφεΐνη σου δίνει την ψευδή αίσθηση ότι δεν έχεις μεθύσει, με αποτέλεσμα να συνεχίζεις να πίνεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και μετά αναρωτιέσαι γιατί έφυγες έργο…

Όπως εξηγεί και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC):

Η καφεΐνη μπορεί να καλύψει την κατασταλτική επίδραση του αλκοόλ, κάνοντας αυτούς που πίνουν να νιώθουν πιο ενεργητικοί απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και γίνονται πιο ευάλωτοι χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Meanwhile, μία έρευνα από το Πανεπιστημίο του Μάντσεστερ αποκάλυψε ότι οι φυσαλίδες των αναψυκτικών, προκαλούν πιο γρήγορη απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Και τώρα που τα μάθατε όλα αυτά, πιστεύετε ότι θα το κόψετε; Εγώ λέω ότι απλά θα νιώθουμε λίγο πιο badass όταν θα το παραγγέλνουμε!

(Το αστείο εντωμεταξύ είναι πως έχει βγει και jack με cola σε κουτάκι. Κλαίω.)

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Επιλογές Rabona για κινητά τυχερά παιχνίδια: Πώς να παίξετε μέσω Gadgets;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

«Ζήσε άφοβα! Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια!»: Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του Becel ProActiv!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

‘You Got This’: Το νέο μήνυμα της adidas που έρχεται να εμψυχώσει τους αθλητές του σήμερα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET