ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

Σίγουρο 12άρι!

Neopolis Team

4 Δεκεμβρίου, 2023

Το ΕΚΠΑ αποτελεί το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με μεγάλη φήμη κι εκτός συνόρων. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά ήρθε η ώρα να ταξιδέψει και το ίδιο εκτός Ελλάδας, δηλώνοντας δυναμικό παρόν στην Κύπρο.

Με αυτή του την κίνηση, το ΕΚΠΑ γίνεται το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη, με στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η σχετική πρόταση έχει ήδη συζητηθεί σε θετικό κλίμα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, ενώ έπειτα από πρόταση του πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου, έχει ήδη οριστεί Επιτροπή Καθηγητών, η οποία πρόκειται να μελετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ίδρυση του παραρτήματος και τις προοπτικές του, εξετάζοντας τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του (π.χ. πού θα βρίσκεται η έδρα, ποια θα είναι τα κόστη ενός τέτοιου εγχειρήματος, τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου κ.λπ.).

Μετά τη σύνταξη από την Επιτροπή Καθηγητών λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης, θα κληθεί η Σύγκλητος να λάβει την οριστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι για την ίδρυση παραρτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4957/2022, απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου και έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Η επιλογή της Κύπρου για το μεγάλο αυτό βήμα

Η Κύπρος και η σχέση που έχει η Ελλάδα μαζί της, δίνουν σε ένα τέτοιο βήμα μεγαλύτερη σιγουριά και πιθανότητες να πετύχει. Οι λόγοι πίσω από αυτή την επιλογή είναι εθνικοί, ιστορικοί και στρατηγικοί. Επίσης, πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα εγχείρημα που θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξή του.

Το Παράρτημα αυτό στην Κύπρο θα απευθύνεται στη μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, της Ανατολής, της Ινδίας – και όχι μόνο.

Ενα πολύ σημαντικό asset για το μέλλον του όλου εγχειρήματος αποτελεί το brand name του ΕΚΠΑ, το οποίο είναι από τα πιο ισχυρά σε όλον τον κόσμο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η Ιατρική του Σχολή κατατάσσεται στις 200 καλύτερες παγκοσμίως. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλον τον κόσμο.

Διάβασε κι αυτό

Οδοντιατρική Αθηνών: Παραμένει στο Top100 παγκοσμίως και για το 2023!

Η σκέψη ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο είναι αναπτυξιακή, θα έχει σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα για το ΕΚΠΑ (λόγω των διδάκτρων) και ταυτόχρονα θα καλλιεργήσει και θα βοηθήσει στην περαιτέρω επιστημονική σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει και ανταλλαγή επιστημόνων, ανταλλαγή διδασκόντων και ίσως και φοιτητών, κοινά προγράμματα κ.λπ. Ένα ακόμα δεδομένο είναι η εμπειρία της Κύπρου, η οποία έχει κάνει ήδη αυτό το πείραμα έχοντας προσελκύσει πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα ίδρυσης παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό, αποφασίζοντας πρόσφατα τη λειτουργία παραρτήματός του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου και η λειτουργία του αναμένεται μέσα στα δύο επόμενα έτη.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET