ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Το κυνήγι της ευτυχίας στη σύγχρονη εποχή

Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα, το οποίο βιώνει κανείς στη ζωή του – για σύντομες ή μεγάλες περιόδους. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς τη θλίψη, ειδικά όταν η οικογένεια και η κοινωνία, την παρουσιάζουν ως ένα συναίσθημα το οποίο πρέπει να αποφεύγεται. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι φορούν προσωπεία, χαμόγελα που άλλοι τους επιβάλλουν. Εντούτοις […]

Default avatar

Guest Author

27 Μαΐου, 2016

Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα, το οποίο βιώνει κανείς στη ζωή του – για σύντομες ή μεγάλες περιόδους. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς τη θλίψη, ειδικά όταν η οικογένεια και η κοινωνία, την παρουσιάζουν ως ένα συναίσθημα το οποίο πρέπει να αποφεύγεται. Πράγματι, πολλοί άνθρωποι φορούν προσωπεία, χαμόγελα που άλλοι τους επιβάλλουν. Εντούτοις κάθε συναίσθημα είναι σημαντικό, έχει σημασία και ουσία, εφόσον μας βοηθά να εκτιμήσουμε τις εμπειρίες μας και δίνει χροιά σε αυτές. Ακόμα, ανακαλύπτουμε έτσι τα λάθη μας και τα αποφεύγουμε μελλοντικά. Η θλίψη φέρνει τον προβληματισμό και την αυτοκριτική, η οποία καμιά φορά είναι αναγκαία.

Η λύπη, δεν είναι ασθένεια και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα. Τα αρνητικά συναισθήματα πολύ περισσότερο μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα μελλοντικές προκλήσεις, εφόσον έτσι έρχεται αντιμέτωπος κανείς με τις πραγματικές δυσκολίες και τον σκοτεινό του εαυτό. Η χαμηλή ανοχή λοιπόν στα αρνητικά συναισθήματα, κάνει την κοινωνία και το άτομο να απομακρύνονται από την ουσία των πραγμάτων και της ζωής. Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αυτή η έλλειψη ειλικρίνειας απομακρύνει τον άνθρωπο από τον πραγματικό του εαυτό, την αληθινή δημιουργία και τη σύναψη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Η λύση και το νόημα δεν βρίσκονται μέσα στο ίδιο το πρόβλημα. Δεν μπορούμε λοιπόν, να εξαλείψουμε άμεσα κάθε δυσκολία και κάθε συναίσθημα. Ίσως αυτό να ήταν μάλιστα, το απευχές. Η μελαγχολία δεν μπορεί να εξαλειφθεί από το σύστημα και μια τέτοια προσπάθεια θα έμοιαζε με το να έμενε σταθερό αλλά και ίδιο, ένα στερέωμα, ένα στερέωμα και μια κοινωνία ουτοπικής ευτυχίας. Αυτή η προσπάθεια εξάλειψης μοιάζει ανησυχητική.

Η μελαγχολία μάλιστα, φέρνει την αμφισβήτηση και την αλλαγή. Η μελαγχολία εμπεριέχει πολλές φορές την απώλεια, τον διχασμό και μέσω αυτής τελικά κάτι γεννιέται. Μπορεί λοιπόν με την απάρνηση αυτής, η ανατροπή και η δημιουργία στην κοινωνία μας να έμοιαζε σχεδόν αδύνατη. Η ευτυχία, δεν μπορεί να είναι μια στατική κατάσταση, μια επιφανειακή ανακούφιση. Η μελαγχολία από την άλλη, όσο κι αν κάποιοι την ταυτίζουν με τη δυστυχία, διευρύνει την αντίληψη και βοηθά πολλές φορές στην αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Στη σύγχρονη κοινωνία που βρίθει καταναλωτικών αγαθών και υποσχέσεων ευτυχίας, δημιουργούνται όλο και περισσότεροι καταναγκασμοί για την ευδαιμονία, την κατάκτηση της ύλης, την απόλαυση. Η αναζήτηση εύκολων λύσεων, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κατάκτηση αυτής της ευτυχίας. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα κι οι εξαρτήσεις είναι κάποιες από αυτές τις γρήγορες απαντήσεις – ή στο άλλο άκρο η αυτοκτονία ως μια άλλη διέξοδος που η αύξηση της συχνότητάς της ίσως προκύπτει κι ως απόρροια της συνειδητοποίησης του αδύνατου της απόλυτης ευτυχίας ή της ευδαιμονίας ή της ανικανότητας επίτευξης αυτών.

Δεν είναι όλα όμως άσπρο ή μαύρο. Η ζωή, πολλές φορές με τις ατυχίες, τις παρεξηγήσεις και το ανέφικτο της τέλειας σχέσης, αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον να φτάσει κανείς στο ιδανικό και το απόλυτο, την πληρότητα.

Η κατάθλιψη λοιπόν, αντιμετωπίζεται συχνά ως παρέκκλιση από το φυσιολογικό. Μοιάζει σαν να υποφέρει κανείς δηλαδή ηθικά από την ασθένεια. Νιώθει ανεπαρκής, αδύναμος. Οι νόρμες των άλλων, μετράνε και όταν δεν είναι συμβατές με το Ιδεώδες του Εγώ του Άλλου για το οποίο έκανε λόγο ο Λακάν, προκύπτει η υποχρέωση της υγείας.

Για ποια ελευθερία μπορούμε όμως έτσι να μιλάμε; Το συναίσθημα δεν μπορεί να ιατρικοποιηθεί. Είναι μια μοναδική κατάσταση για τον καθένα και μ’ αυτό ορίζει τελικά τη θέση του.

Όσο και αν έχει λοιπόν εξελιχθεί η επιστήμη, η κοινή λύση για όλους δεν υπάρχει, ούτε μάλλον ένα χάπι ή μια υπόσχεση ίασης θα γίνουν οι σωτήρες μας που θα μας απομακρύνουν από την κρίση, η οποία παραμένει…

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET