fbpx

3 λόγοι που κάνουν «Το Διάλειμμα» (Recess) το καλύτερο παιδικό όλων των εποχών!


Τρέχοντας έφτανα στο σπίτι μετά το τελευταίο σχολικό κουδούνι, όχι κυρίως για να γευτώ τον μεσημεριανό αρακά, αλλά για να παρακολουθήσω το αγαπημένο μου (τότε αλλά ακόμη και σήμερα) παιδικό: Το Διάλειμμα. Όλες και όλοι θυμόμαστε τις χαρακτηριστικές πλάκες-φάρσες του TJ, την ευαίσθητη ψυχή του Mikey, τον τσαμπουκά της Spinelli, τις αθλητικές ικανότητες του Vince, τη σοβαρή ντροπαλή παρουσία του Gus, την πιο αυστηρή και ξινή δασκάλα, Φίνστερ και τον σπιούνο της.

Δεν θεωρώ ότι πρόκειται απλώς για ένα καθημερινό παιδικό με ψυχαγωγικούς μόνο στόχους. Αντίθετα, αν εμβαθύνει κάνεις στο «Recess», θα συνειδητοποιήσει την πληθώρα των κοινωνικών μηνυμάτων που εκπέμπει. Έτσι παρακάτω θα σας αναλύσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ πως το Διάλειμμα είναι η καλύτερη παιδική σειρά όλων των εποχών:

1. Περνάει αντιρατσιστικά μηνύματα.

Τα βρίσκεις σε όλες τις εκφάνσεις της σειράς: από τους χαρακτήρες της μέχρι στις υποθέσεις των επεισοδίων. Πρώτον, πρόκειται για μια παρέα διαφορετικών ανθρώπων που αν και είναι τρομακτικά αντίθετη στα μάτια μας, κατάφερε να δεθεί: μια κοπέλα που λατρεύει το διάβασμα, την επιστήμη, τα μαθηματικά και ίσως είναι το φυτό για κάποιους, μια παχουλή και ευαίσθητη ψυχή, ένας γόης του μπάσκετ με «διαφορετικό» χρώμα από τους άλλους, μια επαναστάτρια, ένας πλακατζής με το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο και ένας ήσυχος και ντροπαλός χαρακτήρας. Επίσης,η δασκάλα της παρέας είναι σίγουρα η πιο μοντέρνα και ανοιχτόμυαλη δασκάλα, καθώς ήταν χαρακτηριστικά τα μηνύματα φεμινισμού κι αντιρατσισμού που περνούσε στα παιδιά. Να σημειωθεί πως ούτε και εκείνη ήταν «λευκή» σαν τους περισσότερους, κάνοντας ακόμη πιο έντονο το στοιχείο της διαφορετικότητας στη σειρά.

recess-school-teacher

2. Αποτυπώνει με ακρίβεια τη σχολική κοινότητα.

Όπως κάθε σχολείο έχει διάφορους τύπους παιδιών, έτσι και εδώ κυριαρχεί ποικιλία: οι «δημοφιλείς», τα «φυτά», τα «ψώνια», οι «cool», οι bullies κτλ. Και στο Recess υπάρχουν οι κλίκες παιδιών που έχουν τα δικά τους στέκια στην αυλή του σχολείου. Όλα είναι κατασκευασμένα σαν μια ρεαλιστική σχολική κοινότητα. Ας θυμηθούμε τη χαρακτηριστική κλίκα των κοριτσιών που έθαβαν τους πάντες και αντιπροσώπευαν τις ψωνάρες και όμορφες του σχολείου. Σκεφτείτε… όλοι δεν είχαμε κάτι παρόμοιο στα σχολικά μας χρόνια;

Shit, έπρεπε να τις θυμηθώ τώρα;!

scandalous

3. Τα stories του Recess είναι τέλεια!

Τα επεισόδια αποτελούν αυτοτελείς ιστοριούλες που διαρκούν περίπου δέκα λεπτά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα επεισόδιο ως καλύτερο γιατί όλα είναι μοναδικά. Τι μπορούσες να δεις; Περιπέτεια, σχολική δράση, ευρηματικά σχέδια, αστείες φάσεις, μηνύματα διαλλακτικότητας, σχολικές παρεξηγήσεις, καβγάδες, κτλ.

Γενικότερα πρόκειται για μια αρκετά δουλεμένη παραγωγή. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίσης πολυαγαπημένη ταινία: RECESS: School’s Out! ;

6a0fc340-5cc4-0132-0bb0-0eae5eefacd9

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET